Keittiötarpeet värjäyksessä

Luonnonvärjäystä varten jokaisen meidän keittiönkaapeista löytyy loistavaa tarpeistoa, joista osaa pidämme jo tarpeensa täyttäneinä ja hyödyttöminä. Monet mausteet, kasvisten kuoret sekä jo biojätteeseen siirretyt hieman pilantuneet tuotteet ovat loistavia värinlähteitä, joita hyödyntämällä voi käsityömateriaaleihin saada uusia ja yksilöllisiä vivahteita. Tällaisella kaappien sisältöjen tutkimisella saamme hyödyttömiäkin aineksia kierrätettyä ja käytettyä uudella tavalla, sekä kenties muokattua helpolla tavalla jo olemassa olevia tuotteita uudelleen käytettäväksi.

 

Keittiötarpeilla värjäyksen kurssikokonaisuus on 22 tunnin kokoinen viikonloppukurssi kansalais- ja työväenopistoihin.

Kurssi alkaa kahden tunnin mittaisella infotilaisuudella, joka järjestetään noin viikkoa ennen itse kurssiviikonloppua. Infossa osallistujille esitellään luonnonvärjäyksen toimintatavat ja perusperiaatteet, sekä esitellään, millaisia väriaineita kodin keittiöstä voi löytyä. Tärkeää on kertoa, millaiset materiaalit sopivat värjättäviksi luonnonaineksilla, sekä esitellä hyviksi värilähteiksi havaittuja mausteita, ruoka-aineita ja biojätteitä. Kurssin ohjaajan olisi hyvä esitellä infossa myös omia värjäyskokeilujaan sekä niistä tehtyjä tuotteita, jotta kurssin mahdollisuudet avautuvat paremmin.

Virallinen värjääminen tapahtuu infosta noin viikon päästä koko viikonlopun kestävässä 20 tunnin intensiivijaksossa. Ensimmäinen neljän tunnin mittainen osuus on perjantai-iltana, jolloin osallistujat pääsevät suunnittelemaan, mitä kurssilla tahtovat tehdä, sekä käsittelemään materiaalejaan. Perjantaina voidaan esimerkiksi laittaa värjäysaineksia likoamaan, jos ne vaativat pidempää liottamista tai järjestellä värjäysmateriaaleja värjäyskuntoon esimerkiksi vyyhdittämällä ja esipurettamalla niitä. Nopeimmat voivat aloittaa myös ensimmäisten väriliemien keittämisen.

Lauantaina ja sunnuntaina on kahdeksan tunnin rupeamat, joissa tuotteita päästään värjäämään kunnolla. Näiden päivien aikana ohjaaja voi esitellä enemmän ja tarkemmin erilaisia värjäysprosesseja ja materiaaleja, joita kurssilaiset voivat kokeilla halutessaan. Olisi hyvä, että koko kurssin aikana olisi esillä luonnonvärjäykseen liittyvää kirjallisuutta, sekä materiaaleja, joihin osallistujat saavat tutustua ja hakevat lisäideoita töihinsä. Ohjaaja voi myös tuoda kurssille hyväksi havaitsemiaan aineksia, joita kurssilaiset saavat kokeilla halutessaan ja nostaa esiin kurssilaisten tekemiä töitä, jotka ovat esimerkiksi onnistuneita tai poikkeuksellisia.

Kurssin lopusta tulisi varata pari tuntia yhteenvetoon ja  kurssitöiden esittelyyn. Tuolloin osallistujat saavat esitellä töitään, sekä jakaa kokemuksiaan ja havaintojaan toisilleen. Tuolloin kurssin onnistumiset ja hyödyt tulee jaettua kaikille, kun muillekin kerrotaan toimivimmat värjäysreseptit ja hyväksi koetut materiaalit.

Kurssin infotilaisuudessa osallistujille voi vinkata sivustoja ja teoksia, joista he voisivat saada paremman käsityksen luonnonväriaineilla värjäyksestä sekä saada ideoita kurssitöidensä suunnitteluun. Seuraavia sivustoja voi esitellä osallistujille, ne on kirjoitettu hyvin yleistajuisesti ja niistä löytyy tietoa myös ruoka-aineilla värjäyksestä

http://www.ullaneule.net/0307/artikkelit_kasvivarjays.html

http://riihivilla.blogspot.com/p/puretu.html

https://static.punomo.fi/uploads/2017/03/lankojen-varjaamista-elintarvikkeilla-ja-elintarvikevareilla.pdf

https://www.coloria.net/varjays/varjaysluonnonvareilla.htm

http://www.coloria.net/varjays/kasvit.htm

Luonnonvärjäykseen liittyvää kirjallisuutta, josta tietoa infotilaisuuteen sekä vinkkejä osallistujille

Räisänen, Primetta, Niinimäki (2017). Luonnon väriaineet. Helsinki: Maahenki Oy.

Tetri (2017). Luonnonvärjäys. Helsinki: Moreenikustannus Oy

Otsikkokuvan värjäysainekset ylhäältä vasemmalta alkaen: sipulinkuori, punasipulinkuori, aronia, nokkonen, kurkuma, nokkonen, keltasipulinkuori, punasipulinkuori, veriseitikki.

Tekijät: Essi Kronqvist, Eveliina Puska & Vilma Virtanen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *