Luonnonväriaineet ja villan kudonta

Luonnonväriaineet ja villan kudonta

Kohderyhmä:

Aikuiset, jotka ovat kiinnostuneet luonnonväriaineista ja kestävästä kehityksestä. Kudonnan peruskurssin käyneille.

Kurssille otetaan 8-10 osallistujaa

Kurssi järjestetään syys-marraskuu

Kurssin sisältö:

Kurssi on kaksiosainen, johon sisältyy luonnonväriaineilla villalangan värjääminen ja siitä valmiin tuotteen kutominen. Kurssi alkaa luennolla luonnonväriaineista, jonka jälkeen kurssilaiset hankkivat värjäysmateriaalit luonnosta. Perinteisten värjäysmenetelmien lisäksi kurssilla voi kokeilla mm. liukuvärjäystä ja kylmävärjäystä. Villan värjäämisen jälkeen oman tuotteen suunnittelu ja valmistus kangaspuilla, joihin suunnitellaan oma sidos käyttötarkoituksen mukaan ja luodaan loimi kangaspuille.

Kurssin tavoitteet:

• Oppia ymmärtämään luonnonmateriaalien käyttömahdollisuudet värjäyksessä, ja millaisia värejä luonnosta on mahdollista saada.

• Osaa arvioida värjäyksen hyötyjä ja haittoja ja pohtia niiden vaikutusta ympäristöön

• Erilaisten värjäystekniikoiden oppiminen

• Ymmärtää sidoksen soveltuvuus tiettyyn käyttötarkoitukseen ja materiaaliin

• Syventää kudonnan taitoja

• Saada kurssin lopuksi valmis tuote

Helsingin työväenopisto tavoitteena on opettaa käsityökurssilla käsityötaitoja ja työtapoja, ongelmanratkaisua ja oivalluksia, suunnittelua ja luovaa ilmaisua, modernia teknologiaa ja perinteitä, yhdessä ideointia ja ryhmässä oppimista, arvostusta ja arviointia sekä tietysti iloa ja onnistumista (Helsingin kaupunki).

Oppimateriaali:

Oppaita loimen luomiseen ja kankaan rakentamiseen:
https://punomo.fi/tekniikat/kudonta/kudonnan-suunnittelu/loimen-luominen-ja-kankaanrakentaminen-vipukangaspuihin/ https://punomo.fi/tekniikat/kudonta/kudonnan-suunnittelu/kudotun-kankaan-mallinsovitussidoksen-vaikutus-mallinsovittamisessa/

Seuraavat blogit ja oppaat sisältävät tietoa luonnonväriaineista, kasveista ja sienistä sekä puretteista ja yleistä tietoa värjäämisestä:
http://riihivilla.blogspot.com/p/varjayksesta-ja-puretuksesta.html http://niittysiemen.fi/harrastajille/luonnon-varikasveja/ https://rantai.fi/rantaitupa-2/varjayspaivat/varjaysopas/

Lähteet
Helsingin kaupunki, viitattu 3.9.2019 https://www.hel.fi/sto/fi/opiskelu/kasityo

Jenni Puurunen ja Johanna Räsänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *