Lux Humana – Viikon kirja 23 / 2011 : Valtameri

Göran Sonnevi : Valtameri

(Oceanen , 2005)

(suom. Jyrki Kiiskinen , 2007)

Kustantajan kuvaus:

“Göran Sonnevin runoteos Valtameri herätti suuren huomion ilmestyessään kotimaassaan Ruotsissa. Se sai Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2006 ja oli samana vuonna yksi Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon August-prisetin finalisteista. Teoksen on suomentanut runoilija Jyrki Kiiskinen. Göran Sonnevi on syntynyt 1939 ja julkaissut säännöllisesti runokokoelmia 1960-luvun alusta saakka. Valtamerta pidetään laajasti Sonnevin pääteoksena ja tuotannon yhteenvetona. Hän muuttui pienen piirin runoilijasta kertaheitolla laajalti luetuksi tekijäksi julkaisemalla 1965 Vietnamin sotaa käsittelevän runon, joka vaikutti Mia Bernerin mukaan kuin herätyshuuto. Edellisen kerran Sonnevia käännettiin suomeksi 30 vuotta sitten, kun Pentti Saarikosken suppeah-ko suomennosvalikoima Keskeneräinen kieli ilmestyi 1977. Runokokoelmaksi harvinaisen laajassa Valtameressä Sonnevi kehittelee valtamerestä vertauskuvaa äärettömyydelle, joka sulkee sisäänsä kaiken kielen, niin menneet ja tulevat kuin toteutuneet ja toteutumattomat tapahtumat, mahdolliset ja mahdottomat universumit, mutta myös yksilön vastuun ja syyllisyyden. Valtameri summaa oivaltavasti Sonnevin runoilijanlaadun: teos on ensyklopedisen tietoinen ympäröivästä maailmasta, politiikasta ja kulttuuri-historiasta ja sen moniaineksiset runot ilmentävät kiinnostusta kieleen sinänsä. Mutta samalla Sonnevi on kuitenkin vahvasti omaelämäkerrallinen runoilija, joka tallentaa yksityiselämäänsä ja kommentoi päivänpoliittisia tapahtumia Irakin sodasta alkaen. Valtameren idea toteutuu runokokoelman muodossa: Sonnevi käsittelee samoja teemoja ja aiheita joista on aiemmin urallaan kirjoittanut, vierailee siis omassa kirjailijuudessaan mutta korkeintaan “päällekirjoittaa” joitain kohtia. Hänen keskustelukumppaneitaan teoksessa ovat mm. Saarikoski, Hölderlin, Dante ja Paul Celan.”

Saatavuus Helka-tietokannassa:

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=local&Search_Arg=978-951-31-3751-9%20&SL=None&Search_Code=020B&CNT=50&HIST=1&init=1

 

Artikkeleita:

Tuntemattomilla vesillä vieraassa veneessä

Jonimatti Joutsijärvi

Kiiltomato , 27.11.2007

http://www.kiiltomato.net/goran-sonnevi-valtameri-oceanen/

Runon fuuga soi yksityistä ja yleistä

Timo Hämäläinen

HS , 13.1.2008

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Runon+fuuga+soi+yksityist%C3%A4+ja+yleist%C3%A4Valtava+Valtameri+n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4G%C3%B6ran+Sonnevin+parhaimmillaanJyrki+Kiiskisen+suomennoson+saavutus+ja+tapaus/HS20080113SI1KU02iz3

Valtameri – Göran Sonnevi

Hannu Waarala

Keskisuomalainen , 20.1.2008

http://www.ksml.fi/viihde/kirjat/valtameri-g%C3%B6ran-sonnevi/59362

I Sonnevis ocean hör allt ihop

Jesper Olsson

SvD , 8.11.2005

http://www.svd.se/kultur/litteratur/i-sonnevis-ocean-hor-allt-ihop_31931.svd

Sonnevi, Göran: “Oceanen”

Jan Karlsson

Kristianstadsbladet , 7.11.2005

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1127586/Sonnevi-Goumlran-Oceanen.html

 

 

Muita Göran Sonnevin teoksia Lux Humana -kokoelmassa:

Keskeneräinen kieli : runoja

Dikter

Lux  Humana on lääketieteen opiskelijoille  ja terveydenhuollon  ammattilaisille suunnattu humanistinen kirjakokoelma Terkossa. Siellä voit tavata ylioppilas Raskolnikovin, Sinuhe egyptiläisen ja Nalle Puhin ; voit tutustua Tsehovin, Kafkan tai Kierkegaardin maailmoihin ; voit perehtyä lääketieteen  filosofiaan, sosiologiaan tai historiaan. Lähes 3000 kokoelmaan tarkoin valittua teosta odottaa sinua, joka haluat avartaa näkemystäsi ihmiselon eri puolista.

Tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme virtuaalisesti http://www.helsinki.fi/kirjasto/terkko/lux/
tai paikan päällä Terkossa (Haartmaninkatu 4).

*****

©Koonnut: Lassi Pohjanpää, Helsingin yliopiston kirjasto, Meilahden kampuskirjasto Terkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *