Lux Humana – Viikon kirja 25 / 2011 : Kun on tunteet

Maria Jotuni : Kun on tunteet , (1913)

 

Kustantajan kuvaus:

” Maria Jotuni (1880-1943) on kirjallisuutemme suuria novellisteja. Hän julkaisi kuitenkin vain neljä suppeahkoa novellikokoelmaa. Vuosina 1905 ja 1907 ilmestyneet Suhteita ja Rakkautta on julkaistu Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita -sarjassa aiemmin. Nyt julkaistaan Kun on tunteet ja Tyttö ruusutarhassa. Lisäksi hänen novellituotantoonsa kuuluu laaja kertomus Martinin rikos (1914) ja joukko postuumeja tekstejä.

Jotunin novellituotannon suppeus on suoraa seurausta siitä, että hän on tiiviyden, keskittämisen, iskevyyden mestari. Hän ei selittele, ei maalaile, ei kaartele tai koristele. Jotunin novelleissa on usein nainen etualalla, mutta on novelleissa “monta elävästi, jopa osaaottavasti piirrettyä mieskuvaa”, niin kuin Irmeli Niemi toteaa. Novelleista monet käsittelevät valtaa, usein miehen ja naisen välistä kaupantekoa ja valtataistelua, joka saattaa näyttäytyä tuskalliseksi ja traagiseksi tai voittopuolisesti huvittavaksi. Kertoja osaa olla ironinen tai empaattinen, monimielinen tai haastava, humoristi tai dramaatikko tai kaikkea samallakertaa. Jotunin novellien sävyt ovat monet, ne ovat sekä konkreettisia että näkemyksellisiä, ne kertovat ihmisten elämästä ja ihmisen osasta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa:

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=local&Search_Arg=951-746-125-9%20&SL=None&Search_Code=020B&CNT=50&HIST=1&init=1

 

Artikkeleita:

Jotunin päähenkilö näkyy piilokuvassa
Vesa Karonen
HS , 11.3.2000
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Jotunin+p%C3%A4%C3%A4henkil%C3%B6++n%C3%A4kyy+piilokuvassa/HS20000311SI1KU01ugo

Maria Jotuni Klassikkogalleriassa
Pirjo Lyytikäinen
Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti , 2005-2008
http://www.helsinki.fi/sukupuolentutkimus/klassikkogalleria/jotuni/index.htm

Maria Jotuni – seksuaalinormien ravistelija
YLE:n Elävä Arkisto
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=23&t=218&a=1516

Lux  Humana on lääketieteen opiskelijoille  ja terveydenhuollon  ammattilaisille suunnattu humanistinen kirjakokoelma Terkossa. Siellä voit tavata ylioppilas Raskolnikovin, Sinuhe egyptiläisen ja Nalle Puhin ; voit tutustua Tsehovin, Kafkan tai Kierkegaardin maailmoihin ; voit perehtyä lääketieteen  filosofiaan, sosiologiaan tai historiaan. Lähes 3000 kokoelmaan tarkoin valittua teosta odottaa sinua, joka haluat avartaa näkemystäsi ihmiselon eri puolista.

Tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme virtuaalisesti http://www.helsinki.fi/kirjasto/terkko/lux/
tai paikan päällä Terkossa (Haartmaninkatu 4).

*****

©Koonnut: Lassi Pohjanpää, Helsingin yliopiston kirjasto, Meilahden kampuskirjasto Terkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *