1. Luentokerta

 

Tässä blogissa kirjoitan geoinformatiikan menetelmät kurssiin liittyvistäni ajatuksistani, lukemistani artikkeleistani ja minun tuotoksistani. Lisäksi käyn läpi kurssitovereideni omia blogeja uusien näkökulmien vuoksi.

Olen suunnitellut opintoni geoinformatiikkapainoitteiseksi, sillä näen siinä paljon mahdollisuuksia itseäni kiinnostavissa aihepiireissä. Siksi menenkin tähän kurssiin melko innokkaasti ja toivon kiinnostukseni geoinformatiikkaan pysyvän vähintään samana.

Nyt ensimmäisellä kurssikerralla aloitettiin jo tutun QGISin parissa. Hieman kesti itselläni taas muistaa perusjuttujakin, mutta ohjeet ensimmäisiin tehtäviin olivat minusta melko selkeitä.

Kurssin aikana tehtiin tällainen yksinkertainen koropleettikartta typpipäästöistä HELCOM-maissa (Kuva 1).  Sen laatiminen oli melko helppoa.

 

Kuva 1. Kartta typpipäästöistä HELCOM-maissa

Toinen tehtävä oli laatia kartta Suomen kuntien pohjalta (Kuva 2). Valitsin tehtävään majoituskapasiteetit majoituspalveluissa, sillä halusin nähdä miten majoituskapasiteetit ovat muuttuneet ulkomaanmatkailua rajoittaneen pandemian aikana.  Majoituskapasiteetilla siis tarkoitetaan vuodepaikkojen määrää (Tilastokeskus 2022). Tilastoissa on mukana perinteisten majoitusmuotojen kuten hotellien lisäksi myös leirintäalueet, joissa yksi asuntovaunupaikka vastaa neljää vuodepaikkaa. Kartan tekeminen oli aluksi hieman hankalaa, sillä tilaston yhdistäminen karttatasoon ei onnistunut, vaan tiedot eivät menneet oikeisiin kuntiin. Ongelmana oli, että QGIS ei ymmärtänyt tilastokeskukselta tuodun tiedoston ääkkösiä, mutta Exceliin tuotuna ja sitä kautta uudelleen tallennettuna tiedoston ääkköset oli jotenkin helpompi QGISin ymmärtää.

Kuva 2. Kartta majoituskapasiteetin muutoksesta kunnittain 2019-2022.

Muutoksia siis tosiaan oli tapahtunut. Kaikista kunnista ei dataa ollut saatavilla. Kartassa näkyvät suurimmat kasvut Helsingissä ja Tampereella. Yksikin uusi hotelli voi nostaa majoituskapasiteetin määrää jo huomattavasti, millaisia ei pienissä paikkakunnissa rakenneta.

Aloitin tämän kartan laatimisen sillä oletuksella, että kotimaan matkailun lisääntyminen pandemian aikana olisi luonut lisää majoituskapasiteettia. Mutta majoituskapasiteetin vähentymistä on myös tapahtunut monessa kunnassa, johon syynä todennäköisesti on Venäjän matkailun vähentyminen pakotteiden myötä. Lappeenranta näkyy kartassa sinisenä, joka on yksi tärkeimmistä rajaseutukunnista. Vähentyneet majoituskapasiteetit ovat mahdollisesti mökkejä, joita ei enää vuokrata venäläismatkailijoille.

Luin läpi myös Moodlessa olevaa julkaisua The 2012 free and open source GIS software map – A guide to facilitate research, development, and adoption (Steiniger & Hunter 2012). Julkaisussa puhuttiin avointen GIS-ohjelmistojen merkityksestä. Avoimet ohjelmat ovat tärkeitä yritysten ja organisaatioiden yhteistyössä, jotta tieto on helposti saavutettavissa ja jaettavissa. Ensimmäisellä luentokerralla myös ohi mennen mainittiinkin suuren yksityisen paikkatietoyrityksen Esrin merkittävästä asemasta geoinformatiikassa, joka tuottaa siis lisenssien takana olevia paikkatieto-ohjelmistoja ja tiedostoformaatteja. Maksullisuus ei itsessään ole ongelma, mutta avoimuuden puute voi hidastaa kehitystä ja yhteistyötä.

Ensimmäisissä kartoissa huomasin Eemelin blogissa pohjoisnuolen asennon ja tajusin, että omassa saman tehtävän kartassa se osoittaa väärin (Ingervo 2023).  Katsoinkin siis heti, miten QGIS:issä saa pohjoisnuolen asennon korjattua kartan projektion mukaisesti. Nuolen item properties osiossa onkin “sync with map” toiminto jolla tämän saa tehtyä.

 

 

 

Lähdeluettelo:

Ingervo, Eemeli. 2023. QGIS rutiini käyntiin. https://jeemlei.github.io/geoinformatiikan-menetelmat/2023/01/22/QGIS_rutiini_kayntiin.html

Steiniger, S. & Hunter, A. 2012. The 2012 free and open source GIS software map – A guide to facilitate research, development and adoption. Computers, Environment and Urban Systems.

Tilastokeskus. 2022. Majoitusliikkeiden kapasiteetti kunnittain. Viitattu 26.01.2023.  https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__matk/statfin_matk_pxt_117s.px/