Keruukertomus Kitee

KITEE  MARJATTA VASARA (O.S. KAROS).

Keruumatka 2.6.–1.8.1967. Haastateltavat olivat asukkaita Ikolansaaren (vir. Haapasalo), Kangaskylän ( vir. Kangasjärvi; luovutetulla alueella), Loukunvaaran, Niinikummun, Puhoksen, Puhossalon, Suorlahden ja Suoparsaaren kylistä.

Marjatta Vasara kertoo keruukertomuksessaan hyviä kielenoppaita löytyneen kohtalaisesti.  Yleiskieli ei ollut suuremmin tasoittanut murretta nuoremmillakaan syrjäkylillä. Osa aineiston esimerkistöstä oli peräisin Vasaran aiempien vuosien kenttätyön kuten nimestyksen yhteydestä.

Muistiinpanoja oli hidas ja vaikea käsitellä, joten työn jouduttamiseksi Vasara käytti reikäkortteja, jotka lajiteltiin ja listattiin koneellisesti. Näin muodostui 6 000 tietoa käsittävä ydin, jota pystyi käyttämään jäsentelyssä ja hakemistona. Keruukertomuksessaan Vasara suosittelee tällaista systeemiä muillekin laajan ja hajanaisen aineiston käsittelijöille.

Aineiston merkintä aiheutti jonkin verran ongelmia. Vasaran mukaan aineisto sisälsi jonkin verran horjuntaa: esimerkiksi loppu-n:n edustus vaihteli samallakin kielenoppaalla melkoisesti ja myös liudennus oli epäsäännöllistä (”joskus sen kuulee selvästi, joskus on tai ei ole kuulevinaan, hiukan säännöttömästi”).

Keruukertomuksessaan Vasara varoittaa ongelmista, jotka voivat ilmetä kerääjän ollessa lyhyehkön aikaa paikkakunnalla. Harvinaisuudet voivat kasaantua, sillä niihin kiinnittyy enemmän huomiota kuin ns. normaalin puheeseen. Toisena vaarana on puhujien yksilöllisten piirteiden yleistäminen. Tätä Vasara yritti karttaa vertailemalla haastateltavia keskenään.

Vasara arvioi tuloksien olevan suhteellisen luotettavaa ja provosoimatonta, sillä aineisto on valtaosaltaan spontaania puhetta. Se oli kuitenkin ensimmäisen keruujakson jälkeen useiden täydennysten tarpeessa. Vasara palasikin seuraavan vuoden kesällä Kiteelle jatkamaan keruutyötä.

Ensimmäistä keruumatkaansa vuonna 1967 hän kuvailee näin: ”Työ oli vaihtelevaa ja kiintoisaa, kiteeläiset avuliaita ja vieraanvaraisia, puhtaaksikirjoitus hieman työlästä; tulokset epätasaiset.”

 

←     Takaisin