Kuudes kurssikerta

Kuudes kurssikerta lähti käyntiin ulkoiluretkellä kampuksen lähimaastossa. Ulkona ollessa jokainen keräsi tietoa kampuksen lähialueiden eri kohteista käyttäen omaa puhelintaan. Tietoa eri kohteista kerättiin hyödyntämällä Epicollect5-sovellusta. Eri kohteita arvioitiin asteikolla 1-5 esimerkiksi kohteen turvallisuuden tai viihtyvyyden kannalta. Itse sovellus tuntui varsin hyvältä työkalulta paikkatiedon keräämiseen ja sovelluksen käyttö oli todella yksinkertaista.

 

Maanjäristyksiä ja tulivuoria ympäri maailmaa

Kurssikerran itsenäisen harjoituksen tavoitteena oli tuottaa kolme karttaa maapallolla esiintyvistä hasardeista. Tavoitteena oli tuottaa karttoja, joita voisi hyödyntää esimerkiksi opetuksessa. Tuottamani kartat kuvaavat tulivuorten sijoittumista maapallolla sekä eri tasoisia maanjäristyksiä. Ensimmäisessä kartassa (kuva 1) näkyvät maanjäristykset, joiden voimakkuus oli yli 8 Richterin asteikolla aikavälillä 1950-2021. Toisessa kartassa (kuva 2) näkyvät maanjäristykset, joiden voimakkuus oli yli 6 Richterin asteikolla aikavälillä 1950-2021 ja kolmannessa kartassa näkyvät maanjäristykset, joiden voimakkuus oli yli 4,5 Richterin asteikolla aikavälillä 2020-2021. Syy miksi päädyin juuri kyseisiin arvoihin on se, että kyseiset maanjäristykset ovat tuhovoimaltaan hyvin erilaisia. Internetiä selatessani löysin hyvän taulukon (taulukko 1), josta on helppo selvittää eroja esimerkiksi 2 Richterin ja 10 Richterin maanjäristysten välillä.

Kuva 1. Tulivuoret ja maanjäristykset, joiden voimakkuus oli  yli 8 Richterin asteikolla vuosina 1950–2022. NOAA & USGS 2022.

Kuva 2. Tulivuoret ja maanjäristykset, joiden voimakkuus oli yli 6 Richterin asteikolla vuosina 1950–2022. NOAA & USGS 2022

Kuva 3. Tulivuoret ja maanjäristykset, joiden voimakkuus on yli 4,5 Richterin asteikolla vuosina 2020-2021. NOAA & USGS 2022.

Taulukko 1. Tietotaulukko eritasoisten maanjäristysten vaikutuksista (GE3 – Hasardit).

Karttojen kuvatessa maanjäristyksiä ja tulivuorten sijoittumista eri puolilla maapalloa, voisivat kartat toimia esimerkiksi havainnollistava esimerkkinä, kuinka tulivuorilla ja maanjäristyksillä on selvä yhteys. Karttoja voisi hyödyntää esimerkiksi oppitunnilla, jonka aiheena olisi tulivuoret. maanjäristykset ja litosfäärilaatat. Litosfääritlaattojen rajavyöhykkeillä tapahtuu nimittäin suurin osa maapallon maajäristyksistä sekä valtaosa tulivuorista sijaitsee myös litosfäärilaattojen rajavyöhykkeillä. Olisin itsekin voinut lisätä litosfäärilaattojen sijainnit omiin karttoihin, sillä se olisi parantanut karttojen informatiivisuutta. Esimerkiksi Ali oli lisännyt omiin karttoihinsa litosfäärilaattojen sijoittumisen maapallolla.

Karttojen avulla voisi myös opettaa tsunameista ja tsunamien syntytavoista. Tsunamit ovat nimittäin valtavan tuhoisia luonnonilmiöitä ja todellinen uhka monelle litosfäärilaattojen rajavyöhykkeillä asuville. Tsunami voi syntyä esimerkiksi voimakkaan vedenalaisen maanjäristyksen seurauksena tai räjähdysmäisestä tulivuoren purkauksesta. Eli molemmat kartoillani esittämäni luonnonilmiöt voivat saada aikaan tsunamin. Esimerkiksi vuoden 2004 tapaninpäivän tsunami, johtui voimakkaasta vedenalaisesta maanjäristyksestä Intian valtamerellä. Sen seuraukset olivat katastrofaaliset ja se näkyy esimerkiksi hyvin kuvassa (kuva 4).

Kuva 4.  Vuoden 2004 tsunamissa tuhoutuneita taloja Indonesiassa (Choo Youn-Kong/AFP/Getty Images, history.com).

Lopuksi

Visuaalisesti kartan onnistuivat mielestäni melko hyvin ja esittävät maanjäristysten sekä tulivuorten sijoittumista maapallolla yksinkertaisesti. Kartoista olisi toki saanut visuaalisesti miellyttävämpiä esimerkiksi hyödyntämällä heatmap-toimintoa, kuten Tuomas oli blogissaan tehnyt.

Lähteet:

Choo Youn-Kong/AFP/Getty Images. history.com. (18.10.2020) Haettu 4.3.2022 osoitteesta: https://www.history.com/news/deadliest-tsunami-2004-indian-ocean

hasardit.blogspot.com. (2012), GE3 – Hasardit. Haettu 4.3.2022 osoitteesta: http://hasardit.blogspot.com/2012/

Hartikainen, T (2022). MAA-GIS-TA menoa, 6. kurssikerta. Haettu 4.3.2022 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/tuomhart/

Ylikoski, A (2022). Alin Geoinformatiikkablogi, Kurssikerta 6: Sään ääri-ilmiöitä ja maanjäristyksiä. Haettu 4.3.2022 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/alingeoinformatiikka/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *