QGIS ja projektioiden vertailua

Ladattavat aineistot

Luennon aluksi tutustuimme maksuttomiin verkkoaineistoihin, joita tuottaa ja tarjoaa esimerkiksi Väylävirasto ja Maanmittauslaitos. Opettelin lataamaan sekä muokkaamaan WFS -aineistojen dataa QGIS:llä. Lataaminen oli yllättävän helppoa ja yksinkertaista (kiitos valmiin palveluosoitelistan). Avoimen datan määrä mahdollistaa yhä monipuolisemmat tutkimusmahdollisuudet ja onkin hienoa, että käytössämme on enemmän helposti saatavia verkkoaineistoja kuin koskaan.

Luennon harjoitukset

Karttaprojektiosta riippuen alueen pinta-ala vääristyy aina tietyn verran. Havainnoimme projektioiden välisiä eroja GQIS:n mittatyökalulla. Jotta projektioiden väliset erot voisi havainnoida paremmin, visualisoimme niistä kartan. Työkalujen käyttö oli helppoa eikä suurempia hankaluuksia ilmennyt.

Kartoissa näkyy projektioiden välinen vääristymäkerroin. Mitä pohjoisemmaksi mennään sitä suurempi vääristymä on. Valitsin karttoihin värit ajatuksena, että tummempi väri kuvastaa suurempaa vääristymää. Ensimmäisessä kartassa vertailun kohteena on ETRSTM35FIN -tasokoordinaatisto ja Robinsonin projektio (kuva 1).

Robinsonin projektiota voi kutsua “kompromissiprojektioksi”, sillä kartan virheet pyritään minimoimaan, mutta mikään ominaisuus ei ole täysin oikein (Luoma, A. 2023).

Kuva 1: ETRS TM35FIN vs Robinsonin projektio

Toisessa kartassa vertailussa on ETRSTM35FIN -tasokoordinaatisto ja Mercatorin projektio (kuva 2). Mercatorin projektio on oikeakulmainen projektio, joka näyttää ilmansuuntien kulmat oikein (Luoma, A. 2023).

Myös Antti Pihlavisto (2024) oli valinnut nämä projektiot karttaansa, mutta tulokset hänen kartassaan näyttävät hieman erilaisilta.  Omassa kartassani on seitsemän väriluokkaa ja Antilla viisi. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi myös luvut ovat kartoissamme erilaiset.

Esitän itse kartassani vääristymäkerrointa, Antti taas alueellisia eroja prosentteina. Mercatorin projektioita oli QGIS:ssä tarjolla useampi, joten saattaa olla että niiden välillä on myös eroja. Jos muuttaisin vääristymäkertoimen prosenteiksi, luvuista tulisi suunnilleen samanlaisia Antin kartassa esiintyvien lukujen kanssa. Onkin hauska havaita, että vaikka tehtävänanto on sama, tuloksia voi esittää useammalla tavalla.

Kuva 2: ETRS TM35FIN vs Mercatorin projektio

 

Lähteet:

Luoma, A. S. M. (20.2.2023). Projektion valinta [oppimateriaali]. Viitattu 30.1.2024. https://storymaps.arcgis.com/stories/23965661a11d4378b548ec1deb77065c

Pihlavisto, A. (2024). Toinen kurssikerta [blogikirjoitus]. ANTIN GIS BLOGI 25.1.2024. Viitattu 30.1.2024. https://blogs.helsinki.fi/anttipih/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *