Cool stuff coming up!

Nyt on luvassa mageita juttuja antrofiilistelijöille!

EASA (European Association of Social Anthropologists) järjestää 2014 konferenssin Tallinnassa 31.7.-3.8. Kyseessä siis 13th EASA:n jokatoinenvuotinen (joo, ei varmaankaan ole oikea sana…) konferenssi jossa teemoina:

Collaboration, Intimacy & Revolution
– innovation and continuity in an interconnected world

Wau, vähänkö kuulostaa siistiltä! Lisätietoja löytyy http://www.easaonline.org/conferences/easa2014/

Etkö pääse Tallinnaan?

Ei se mitään! Allegra (jos et jo tiedä mene nyt hyvä ihminen kipinkapin fiilistelemään http://allegralaboratory.net/ ) järjestää EASA:n jälkimainingeissa 4.8.

Stuck at the Gates: Seminar on Migration, Biotechnologies and Limits of Regulation -semman. Puhumassa ovat:

  • Ghassan Hage, University of Melbourne
  • Sarah Green, University of Helsinki
  • Heath Cabot, College of the Atlantic
  • Anna-Maria Tapaninen, University of East Finland
  • Judith Beyer, University of Halle-Wittenberg
  • Husein Mohammed, Centre for Economic Development, Transport and the Environment

Käykäähän lueskelemassa lisää täältä: http://allegralaboratory.net/stuck-at-the-gates-seminar-on-migration-biotechnologies-and-limits-of-regulation/

Hei haloo, ihan mielettömän siisti juttu! Tuonne vaan kaikki, joilla aikaa ja intoa riittää.

Kesäterkuin innolla elokuuta odotteleva ja syksyn metkuihin valmistuva,
Manan hallitus

Mana matkailee: Blogikirjoitus Marokosta 27.2 – 6.3.2014

Antrofuksi Timo tarttuu urheasti haasteeseen ja tuottaa haltioivaa kerrontaa maisemista, joissa suomalaisen antropologian kummisetä taivalsi viiksissään ja silmälaseissaan!

 

sahara

 

Blogikirjoitus Marokosta 27.2 – 6.3.2014  by Timo Tahkola

Helmikuun lopulla nousi aamuvarhaisella Helsinki-Vantaalta kone, joka aloitti 17 antropologian opiskelijan matkan kohti Marrakechiä. Viime vuosisadan alussa Marokossakin seikkailleen suomalaisen etnografin kunniaksi opintoretkelle annettiin nimeksi Westermarkin jalanjäljillä. Matkan järjestäjinä toimi Mana Ry ja matkaa sponsoroi Helsingin Yliopisto.

Siirtymä Suomen pimeydestä Marokon häikäisevään auringonvaloon oli valtava ja saikin ryhmämme pysähtymään heti terminaalin ulkopuolelle palvomaan erittäin lämmittävää aurinkoa. Löysimme kentältä pienen tinkaamisen jälkeen taksin hostelli WakaWakaan, johon ennakkovaraus oli tehty. Aasien, riksojen, mopojen ja autojen kirjo oli valtava. Tienlaidassa kasvavat appelsiinipuut ihastuttivat. Huomion kiinnitti myös palmun mallisiksi muotoillut radiomastot, joissa antennit piiloutuivat kätevästi sen lehmustoon. Afrikan punainen multa hehkui tienlaidoilta.

Illalla keräännyimme keskustan Djemaa el-Fna- nimiselle torille syömään. Ruokaa sulatellessa kiertelimme keskusaukiolla, jossa on opaskirjan mukaan ollut aina 1800-luvun alusta saakka käynnissä erilaisia esityksiä. Ympäri aukiota löytyy myös lukuisia ruokapaikkoja. Marokkolaisia erikoisuuksia on minttuisen yrttiteen lisäksi ehdottomasti Taginit, eli keraamisissa ruukuissa haudutetut liha- ja kasvisruoat. Rosvonpaistin lailla pitkään kypsytetty liha on todella mureaa ja kielelle sulavaa. Erilaiset paikalliset mausteseokset viimeistelivät ruoan.

mausteet

Ja kuhinaa torilla tosiaan oli. Näimme käärmeenlumoajia, tanssivia kääpiötä sekä lantiotansseja huntuihin ja helistimiin pukeutuneilta miehiltä. Lisäksi torilla myytiin kaikenlaisia ruokia kymmenissä numeroiduissa kojuissa, vankkureista kaupattiin appelsiinimehua ja vielä tätä kaikkea tungosta rytmitti joukko kiertäviä leivoskauppiaita. Aukiolla oli myös dramaattista arabian ja ranskankielistä tarinankerrontaa yhditettynä musiikkiesityksiin, sekä loputon määrä muita pieniä toimijoita.

Jokaisen Marokossa herättyyn aamuun kuului erottamattomasti muezzien mineraateista laulamat ruokoushuudot; ”Allaah akbaaar, aalalalalal…”. Suuri toiveemme moskeija-vierailusta kuitenkin kaatui, kun paljastui että moskeijat ovat suljettuina kaikilta ei-muslimeilta. Tämä oli mielestäni hieman yllättävää, kun ainakin Istanbulissa ja Ugandan Kampalassa isoimmatkin käytössä olevat moskeijat ovat avoimia kaikille. Sen sijaan pystyimme ihailemaan labyrinttimäistä vanhaa kaupunkia (Medinaa) ja sen tunnetuinta maamerkkiä, Koutoubijan Moskeijaa.

Westermarkin ajan, eli 1900-luvun taitteen mustavalkoista valokuvataidetta pääsi ihailemaan Le maison De La Photographyssä. Osa valokuvista oli tehty lasinegatiiveilta. Ainakaan silmämääräisesti eivät Marrakechin vanhan kaupungin keskeiset rakennukset juuri olleet sadassa vuodessa muuttuneet.

Keskiaikaista lumoa taas löytyi kuninkaallisen palatsin raunioista. El Badi niminen palatsi oli toiminut myöhäiseltä 1500-luvulta sulttaani Ahmad El-Mansurin hovin kotipaikkana. ”El-Mansour” eli voittoisa on yksi Marokon historian merkittäivimmistä hallitsijoista ja palatsin viileät vankityrmät ovat olleet käytössä vielä 1900-luvullakin. Raunioihin oli nyt lisätty paikallisten taiteiljoiden toimesta erilaisia taideinstallaatioita. Mielenkiintoisin oli puusta rakennettu sokkelikko, jonka osia koskettelemalla pystyi tuottamaan erilaisia vahvistettuja elektronisia ääniä.

Reissun puolivälissä ryhmä hajaantui, ja suurinosa ryhmästä lähti kohti suosittua Essaouiran kaupunkia, jonka medina on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki on hieman kuin Kreikan saaristo sinivalkoisine rakennuksineen. Essaouirasta matka jatkui Casablancaan, jossa on Marokon ainut turisteille auki oleva moskeija. Näin siksi, että se on varta vasten turisteja varten rakennettu, ja vain nimellisesti moskeija.

Eräs Afrikan vilkkaimmista basaareista sijaitsee Marrakechissa. Noilta loputtomilta tavaran täyteisiltä kujilta löysimme sattumalta ruokapaikan, jonka pitäjän serkku Mohammed, eli alias Simo, tarjoitui järjestämään meille kahden päivän retken aavikolle.

Oppaiden avulla vuokrasimme ryhmälle minibussin ja lähdimme matkalle Atlas-vuorten yli aavikkoa kohden. Vuoristotie kulki paikoin yli kahden kilometrin korkeudessa, ja sieltä täältä murtuneet tienvarsimuurit olivat muistutuksena äkillisesti päättyneistä matkoista. Vuorten huiput olivat vielä osittain lumen peitossa, mutta alhaalla laakossa oli vehreää ja värikästä. Raikas vuoristomaisema vaihtui pikkuhiljaa tuulen pyöristämiin kivisiin, dyynimäisiin kalliomuotoihin ja lämpötila nousi samaan tahtiin kun ilmankosteus häipyi. Noin muutama tunti ennen auringonlaskua saavuimme aavikon laitaan, jossa parikymmentä kamelia odotteli suomalaisia selkäänsä. Ratsastimme kameleilla auringonlaskuun aavikolle.

kamelit

Illalla nautimme paimentolaisteltassa hyvän keiton ja lihapadan, jonka jälkeen vietimme pienen musisointihetken teltan ulkopuolella olevilla isoilla matoilla. Instrumentteina oli pienet perulaiset bongo-rummut, paikallinen kolmikielinen bassosoitin, metalliset castanetsit, sekä hieman suurempi bassorumpu. Ilta huipentui dyynillä vietettyyn pitkään hiljaiseen tähtien katseluhetkeen.

berberi

Ennen enemmistön poistumista Marokosta oli Marrakechissä vielä aikaa viettää yksi kokonainen shoppailupäivä. Vanhan kaupungin kapeat kujat olivat loputtoman pullollaan tavaroita ja kauppiaita. Myynnissä oli kaikkea rukouskaavuista, vesipiippujen kautta länsi-Afrikkalaisiin muinais-naamioihin. Ostettua sai myös Gekko-liskoja, puisia shakkilautoja, lukuisia mausteita, värikkäitä mattoja, monenvärisiä nahkalaukkuja, suitsukkeita, hedelmiä, kenkiä, tuhansia erilaisia kaulakoruja, hopealamppuja jne. Hinnat alkoivat pilvistä ja päätyivät pitkän väittelyn jälkeen kohtalaisen halvoiksi. Suomalaisia tämä tavaroiden määrittämätön, ikusesti elävä arvo meinasi hieman rasittaa.    Kauppiaat saattoivat olla päällekäyviä ja ilmassa vedätyksen tuntua. Lisämomentin pienten kujien hektisyyteen toi silloin tällöin ohi vilahtavat moottoripyörät, riksat, aasivankkurit tai polkupyörät.

Viikon jälkeen suurin osa lähti paluulennolle. Jäljelle jääneet suunnistivat kohti rannikkoa ja siellä sijaitsevaa pientä kalastajakylää.

 

ryhmäkuva

Mana Twitterissä ja Instagramissa!

HOX!

Nyt se on tapahtunut: Mana ry on aloittanut sometnografiansa! Eilen 24.2.2014 Manan kevätkokouksen yhteydessä mana kirjoitti ensimmäisen twiittinsä ja julkaisi ensimmäisen kuvansa Instagramissa. Nappaa tästä Manan uudet käyttäjätilit ja nää mitä Mana-aktiivit postaavat internetin syöveihin.

Manan twitter-tili löytyy nimimerkillä @Manaryhallitus, ja Mana vaikuttaa Instagramissa nimellä manaryhallitus. Muista myös Mana ry:n facebook-sivut, jonne yleensä tieto kantautuu myös hyvin vikkelään.

#Soitbegins, terveisin Atk-vastaava Tapsa

Mana ry:n kevätkokous!

Lämpimästi tervetuloa Mana ry:n kevätkokoukseen 24.2.2014 Uudelle ylioppilastalolle Marx-kokoushuoneeseen klo 19. Kokouksessa hyväksytään toiminta-avustuksen liitteet. Tarjolla on myös jotakin pientä syötävää. Ohessa kokouksen esityslista!

Linkki facebook-eventtiin: https://www.facebook.com/events/608609752540899/?fref=ts

MITÄ: Mana ry:n sääntömääräinen kevätkokous
MISSÄ: Uusi Ylioppilastalo, 3. krs, Marx-kokoushuone
MILLOIN: 24. helmikuuta 2014 klo 19

VUOSIKOKOUKSEN ESITYSLISTA / Mana ry
Maanantaina 24.2.2014, klo 19
Uusi Ylioppilastalo, 3.krs, kokoushuone Marx
Annika Lepistö

1.Kokouksen avaus
2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3.Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4.Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5.Esitetään edellisen vuoden toimintakertomus, edellisen tilikauden tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6.Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen vuoden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7.Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä määrätään jäsenmaksun suuruus
8.Muut asiat
9.Kokouksen päättäminen

Ystävällisin terveisin
Annika Lepistö
Puheenjohtaja 2014
Mana Ry

Manan ja Kehon Moottoripyöräkerhositsit Pe 15.11. klo 18.30

Surinasussut ja pärinäpojat, on aika hinkata kromi kiiltäväksi! Mana ja Keho järjestävät nimittäin perjantaina 15.11. päräyttävät moottoripyöräkerhositsit Alinasalissa Uudella ylioppilastalolla. Paras asu palkitaan ja luvassa on muutakin huikeaa ohjelmaa. Valitse siis kerhosi, vedä päällesi nahkaliivi sekä buutsit ja trimmaa viiksesi juhlakuntoon.

Mitä: Kehon ja Manan Moottoripyöräkerhositsit
Missä: Uusi ylioppilastalo, Alinasali
Milloin: Perjantai 15.11. klo 18.30 ->
Mitä maksaa: 14 € holillinen, 12 € holiton menu

Cocktail-tilaisuus alkaa klo 18.30 ja pöytiin siirrytään klo 19.00.

Linkki e-lomakkeeseen Kaasukahva valmiiksi, sillä sitsipaikkoja on rajoitetusti!

Voit lunastaa holillisen sitsilippusi 14 eurolla, holiton lippu kustantaa 12 €. Maksuohjeet tulevat myöhemmin sähköpostitse.

WROOM WROOM!!!

In English:
Mana and Keho will organize a motorcycle club sitsit on Friday the 15th of November. The sitsit will take place in the new student house on the third floor. Pick your club and show your true colors, put on your best boots and trim your mustache because the best costume will be awarded!

What: Motorcycle club sitsit party
Where: The new student house, Alina-hall
When: Friday the 15th of November, from 18.30 onwards
How much: 14 € including alcohol, 12 € without alcohol

Antropologian väitöstilaisuudet

Kaksi antropologian väitöstä:

1) Riitta-Marja Leinonen: “Palvelijasta terapeutiksi: Ihmisen ja hevosen suhteen muuttuvat kulttuuriset mallit Suomessa” Oulun yliopistossa pe 6.9.2013 klo klo 12, Linnanmaa, Kuusamonsalo (YB 210) (http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0183-2)

2) Matti Eräsaari: “‘We Are the Originals’: A Study of Value in Fiji” Helsingin yliopistossa la 7.9.2013 kello 10, Päärakennus, auditorio XII, Unioninkatu 34. (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/40203)

Piknik Manan, Kehon ja LIOn kanssa 9.6.

Yo! Kaikki mukaan piknikille Manan, Kehon ja LIO:n (Lähi-idän opiskelijat) kanssa.

Mitä? Manan, Kehon ja LIO:n yhteinen kesäpiknik
Missä? Kaivopistossa, tavataan Kaivohuoneen edustalla
Milloin? Sunnuntaina 9.6. alkaen klo 14
Miksi: koska poikkitieteellisyys, messevät eväät ja hyvä seura

Ilmoitathan facebook-tapahtumassa osallistumisestasi.

https://www.facebook.com/events/147449622109254/

Antropologipäivät 2013

Kulttuuri, luovuus ja performatiivisuus
16–17.5.2013, Tampereen yliopisto
Järjestäjät: Suomen Antropologinen Seura, Suomen Etnomusikologinen Seura ja Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön Sosiaaliantropologian ja musiikintutkimuksen oppiaineet


Kevään 2013 antropologipäivillä pohditaan luovuuden ja performatiivisuuden moninaisia kytköksiä ja globaaleja ulottuvuuksia. Tarkoituksena on etsiä arkisiin käytäntöihin sisältyviä luovia, ekspressiivisiä ja tulkitsevia ulottuvuuksia, ja toisaalta kartoittaa niitä tapoja, joilla taiteen ja luovuuden eri muodot kytkeytyvät yhteisöjen sosiaaliseen elämään. Kysymme myös, millä tavoin luovuus ja improvisaatio näkyvät tutkimuksen teossa ja tutkimusmenetelmissä. Teemaa voi lähestyä myös esimerkiksi tarkastelemalla rituaaleja, muistin ja ruumiillisuuden ulottuvuuksia, sekä performatiivisuutta seurauksellisina tekoina.

Päivien pääpuhujat ovat:
Tim Ingold, University of Aberdeen, UK
Steven Feld, University of new Mexico, USA
Jocelyne Guilbault, University of California Berkeley, USA.

Lisätietoa konferenssista löydät osoitteesta:
http://www.antropologinenseura.fi/en/events/anthropology-conference-2013/sessions/

 

Finnish Anthropology Conference 2013
Culture, creativity and performativity

16th -17th of May 2013, University of Tampere, Finland
Organizers: The Finnish Anthropological Society, The Finnish Society for Ethnomusicology and the anthropologists and musicologists at the School of Social Sciences and Humanities, University of Tampere


The Finnish Anthropology Conference 2013 looks at the multiple dimensions of creativity and performativity, as well as at their global connections. We invite participants to focus on the creative, expressive and improvisatory aspects of everyday life on the one hand, and on the social embeddedness of all expressive forms on the other. Also rituals, the connections between memory, landscape and the body as well as performativity as consequential action, among others, are welcome themes.

The keynote speakers are:
Tim Ingold, University of Aberdeen, UK
Steven Feld, University of New Mexico, USA
Jocelyne Guilbault, University of California Berkeley, USA.

Please see the conference web page for more details:
http://www.antropologinenseura.fi/en/events/anthropology-conference-2013/