Elämää Mansikkalassa

Kun kaupunki ja sen asukkaat on luotu, voi eläminen kaupungissa alkaa! Tehtävien esimerkkitekstit ovat erään ryhmän opiskelijoiden tuottamia ja opettajan siistimiä.

  • Tien kysyminen ja neuvominen – Asukkaat ovat vielä uusia, eivätkä tiedä, missä mikäkin paikka sijaitsee. Opiskelijat voivat opastaa toisiaan postiin, linja-autoasemalle, kouluun tai vaikkapa omaan kotiinsa.
  • Kellonajat – Kaupunkiin tutustumisen yhteydessä on saatu uusia ystäviä, ja nyt on aika sopia tapaamisia heidän kanssaan. Välillä täytyy myös käydä kaupungin ulkopuolella tapaamassa vanhoja ystäviä.
  • Asiointi – *Kaupassa: Oli kaupungin asukas millainen tahansa, hän tarvitsee ruokaa elääkseen. Siis ruokaostoksille! *Soittaminen terveyskeskukseen: Suurimman osan ajasta asukkaat elävät ja voivat hyvin; välillä kuitenkin kukin vuorollaan on sairaana. Soitetaan terveyskeskukseen ja varataan aika lääkärille.
  • Onnettomuus – Opettaja käyttää opiskelijoiden luomia hahmoja ja kirjoittaa tarinalle alun. Ryhmän tehtäväksi tulee neuvotella, miten tilanne jatkuu. Sen jälkeen kukin kirjoittaa, miten hänen hahmonsa toimii tilanteessa.
  • Sääilmiö – Opettaja sijoittaa kylän asukkaat ennen tunnin alkua kartalle johonkin paikkaan ja “luo” sääilmiön, esimerkiksi rankkasateen tai lumimyrskyn, ja opiskelijat jatkavat siitä kertomalla, mitä heidän hahmonsa tekee. Opeteltavana rakenteena voi olla nesessiivirakenne ja tehtävän aiheena esimerkiksi “Mun on pakko päästä kotiin”.
  • Häät  – Kaksi kylän asukasta on rakastunut ja he ovat menossa naimisiin. Opiskelijat huolehtivat hääjärjestelyistä, kukin hahmolleen “oikeasti” kuuluvista tehtävistä. Morsian ja sulhanen voivat kirjoittaa kutsukortteja, vanhemmat sekä kaaso ja bestman laatia puheita jne.
  • Työhaastattelu – Paikallinen ravintola hakee uutta tarjoilijaa. Ravintolan omistaja laatii työpaikkailmoituksen (tai se laaditaan yhdessä) ja muut kirjoittavat siihen vastaukseksi työhakemuksia. Ravintolan omistaja haastattelee hakijoita.
  • Jouluaatto, uusivuosi, juhannus…  – On juhlan aika! Miten kylän asukkaat viettävät juhlia? Kaikki kertovat ja kirjoittavat oman hahmonsa päivästä. Lopuksi kertomukset voidaan koota yhteen. Entä mitä muita juhlia suomalaisten juhlapyhien lisäksi kylässä pitäisi sen asukkaiden mielestä viettää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *