Tilannesimulaatio

Mansikkala-kielenoppimiskylässä opetus perustuu tilannesimulaatioihin eli kylässä tapahtuviin todellisuutta jäljitteleviin tapahtumiin. Tekstit, kirjoitusharjoitukset, puheharjoitukset, sanastonlaajennustehtävät ja kielioppi sidotaan simuloituihin tilanteisiin. Kylässä tapahtuu jotain, johon oppijoiden on tempauduttava mukaan, kunkin omassa roolissaan. Tapahtumat ja tilanteet voivat olla opettajan keksimiä ja alustamia tai oppijoiden ideoimia. Tilannesimulaation hyödyntäminen on esitetty kuvassa 1.

Esimerkki:

1. Opettaja keksii jonkin tapahtuman tai tilanteen, esimerkiksi kuinka joku kyläläinen joutuu onnettomuuteeen ja kirjoittaa tarinalle alun. Tapahtuman aihe voi tietenkin tulla myös oppijoilta. Opettaja lukee ääneen lyhyen kuvauksen tapahtumista ja jakaa sen oppijoille. Opettajan teksti:

Onnettomuus!

On maanantaiaamu. Kaisa Williamsonen tulee Mansikkatorilta. Hänellä on taimia korissa. Mutta mitä hän näkeekään!!! 10-vuotias Tomi Halonen (Impin ja Jukan poika) ajaa polkupyörällä kovaa vauhtia Tanjankadun yli. Tomi ei huomaa autoa, joka juuri kääntyy Annelinkadulta Tanjankadulle.

– Varo! huutaa Kaisa Tomille, mutta Tomi ei kuule. KRÄSH! Auto jarruttaa ja Tomi makaa maassa. Kaisan kori lentää kadulle. Hän juoksee Tomin luokse.

Jatka kertomusta! Mitä tekevät sairaanhoitaja Kirsi Hämäläinen ja sairaanhoidon opiskelija Mira Manninen? Mitä tekee lastenlääkäri George Korhonen? Entä mitä sanoo Tomin opettaja Susan Brown? Mitä sanoo Mark Ristosen poika, joka on Tomin paras kaveri? – Ja mitä sanovat Tomin äiti, isä ja sisko? Onko Leilan ylioppilasjuhla nyt pilalla?

2. Jaetaan roolit: mikä on kenenkin rooli tilanteessa? Osalla hahmoista rooli voi olla jo valmiina, kuten Kaisalla esimerkkitekstissä (hän on paikalla onnettomuuden sattuessa ja yrittää varoittaa Tomia).

3. Kun roolit on jaettu, oppijat saavat tehtäväkseen keksiä, mitä sitten tapahtuu. Jatkotapahtumista voidaan tehdä puhe- ja kirjoitusharjoituksia ryhmä-, pari- tai yksilötehtävinä. Puheharjoitukset voidaan myös toteuttaa pienoisnäytelmänä.

4. Seuraavaksi jokainen kirjoittaa oman hahmonsa näkökulmasta pienen tekstin jatkotapahtumista:

Kirsi ilmoittaa poliisille

Sairaanhoitaja Kirsi Hämäläinen kysyy puhelinnumeroa samalla, kun hän soittaa Mansikkalan poliisiasemalle ja kertoo, mitä tapahtui. Poliisi kuuntelee ja etsii Tomin kotipuhelinnumeron.

5. Opettaja korjaa tekstit, ja kukin lukee omansa muulle ryhmälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *