Päivityksiä taasen

Mappi päivitettiin eilen illalla kello neljän ja kahdeksan välillä. Joitakin ongelmia esiintyi, mutta enimmäkseen päivitys sujui hyvin, ja asetetut tavoitteet saavutettiin.

Tavoitteet

  • edustakoneiden saaminen samaan versioon taustakoneiden kanssa
  • DELETED-puun poistaminen käyttäjien näkyvistä
  • viivästetysti poistettavien kansioiden poistaminen myös levyltä, ei vain Cyruksen kirjanpidosta
  • SSL/TLS-jumitusten (ikuisesti roikkumaan jäävien yhteyksien) poisto
  • kaikkien klusterisolmujen BIOS niin uudeksi, että suostuvat yhteistyöhön rautainfrastruktuurin kanssa

Tiedotus

Cyrus IMAPd:ssa on hieno MOTD-ominaisuus, joka näyttää käyttäjälle kirjautumisen yhteydessä IMAP ALERTina ylläpidon määrittelemän viestin, tyyliin “Palvelinta huolletaan. Jos INBOXisi näyttää tyhjältä, yritä kirjautua parin minuutin päästä uudestaan.” Tätä hyödyntämällä käyttöhäiriöistä tiedottaminen helpottuu huomattavasti, ja ylläpito päätyi siihen, että lyhyempi ennakkovaroitusaika riittää – katkoilmoitus (Notesin katkotietokantaan ja neuvojien postituslistalle) tehtiin saman päivän aikana kuin itse huoltokin.

Ainoa vain, että Cyruksen nykyisessä versiossa on ilmeisesti bugi: ALERT näytetään heti bannerin perään, ennen kuin yhteyttä ottava sähköpostiohjelma on ehtinyt sanoa mitään. Tästä on olemassa bugiraportti, mutta tällä erää näytti siltä, että useimmat tuetut sähköpostiasiakasohjelmat selviävät tilanteesta ja osaavat jopa näyttää MOTD:n oikein. (Sitä paitsi RFC on epäselvä tässä kohdin; Cyruksen toiminta saattaa olla ihan standardinmukaista.)

Testattuja asiakkaita:

  • Mozilla Thunderbird
  • Mutt (joka ei näytä ALERTia, muttei kaadukaan siihen)
  • Pine
  • Outlook Office 2003

Webmailin käyttämän Imapproxyn kanssa oli ongelmia, mutta ne kierrettin patchaamalla Imapproxy sopivasti. Näin testattuna ominaisuutta uskallettiin käyttää, ja huolto aloitettiin suunnitelmien mukaan kello neljältä.

Sujuminen

Enimmäkseen katko sujui mukavasti, palvelut siirtyivät nätisti klusterisolmulta toiselle jne. Käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä kuitenkin myös käyttöjärjestelmäydin päivittyi, ja ilmeisesti jonkinlaisen moduuliepäyhteensopivuuden takia eräs uudelleenkäynnistetty klusterisolmu onnistui saamaan klusterin sisäisen viestiliikenteen jumiin ja klusteri hajosi osiinsa. Tämän ongelman purkamiseen meni kolme varttia kello 18.00-18.45, mutta sitten järjestelmä toimi taas.

Lisäksi kävi ilmi, että yhden käyttäjän Outlook Express (joka siis ei kuulu varsinaisesti tuettuihin sähköpostiasiakasohjelmiin) ei ollut selvinnyt IMAP ALERT -viestistä, ja käyttäjä ei ollut päässyt avaamaan INBOXiaan kello neljästä noin kello kahdeksaan – sisäänkirjautuminen toimi kyllä, ja käyttäjä sai kuulemma auki muut kansionsa. Lähetimme asiasta pahoittelut.

Joka tapauksessa useimmat käyttäjät näkivät vain lyhyitä katkoja (lukuunottamatta väliä 18.00-18.45), ja asetetut tavoitteet saavutettiin kaikki.

Categories1