Tehtävä on asetettu!

Miten käy, kun viisikymmentä kirkasta mieltä kutsutaan Kaisa-talon ullakolle keksimään ratkaisuja isoihin kysymyksiin? Hillitöntä väittelyä, naurunremakkaa ja kuhinaa.

Hyvä yhteiskunta – Master Class kokoaa joukon nuoria vaikuttajia kevään ajaksi etsimään yhteiskunnan haasteisiin uusia luovia ratkaisuja. Ohjelman takana ovat Helsingin yliopisto ja LähiTapiola.

P_140324ekasessio_kuva1

Pikatreffeillä tutustuttiin ja puhuttiin odotuksista

Ennen käsien upottamista ongelmiin osallistujat tutustuivat toisiinsa 3 minuutin pikatreffeillä.

Heidi Lammassaaren ja Antti Kähkösen kädet viuhtoivat ilmassa kiivaasti.
“Olen mukana ennen kaikkea sisältöjen vuoksi. Hyvinvointiyhteiskunta on murroksessa ja nyt pitää tehdä päätöksiä siitä, mihin suuntaan lähdemme”, Lammassaari kertoi.

“Omat ajatukseni eivät ole ihan noin korkealla, vielä. Odotan uteliaana työtapoja, joilla ajatuksiamme täällä kehitetään eteenpäin. Toivon, että voin ottaa jotain myös omaan käyttööni. Olen kiinnostunut myös siitä, miten ihmisiä saataisiin osallistumaan enemmän päätöksentekoon”, Kähkönen mietti.

Ensin täytyy hahmottaa ongelma, sitten vasta keksiä ratkaisu

Ensimmäisen Master Class -kerran tehtäväksi ei kuitenkaan annettu ratkaisujen keksimistä. Porukka laitettiin miettimään ongelmia!

Kehitystyöhön saatiin pohjaa alustuksista. Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Pauli Kettunen kertoi hyvinvointiyhteiskunnan suosion olevan historiallisesti tuoretta. Eläketurvakeskuksen tutkija Jyri Liukko kuvasi vakuutuksia sattumasolidaarisuutena onnekkailta epäonnekkaille ja Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto myönsi nuorten maksavan vanhempien eläkkeet.

Keskustelu Twitterissä lähti heti käyntiin Master Classin #hyvayhteiskunta -hashtagin alla.

MasterClass_twiitti1

Ongelmien kimppuun post-it-lapuilla

Konkretiaan päästiin Demos Helsingin ja Avanton fasilitoimassa työpajassa.

“Yhteiskunnan ongelmat on hyvä ensin hahmottaa ja vasta sitten ryhtyä etsimään niihin ratkaisuja”, ohjeisti Avanton Antti Tarvainen.

“Avuksi saatte innovoinnin pyhän kolminaisuuden, eli post-it-lappuja, tussin ja valkoisen paperin.”

140324_masterclass_kuva2

Vastuunjako puhutti

Post-it -lappumyrskyn jäljiltä isot paperit olivat täynnä tussia.

“Harjoitus auttoi niputtamaan ja systematisoimaan näkökulmia. Ja niistä syntyi taas uusia näkökulmia”, Antto Orasmaa sanoi.

Orasmaan ryhmää puhutti erityisesti vastuunjaon ongelma yhteiskunnassa. Mitkä polttavat ongelmat ovat julkisen puolen ja mitkä yksilön vastuulla? Toista ryhmää puhutti taas osattomuuden tunteen lisääntyminen. Kolmas porukka mietti, onko elintasomme yksinkertaisesti liian korkea, ja vaatimuksemme kohtuuttomia?

Seuraavaksi ongelmiin ruvetaan etsimään ratkaisuja. Master Class jatkuu 7. huhtikuuta Hyvinvointivaltion tulevaisuus -seminaarilla kello 14-16 Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. Seminaariin on vapaa pääsy ja sen tarkempi ohjelma löytyy täältä.

Master Class -blogi kertoo ohjelman etenemisestä ja esittelee osallistujien ja mentorien näkemyksiä hyvästä yhteiskunnasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *