Viimeistä viedään

Viimeisellä kurssikerralla oli tarkoitus tehdä itsenäisesti kartta valitusta aiheesta ja alueesta. En päässyt kurssikerralle työmatkan vuoksi, joten jouduin yrittämään tehtävää itsenäisesti kotona.

Ajatuksenani oli tehdä kartta Suomen suurpedoista Luken tilastoja hyödyksi käyttäen ja sain tuotoa ne sekä karttapohjat QGIS:iin. Sain myös attribuuttitaulukot yhdistettyä Join-komentoa käyttämällä, mutta jostain syystä attribuuttitaulukot eivät sisältäneet mitään lukuarvoja. Niissä sarakkeissa, joissa olisi pitänyt olla lukuarvoja, luki ainoastaan “null”.  Vaikka yritin tätä monella eri taulukolla ja kartalle, ei attribuuttitaulukko totellut. Tallensin taulukon sekä excel muodossa että eri csv-versioina, mutta jokin mättää, eivätkä luvut tule esiin yhdistettyyn attribuuttitaulukkoon, vaikka itse QGIS:iin viedyssä tauliukossa ne näkyy.  Googlailin ohjeita netistä, joiden mukaan kaiken olisi pitänyt toimia, muokkailin taulukoita, mutta ei vain onnistu. Etsin ja latasin erilaisia  taulukoita, ei toimi edelleenkään, turhauduin. En myöskään saanut päälle editoitavuutta taulukkoon, että olisin lisännyt luvut käsin, joten luovuin petotietokartan teosta. Ehkä QGIS ei vain toimi käytössä olevalla koneellani oikein tai jokin määrityksissä mättää?

Lopulta päädyin esittämään ainoastaan kartan tieliikenneonnettomuuksista Suomessa vuonna 2021, jonka sain esiin suoraan.

 

QGiS:stä ja paikkatiedon tuottamisesta olen  mielestäni kurssilla oppinut paljon lisää QGIStä. Vaikka on välillä ollut turhauttavaa, on ollut hienoa silloin, kun on saanut ohjelman toimimaan ja tuotettua karttoja. Selkeästi tarvitsisin vielä paljon treenausta ohjelman käytöstä kaikilta osin, mutta jotain edistystäkin on saavutettu. Myös Taru Tormikoski koki viimeisen tehtävän kanssa turhautumista, mutta kokee oppineensa kurssilla paljon uusia taitoja (Tornikoski, 2022).

Kiitos kurssista kärsivällisesti opastavalle opettaja Artulle kaikille kurssilaisille, nyt on aika jatkaa seuraavien aiheiden pariin!

 

Lähteet:

Tornikoski, T. 2022. Geoinformatiikkaa tutkimassa 🙂 https://blogs.helsinki.fi/tornitar/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *