Categories
Uncategorized

Vecka 1. Gis metoder

Vecka 1. Introduktion till Geoinformatiikan Menetelmät

I kursen Gis metoder är det meningen att man ska lära sig att bilda kartor från statistiskt material. Under första lektionen lärde vi oss att använda programmet Qgis, det är ett program som kan bilda kartor av insamlad data. Under timmen gjorde vi en koropletkarta som visar mängden kväve utsläpp runt östersjön. Jag märkte att det är mycket lättare att följa med på den sparade zoom videon då man har möjligheten att pausa och hitta de olika funktionerna utan att behöva skynda sig ifatt. 
Bild. 1 Kväveutsläpp per land i norra Europa
Vi skulle göra en koroplet karta som visar mängden kväve utsläpp i norra Europa. Jag hade svårigheter att förstå hur man skulle få in i programmet datan från moodle men efter en väldigt lång stund lyckades jag. Att göra själva kartan gick helt bra, ifrån sätt att jag råkade tappa bort färdiga kartan i qgis men hittade den genom att skriva in de rätta koordinaterna i programmet med hjälp av se vilka koordinater det fanns i zoom video.
På Bild 1. är det den första kartan jag gjorde, som man kan urskilja borde jag gjort sjöarna till en mindre skrikig färg så att de inte skulle vara så starkt kontrast mellan färgerna. Man fokuserar mera på sjöarna än den riktiga poängen som är att se vilka länder har olika kväve utsläpp. 

I den första kartan fanns det mycket material som lades till kartan medan i den andra kartan användes det endast ett kartlager. Bild 2. visar andelen svenskspråkiga i de olika kommunerna. Som man kan se då man jämför de olika kartorna är bild 2 mycket tydligare när man kan urskilja tydligt vilka kommuner som har liten eller stor mängd svenskspråkiga invånare. Orsaken varför bild 2 är mycket tydligare än första bilden är på grund av den lilla mängd statistik som används i andra bilden. 
Det viktigaste jag lärd mig av de första uppgifterna är att det krävs mycket tålamod och det hjälper inte att trycka på alla möjliga knappar, utan istället försöker klura ut vad som gick fel. Speciellt då när mitt färdiga arbete försvann på grund av väldigt underliga koordinater. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *