Categories
Uncategorized

Vecka 2. Projektioner som förvränger verkligheten

Vecka 2. Projektioner som förvränger verkligheten

Under den andra lektionen lärde man sig att använda flera redskap inom qgis, bland annat funktionen att tillägga ett vektor lager. Jag tycker det var intressant hur man kan lägga ett till vektorlager och dessutom kunna jämföra de färdiga projektioner med varandra. När man jämför två urklipp av Finland, bild 1., ser man att det är skillnad på kartorna. Problemet är att då man ser för länge på kartorna börjar de se likadana, därför gjorde vi en koropletkarta över hur mycket arean skiljer sig på mercator projektionen från TM35FIN.

Bild 1. Höger karta TM35FIN och vänster karta är en Mercator projektion

På bild 1. ser man kartan över Finland, som visar hur mycket mercator skiljer sig från TM35FIN. När färgerna är lika så ser mercator projektionen bara lite mindre, ögat har svårt att se skillnade på de likanande kartorna. När man tittar noggrant ser man att södra Finland är mycket smalare och norra Finland mycket större på mercator projektionen än TM35FIN. För att kunna urskilja skillnaderna mellan kartprojektionerna borde man se hur mycket arean i verkligheten skiljer sig från varandra. Tack vare kalkylator och vektor lagren kunde man göra en karta, bild 2. , i TM35FIN projektion som visar hur mycket mercator skiljer sig ifrån den.

Bild 4. Mercators area jämfört med TM35 projektionens area, Finland.

Att en karta skiljer sig sådär mycket är inte bra. Mercator projektionen är menad att visa hela världen på ett blad vilket orsakar störningar vid ekvatorn och polerna. När jag gjorde kartorna försökte jag hitta en annan karta som skulle skilja sig mycket, men hittade ingen som skiljde sig så mycket ifrån TM35 kart projektionen. Harmonen Roosa hade lyckats hitta en karta som skiljer sig markant från TM35FIN kartan. Harmonen hade gjort en jämförelse mellan Mollweiden och TM35FIN i hennes blogg, jämförelsen mellan de två arean var inte delad uppifrån ner utan från mitten av Finland mot kanterna vilket gjorde det till en intressant jämförelse.

Det finns många olika kartprojektioner men alla är inte gjorde för hela världen, jag hade velat ha en transverse mercator projektion över Finland, vilket gjorde att jag använde endast en karta. Intressantast skulle vara om man kunde få flera kartor och kunna jämföra dem med varandra över hur t.ex. en mercator projektion skiljer sig ifrån en transverse mercator projektion. En annan sak som skulle varit bra om det fanns i Qgis är att kunna göra två olika koropletkartor som ändå använder samma färg skala så att det är lättare att jämföra två olika karttyper med varandra utan att måsta ha samma färg, med olika värden, på båda kartlagren. Då kunde man märka att mercator skiljer sig mer än andra kartor ifrån verkligheten.

Källor:

Harmonen. R(2021) Toinen kurssikerta: karttaprojektioita

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *