Categories
Uncategorized

Vecka 6. Naturkatastrofer

Vecka 6. Naturkatastrofer

Jag har alltid varit mycket intresserad i tektoniska plattornas rörelser. Hur vissa områden kan ha hög vulkanaktivitet och många jordbävningar medan andra områden som Finland inte utsätts för samma naturkatastrofer. Då jag var liten upplevde jag en stor jordbävning med magnitud över 6 i Kalifornien, sedan dess har jag varit fascinerad över eldringen. Under veckans övning fick jag turen att skapa kartor med mål att användas som undervisningsmaterial till hur tektoniska plattornas rörelse påverkar var det sker jordbävningar och vulkanutbrott.

Jag gjorde 4 kartor, bild 1. är en karta över var det skett jordbävningar över magnitud 6 och vulkanutbrott, bild 2. är en karta över extremt kraftiga jordbävningar, bild 3. är en karta över alla jordbävningar över magnitud 6 och bild 4. är en karta över jordbävningar per land sedan 1950-talet.

Då man ser på bilderna 1,2 och 3 kan man urskilja att punkterna finns på viss områden. Det beror på var de tektoniska plattorna möts, man kan tydligt urskilja eldringen på kartorna som befinner sig runt Still Havet. Eldringen är det mest aktiva vulkaniska området i världen. Man kan även urskilja hotspots i haven, Hawaii som en ensam gul prick i Stilla Havet.

Bild 1. Jordbävningar med magnitud 6 och vulkanutbrott som skett sedan 1950-talet
Bild 2. Extremt kraftiga jordbävningar 1950-2021
Bild 3. Jordbävningar med magnitud över 6, 1950-2021

Då jag gjorde kartorna skulle jag velat göra en karta som innehåller tektoniska plattornas rörelse så man kunde rakt se hur jordbävningarna och vulkanerna korrelerar med var tektoniska plattornas gränser finns. I Roosa Harmonens blogg kan man se på bild 5 en karta över de tektoniska plattorna och hur de rör sig. Det finns sker sällan jordbävningar i mitten av tektoniska plattor vilket förklarar den lilla mängd jordbävningar i Finland och norra Europa. Finland ligger på den Eurasiska plattan och närmaste stället som befinner sig på gränsen är Island, vilket man kan se på bilderna 1, 2 och 3 med hög vulkanisk aktivitet.

Bild 4. Jordbävningar per land sedan 1950-talet

Ett problem som uppstod då jag gjorde kartorna färdigt, var att Qgis print layouts mått på kartorna visade fel. Märkte det först när jag gjort två av kartorna färdigt. Man kan se på bild 2 och 3 att måttet på kartan inte stämmer för det står att ett svart streck är lika mycket som 100 km, vilket är helt fel skala.

 

Källor:

Arc Gis. Lager: Countries_WGS84 , hemsida: https://services.arcgis.com/B7NI2jUD81lCgSpx/arcgis/rest/services/Assignment_6_Spatial_Reference_Systems/FeatureServer/1

Harmonen, R (2021) Geoinformatiikan menetelmät1. Hemsida: https://blogs.helsinki.fi/harmoroo/

NCEDC (2014), Northern California Earthquake Data Center. UC Berkeley Seismological Laboratory. Dataset. doi:10.7932/NCEDC. Hemsida: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/#hazards

National Geophysical Data Center / World Data Service (NGDC/WDS): NCEI/WDS Global Significant Volcanic Eruptions Database. NOAA National Centers for Environmental Information. doi:10.7289/V5JW8BSH , Hemsida: https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/event-data?minYear=1950

Usgs, jordbävningar från 2013-2021. Hemsida: https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *