Veropetos

Tällä viikolla tutkitaan ensimmäisen luvun lakia, eli Benfordin lakia. Miten laki auttaa verottajaa huomaamaan väärin ilmoitetut tulot? Entä miten jokien pituudet ja kaupunkien väkiluvut liittyvät viikon aiheeseen? Katso videolta, mistä on kyse!

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: paperia, kynän ja laskimen

Benfordin lain mukaisessa lukujoukossa luvun ensimmäinen numero on todennäköisimmin:
taulukko_kerhosivulle

Mitä luonnollisten lukujen joukkoja (esim. jokien pituuksia, kaupunkien asukaslukuja, asuntojen hintatietoja) tutkit? Pätikö Benfordin laki valitsemallesi aiheelle? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

 

2 thoughts on “Veropetos

 1. Suurimmalla osalla Benfordin laki toteutui siten, että 1 oli eniten. Ei kuitenkaan välttämättä 30 %. Aiheitamme oli: autojen hinnat, puhelimien hinnat, moottoripyörien hinnat, pääkaupunkien asukasluvut ja lentojen hinnat.

 2. Tutkimme:
  -Suomen kaupunkien väkiluku 106kpl (Benfordin laki päti melko hyvin)
  -Venäjän kaupunkien väkiluku 1939 luvulla, Benfordin laki sujui melko hyvin paitsi nelosia ei ollut yhtään.
  -Suomen asuntojen hinnat 100kpl (Benfordin laki päti jonkun verran, mutta aika huonosti)
  -Suomen asuntojen hinnat 200kpl (Benfordinlaki päti vielä huonommin)
  -Internetin käyttäjämäärät 201kpl (Benfordin laki päti suurilta osin)
  -Suurimmat järvet maailmassa 38kpl (Benfordin laki ei pätenyt ollenkaan)

Kommentointi on suljettu.