Categories
Uncategorised

QGIS perusteet

Uusi vuosi ja uudet kujeet GIS rintamalla. Nyt kun ollaan pyyhitty hiet pois tiedon esittäminen maantieteessä- kurssilta, niin onkin oivallinen aika aloittaa hikoilemaan uutta kurssia. Kokonaisuutena geoinformatiikan menetelmät kurssi pärähti käyntiin oikein mukavasti. Ensimmäisellä kurssikerralla käytiin läpi kurssin perusasiat ja paljolti QGIS- ohjelman käyttötarkoituksia ja erilaisia ominaisuuksia. Hieman ruosteisen alun jälkeen ohjelman käyttö alkoikin jokseenkin sujua ottaen huomioon, että lähdettiin nollasta.

Huomasin hyvin nopeasti, että QGIS on oivallinen paikkatieto-ohjelma ja se helpottaa huomattavasti tutkimuksen tekemistä. QGIS:in avulla tutkimuksessa voi keskittyä enemmän itse tutkimuskysymyksen pohtimiseen ja vähemmän erilaisten visuaalisten esittämistapojen miettimiseen. Ohjelman toimintoihin kuuluu merkittävä määrä erilaisia automaattisia toimintoja, kuten legendan valmistaminen kartan kylkeen. Viime kurssilta tutussa CorelDraw -ohjelmassa jokainen vaihe kartan tekemisessä täytyi tehdä itse käsin. Seikasta voidaan huomata ero oikean paikkatieto-ohjelman ja piirto-ohjelman välillä.

Ohjelmiston perustietojen jälkeen on syytä mainita mitä käytännössä kurssikerralla tehtiin. Kurssikerralla pääpaino oli, kuten aikaisemmin mainitsin, perusominaisuuksien oppimisessa. Tunnilla käytettiin jo valmiina olevia vektoriaineistoja, jotka pitivät sisällään erilaista dataa liittyen Eurooppaan ja Suomeen. Aineistojen tutkimisen jälkeen valmistin oman teema kartan Suomen eläkeläisten sijoittumisesta kunnittain (Kuva 1). Kartan valmistaminen oli erittäin helppoa, vain muutaman matemaattisen kaavan ja parin hassun klikkauksen päässä. Tosin kartta ei ole todellakaan mikään taideteos, vaan tiedollisesti asiallinen, mutta visuaalisesti köyhä.

Kuva 1. Teemakartta yli 64 vuotiaiden osuudesta kunnittain vuodelta 2015

Kuten kurssin kuvaan kuuluu, luin useita kanssaopiskelijoiden blogeja. Huomasin, että useimmilla oli ollut hyvin yhteneviä kasvukipuja ja ajatuksia itseni kanssa. Kuitenkin teemakarttojen aiheet ja visuaaliset ilmeet eriytyivät jokseenkin paljon. Vertailin omaa aikaansaannostani Aapo Keinäsen, Mikko Kangasmaan ja Laura Hynysen karttoihin ja huomasin poikkeavuuksia visuaalisuudessa merkittävästi. Kartoissa legendat olivat hyvin samankaltaisia, mutta otsikot, pohjoissuunta nuolet ja mittakaavat hyvinkin poikkeuksellisia verrattuna omaan. Myös värien käytössä ja luokkarajoissa oli poikkeavuuksia. Kuitenkin blogien ja erityisesti karttojen avulla sain hyvän käsityksen, että mitä olisin voinut itse tutkia ja miten voin itse kehittää omaa visuaalista esittämistäni.

 

Lähteet:

Kangasmaa, M Kurssikerralta 1. Käytetty 20.1.2020

https://blogs.helsinki.fi/kanmikko/

Keinänen, A Kurssikerralta 1. Käytetty 20.1.2020

https://blogs.helsinki.fi/kebaapo/

Hynynen, L Kurssikerralta 1. Käytetty 20.1.2020

https://blogs.helsinki.fi/lauravel/

 

 

One reply on “QGIS perusteet”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *