MAA-202 Toinen kurssikerta

MAA-202 -kurssin toisella kurssikerralla jatkettiin karttojen tekemistä QGIS-ohjelmalla. Tunnin pääaiheena olivat projektiot ja niiden väliset erot varsinkin pinta-alan ja etäisyyden esittämisessä. Tunnin aluksi opin käyttämään QGISin valintatyökalua, jonka avulla kartta-aineiston alueita voi valita joko manuaalisesti tai attribuuttitaulun arvojen avulla. Näin saadaan tarkasteluun haluttu alue koko aineiston sijaan. Tämä soveltuu tilanteeseen, jossa halutaan tehdä kartta tietystä alueesta suuremmasta aineistosta. Opin myös karttaprojektion vaihtamisen ja pinta-alojen lisäämisen taulukkoon. Tämän avulla pystyy esimerkiksi vertailemaan karttaprojektioiden vääristymien eroja.

Tein kolmen eri karttaprojektion vertailusta ETRS-TM35FIN -projektion kanssa kartat. Näissä kartoissa verrataan Suomen kuntien esitettyä pinta-alaa projektioiden välillä. Kartoissa itsessään Suomi on esitetty ETRS-TM35 -projektiolla, mutta jälkikäteen mietittynä paremman kuvan olisi saanut sillä, että esitys olisi ollut vertailuprojektiolla, jolloin karttojen vertailussa erot olisivat olleet selkeämpiä huomata.

Kuva 1: Suomen kuntien esitetyn pinta-alan suhde Mercator-projektiossa verrattuna ETRS-TM35 -projektioon

Ensimmäinen projektio, josta tein kartan, oli Mercator (Kuva 1). Tässä projektiossa pinta-ala vääristyy merkittävästi varsinkin suhteellisen lähellä napoja sijaitsevilla alueilla, joihin Suomi lukeutuu. Kartasta voidaan huomata, että kaikkein pohjoisimpien kuntien pinta-ala on jopa kahdeksankertainen ETRS-TM35 -projektioon verrattuna. Etelässä Mercator-projektion esittämä pinta-ala on pienimmillään nelinkertainen. Pinta-alan vääristymä kasvaa siis Suomen alueella etelästä pohjoiseen mentäessä yli kaksinkertaiseksi.

Kuva 2: Suomen kuntien esitetyn pinta-alan suhde World Robinson -projektiossa verrattuna ETRS-TM35 -projektioon

Toiseksi projektioksi valitsin Robinson-projektion (Kuva 2). Robinson-projektio on eräänlainen kompromissi siinä mielessä, että siinä vääristyvät sekä pinta-ala että muodot, mutta molemmissa vääristymät ovat suhteellisen pieniä. Tämä on huomattavissa kartassa, jossa vääristymät ovat 1,2-1,4 -kertaisia verrattuna Mercatorin 4-8 kertaisiin vääristymiin. Kuitenkin tässäkin projektiossa Suomi esitetään todellista kokoaan suurempana ja vääristymä kasvaa pohjoiseen mentäessä.

Kuva 3: Suomen kuntien esitetyn pinta-alan suhde Equal Earth Greenwich -projektiossa verrattuna ETRS-TM35 -projektioon

Kolmanneksi projektioksi valitsin Equal Earth Greenwich -projektion, joka perustuu Robinson-projektioon, mutta pyrkii pitämään alueet oikeankokoisina (Kuva 3). Kokoerot ovat siis hyvin pieniä verrattuna ETRS-TM35 -projektioon. Toisin kuin kahdessa muussa vertailuprojektiossa, Equal Earth -projektiossa Suomi esitetään hieman ETRS-TM35 projektiota pienempänä. Vääristymät eivät jakaudu yhtä tasaisesti kuin kahdessa muussa projektiossa. Ensivilkaisulla vääristymä näyttää kaikista suurimmalta länteen päin mentäessä, mutta itäisessä Lapissa sijaitseva Savukoski on manner-Suomen vääristynein kunta. Samoin vääristymä näyttää pienenevän kaakkoiseen mentäessä, mutta vääristymät ovat kaikkein pienimpiä pohjoisen Utsjoella, vaikka sen naapurikunnissa vääristymät ovat suhteellisen suuria. Vääristymien logiikkaa on vaikea ymmärtää, mutta ne ovat suhteessa toisiinsa ja ETRS-TM35 -projektioon häviävän pieniä.

Mirva Kanerva valitsi blogissaan (2024) pinta-alavertailukarttaansa Azimuthal Equidistant -projektion. Tässä projektiossa kiinnostavaa on se, että pinta-ala vääristyy lounais-koillis -suunnassa siten, että lounais-Suomessa vääristymät ovat pienimmät ja koillis-Lapissa suurimmat. Vääristymän vaihtelu ei ole kuitenkaan kovin suurta, välillä 1,2-1,3 verrattuna ETRS-TM35 -projektioon.

Lähteet:

Mirva Kanerva, 2024. Mirvan blogi: Toinen kurssikerta. (Toinen kurssikerta 23.1.2024 – Mirvan blogi (helsinki.fi)) Viitattu 6.2.2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *