QGIS kurssikerta 7

27.2.2023

 

Yliopistolla tein kartan työttömien osuudesta korkeakoulutettujen kesken. Alueita minulla oli useampi, kun käytin Helsingin kaupungin postinumeroalueita. Karttapohjan löysin Helsingin kaupungin sivuilta, jonka sain tuotua QGIS:iin WFS tietona. Sen lisäksi löysin Helsingin kaupungin työttömien ja korkeakoulutettujen osuudet postinumeroittain, jotka muokkasin excelissä sopivaksi taulukoksi. 

 

QGIS:ssä homma sujui suhteellisen nopeasti alun vaikeuden jälkeen, kun olin lisäämässä dataa ja postinumeroalueista poistui ensimmäiset nollat. Sen jälkeen käytin JOIN komentoa, jonka avulla sain liitettyä attribuutti tietoa toiseen taulukkoon. Tämän jälkeen käytin field calculatoria.

Kartassa Suomi näkyy mustana ja Helsingin postinumeroalueet näkyvät väritettyinä. Kartta on koropleettikartta. Karttaan lisäsin lopussa mittakaavan, pohjoisnuolen ja Legendan. 

QGIS kurssikerta 6

20.2.2023

 

Harjoituskerran alussa lähdimme kiertelemään Kumpulan kampuksen lähialueita ja arvioimaan viiden eri omavalintaisen alueen turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Käytimme apuna Epicollect 5 sovellusta, joka toimii paikannuksen avulla ja sovelluksessa arvioimme kohteen. Palattuamme takaisin luokkaan oli vastauksia noin 100. Siitä teimme interpolointi kartan turvattomuuden mukaan.

Kartalla näkyvät tummanpunaiset alueet ovat turvattomia alueita ja sijoittuvat suuren autotien jalankulkijoiden ylitys paikkoihin. Siniset alueet ovat taas todettu turvallisiksi.

 

Sen lisäksi teimme eri karttoja hasardeista. Maanjäristyksiä, tulivuoria ja meteoriitteja. Ensimmäisessä kartassa näkyy Maapallon tulivuoret ja maanjäristykset, jotka ovat yli 5.5 magnitudia. 

Kartasta huomaa sen, että suurin osa maanjäristyksistä ja tulivuorista on mannerlaattojen reunoissa, jossa mannerlaatat ovat kontaktissa muiden mannerlaattojen kanssa, joko erkaantumassa tai törmäämässä, millä on merkitystä maanjäristysten ja tulivuorten kannalta.

 

Toinen kartta kuvaa kanssa tulivuoria, yli 5,5 magnitudin maanjäristykset sekä meteoriittien osumisen maapalloon vihreällä värillä.

Kolmas kartta on maanjäristys kartta, joka näyttää kaikki yli 5,5 magnitudin maanjäristykset, mutta alle 8 magnitudin järistykset punaisena pisteenä. Yli 8 magnitudin maanjäristykset näkyvät mustana pisteenä, jolla on valkoiset reunat. Data on vuoden 2000 alusta aina nykyaikaan.

Kartasta näkee, kuinka suuria yli 8 magnitudin järistyksiä on vähän, kun verrataan niitä muihin järistyksiin. Yhteensä yli 8 magnitudin maanjäristyksiä on 27.