QGIS kurssi

16.1.2023

 

Hei!

 

Alkoi kurssi nimeltä Geoinformatiikan menetelmät 1. Kurssin ensimmäisellä päivällä 4h harjoituksen aikana harjoittelimme käyttämään QGIS sovellusta. Sovellus on hyvin monipuolinen. 

 

4 tunnissa saatiin aikaan kartta, joka kuvaa valtioiden typpipäästöjä Itämereen. Karttaa tehdessä annoimme valtioille, jotka ovat Itämeren alueella punaisen värisävyn ja lopuille valtioille, jotka eivät omista rantaviivaa Itämerellä vihertävän sävyn. Sen lisäksi lisäsimme karttaan Itämeren syvyyskäyrät sekä järvet. Karttaa tehdessä jouduimme myös muuttamaan absoluuttiset päästöluvut suhteellisiksi luvuiksi, jotta saatiin karttaan halutut informaatiot. 

 

Kuva tehdystä kartasta.

22.1.2023 

 

Sunnuntaina aloitin tekemään ensimmäisen harjoituskerran toista tehtävää. Kartta tehtiin koropleettikarttana, siten että alueet oli jaettu Suomen kunnittain. Valitsin karttani teemaksi “Suomen kunnat, joissa ruotsinkieliset ovat yli promillen väestöstä” 

Koropleettikartta

 

Kartasta näkee selkeästi, että ruotsinkieliset ovat jakautuneet Suomen länsi- ja etelärannikolle. 

 

Kartan tekeminen QGIS ohjelmalla ei ollut kovin yksinkertaista useamman päivän jälkeen, kun asioita oli päässyt hieman unohtumaan. Sai taas muistella ja testailla asioita, kunnes tärppäsi. Loppujen lopuksi homma sujui suhteellisen hyvin ja kartan tekeminen oli ihan mukavaa. 

One Reply to “QGIS kurssi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *