Kolmas harjoituskerta

30.1.2023

 

Kolmannella harjoituskerralla käytiin läpi QGIS:sä eri tasojen yhdistämistä samaan attribuuttiin. Sen lisäksi käytiin läpi myös samannimisten attribuuttien yhdistämistä keskenään, jotta saataisiin yhteinen tieto esimerkiksi valtion pinta-alasta. Esimerkiksi siten, että on kaksi Egypti kohtaa ja ne yhdistettiin yhdeksi. 

 

Sen lisäksi kävimme ja teimme Afrikan kartan, johon oli liitetty tietoja Afrikan valtioista, kuten timanttikaivoksista, öljykentistä ja konflikteista. Yhdistimme kaikki tiedot yhteen attribuuttitaulukkoon, josta näimme ja pystyimme päättelemään konfliktien laajuuden ja keston sekä mahdollisen osasyyn timanttikaivosten ja öljykenttien kanssa.

Harjoituskerralla en ehtinyt kunnolla aloittamaan uutta työtä Suomen tulvaindeksikartasta, joten se jäi kotiin.

 

5.2.2023

 

Kotona kolmannen harjoituskerran jälkeen aloin tekemään tulvaindeksikarttaa. Kartan tekemisessä ei ollut suurempia ongelmia, mutta katsoin silti muutaman opetusvideon viime harjoituskerran aiheista, jotta asiat palaisivat paremmin mieleen. 

 

Avasin QGIS projektin ja liitin attribuutit yhteen taulukkoon. Ja aloin laskemaan tulvaindeklsiä. Sen jälkeen liitin excel tiedoston QGIS ohjelmaan, kun sain muutettua tiedoston oikeaan muotoon. Sen jälkeen tein saman homman ja liitin sen attribuuttitaulukkoon. 

 

Tämän toimenpiteen jälkeen tein koropleettikartan, jossa oli hieman ongelmia, kun en muistanut mistä se saadaan tehtyä. Mutta loppujen lopuksi onnistui sekin. 

Kotona tehty kartta tulvainekseistä valuma-alueittain. Laitoin karttaan 6 eri luokkaa, jotta kartassa olisi enemmän informaatiota, mutta ei liikaa, jotta sitä olisi liian hankala lukea. 

 

Kartasta voi tulkita, että millä valuma-alueilla on korkea tulvaindeksi, esimerkiksi rannikkoalueilla, kuten Pohjanmaalla on korkea tulvaindeksi. 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *