Viides harjoituskerta

13.2.2023

 

Yliopistolla teimme harjoitusta suhteellisen itsenäisesti. Sain itse valmiiksi itsenäistehtävä 1. Aluksi siirsin QGIS sovellukseen kaikki tarvittavat tiedot ja aloin piirtämään Malmin lentokentän kiitoteitä, jonka jälkeen tein niille bufferialueet, jotta näkisin kuinka moni ihminen asuu bufferialueen sisällä. 

Kartalla olevat pisteet ovat rakennuksia, jotka ovat asuttuja. Punaiset viivat kartan keskellä ovat Malmin lentokentän kiitoradat. Ensimmäinen neonvihreä on 1 kilometrin bufferialue. Violetti alue on taas 2 kilometrin bufferialue. 1 kilometrin alueella asuu 8903 henkeä. 2 kilometrin alueella asuu taas 58 905 ihmistä. 

 

GIS työskentely on mielestäni hauskaa puuhaa, joka vaatii kuitenkin harjoittelua, jotta sitä pystyy tekemään. Eteen on tullut ja tulee jatkossa varmasti ongelmatilanteita. Itse olen pyrkinyt katsomaan apuvideoita ja lukemaan eri juttuja QGIS sovelluksesta ongelman ollessa edessä. Olen todennut sen hyväksi tavaksi harjoitella QGIS:n käyttöä. QGIS:n kanssa mikään ei ole vielä hallussa 100 prosenttisesti, joten tarvitsisin harjoitusta vielä jokaisessa osa-alueessa. 

 

Puskurivyöhykkeitä voi käyttää useaan eri tarkoitukseen. Tällaisia tarkoituksia voi vaikka olla vaikutusalueet, esimerkiksi metroaseman vaikutusalueet tai juna-asemien vaikutusalueet.

 

QGIS:n avulla pystyy tekemään paljon erilaisia karttoja eri ongelmiin, voidaan selvittää, että minne olisi hyvä sijoittaa paloasema tai voidaan tehdä teemakarttoja. Ohjelmaa käyttäessä pitää olla oikeanlaista dataa, jotta sovellusta voidaan käyttää sen päätarkoitukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *