Ohjeita ja tukea etäopetuksen järjestämiseen

Suomen hallitus on suositellut, että yliopiston opetus ja ohjaus järjestetään 18.3.-13.4. mahdollisimman laajalti etäopiskeluna erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Meilahden MediPeda-tiimi (Eeva Pyörälä, Saara Repo, Sanna Siirilä, Hanne Heickell, Birgitta Kivinen ja Teemu Masalin) on koonnut tälle sivulle ohjeita etäopetusten toteuttamiseen. Toivotamme Meilahden opettajille ja opiskelijoille onnistuneita etäopetuksia!

Opetusvideot ja luentojen suoratoistaminen

Linkki opetusvideoiden ja luentojen suoratoistamisen ohjesivuille (täältä löytyy esim. taulukko eri välineiden vertailuun)

1) Opetus voidaan toteuttaa reaaliaikaisesti suoratoistona, johon on välineestä riippuen mahdollista tuoda mukaan vuorovaikutteisia ominaisuuksia. Reaaliaikaiseen suoratoistoon voit käyttää Zoom- ja Teams-ohjelmia. Ohjelmien käyttöä on hyvä hajauttaa, jotta yliopiston kapasiteetti riittää.

Yliopistolaisten luomiin Zoom-huoneisiin mahtuu enimmillään 300 yhtäaikaista osallistujaa. (Mikäli tilaisuuteen on osallistumassa 300-500 osallistujaa, ota yhteyttä hanne.kesanen(at)helsinki.fi.) Helsingin yliopiston ylläpitämillä koneilla Zoom-ohjelma on asennettuna valmiiksi. Selainkäytössä Zoom toimii parhaiten Chrome-selaimella. Jos mahdollista, kannattaa käyttää sovellusversiota.

Tässä koottuna muutama perusvinkki Zoomin käyttöön.

1) Jos käytät muita kuin yliopiston koneita, lataa koneellesi Zoom. (ks. Helpdeskin Zoom ohjeet).

2) Luo pysyvä huone ZOOMiin (ks. Zoom tarkistuslista).Siihen sinulle tulee pysyvä ID, jonka saat sähköpostiisi.

3) Lähetä opiskelijoille etukäteen viesti opetuksesta ja laita viestiin zoom linkki. Kerro, että opiskelijoiden kannattaa ladata omille koneelleen Zoom (ks. Helpdeskin Zoom ohjeet). Chrome selaimen käyttöä suositellaan. Kerro opiskelijoille, että opetuksen aikana kannattaa sulkea videokuva ja käyttää mikkiä vain silloin kun puhuu.

4) Testaa etukäteen Share screen toimintoa. Siihen on selkeät ohjeet Zoom opettajan tarkistuslistassa.

5) Pidä opetuksessa varmuuden vuoksi käsillä useampi laite. Jos yksi laite putoaa verkosta, toinen jatkaa. Kännykkäkin on hyvä pitää vieressä. Pidä laitteita pistorasiassa, koska akku tyhjenee nopeasti tai pidä pistorasia lähistöllä.

Zoom – Helpdeskin käyttöohjeet

Zoom-koulutus tallenne (kesto 1h)

Teams tarjoaa niin kahdenkeskiset pikaviestit ja videopuhelut kuin pysyvät keskustelukanavat eri ryhmille. Se toimii sovelluksella tai selaimella.

Teams – Helpdeskin ohjeet

Huom. Omalla tietokoneella toimittaessa etäyhteysvälineillä, ota VPN-yhteys pois päältä! Zoom ja muut eivät vaadi VPN:ää ja se saattaa muodostaa pullonkaulan verkkoyhteydessä.

2) Opetusvideon voi tallentaa etukäteen ja jakaa sen sähköisessä oppimisympäristössä (esim. Moodle). Hyvä opetusvideo on virike ja osa kurssikokonaisuutta. Opetusvideon suositeltu pituus on enintään 15 minuuttia. Jaa luentosi temaattisiin osiin ja anna niille selvät nimet, jotka auttavat opiskelijoita löytämään ne paitsi nyt myös myöhemmin. Voit luonnollisesti tehdä myös pidempiä luentovideoita, jotka korvaavat kontaktiopetusluennot. Videoiden tekemiseen riittää useammassa tapauksessa kannettava tietokone, johon kannattaa yhdistää mikrofoni, jotta videon äänen laatu olisi hyvä. Opetusvideoita voit tehdä muun muassa Screencast-O-Maticillä tai Zoomilla. Screencast-O-Matic on ruudunkaappausvideoiden tekemiseen ja editointiin tarkoitettu ohjelma.

Screencast-O-Matic – Helpdeskin oheet

Huom. Kapasiteettihaasteiden vuoksi luentotallenteiden jakamista kannattaa myös hyödyntää! (Esim. Teams kaatui ma 16.3 kun “koko Eurooppa” siirtyi verkkoon.)

Moodlen hyödyntäminen etäopetuksessa

Sähköistä Moodle-oppimisympäristöä voidaan käyttää etäopetuksessa siten, että se tukee opiskelijoiden aktiivista opiskelua kurssin aikana. Opettaja tuo kurssialueelle virikkeitä (esim. kirjallista materiaaleja, videoklippejä, kuvia ja testejä) ja niitä koskevia tehtäviä (ks. Moodlen pikaopas Aineistot ja aktiviteetit sekä sisällön lisääminen). Opintojakson tentti tai muu arviointi voidaan myös toteuttaa Moodlen arviointityökalulla.

Tukea Moodlen käyttöön löytyy useamman eri linkin takaa.

Kootusti tietoa Moodlesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista etäopetuksessa on koottu seuraaville verkkosivuille:

https://blogs.helsinki.fi/moodle-news/2020/03/17/moodlesta-apua-etaopetukseen/

Moodlen pikaopas opettajille

Moodleopas

Taulukko erilaisista Moodlen aktiviteeteista, joiden avulla on mahdollista ohjeistaa ja teettää tehtäviä sekä vastaanottaa ja arvioida palautuksia

Voit myös kysyä apua sähköpostilla: moodle(at)helsinki.fi (Huomaathan, että tällä hetkellä tukipyynnöt saattavat ajoittain ruuhkautua, mutta niihin vastataan kyllä.) Muissa verkko-opetukseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä palveluosoitteeseen opetusteknologia(at)helsinki.fi

Sähköiset tentit ja arviointi

 

Sähköistä etätenttiä koskevat ohjeet on päivitetty. Löydät allaolevasta linkistä ohjeita ja vinkkejä etätentin tekemistä varten.

https://docs.moodle.org/3x/fi/Millainen_on_hyv%C3%A4_et%C3%A4tentti%3F

Moodlen etätenteissä Meilahden tenttipalvelut auttaa kuten paperisissa ja sähköisissä salitenteissä. 
Kun ilmoitat  meilahti-exams(at)helsinki.fi sähköpostisoitteeseen viim. 5 arkipäivää ennen tenttiajankohtaa tentistä, tenttipalvelut: 
 
– tarkastaa tentin asetukset, lisää viimeistään tällöin tentin salasanan, 
– lähettää tenttialueen Moodle-linkin ja salasanan tenttiin ilmoittautuneille,
– huolehtii opiskelijoiden etätenttiohjeista Moodlen tenttialueilla,
– ilmoittaa Moodlen kapasiteetin varmistamiseksi yli 100 opiskelijan tenteistä Moodle-ylläpidolle.  

Etätenteissä ei käytetä Safe Exam Browser (SEB) -toimintoa. 

Moodlen etätenttien tekemiseen saa tukea opetusteknologiapalveluista Birgitta Kiviseltä birgitta.kivinen(at)helsinki.fi ja Hanne Heickelliltä hanne.heickell(at)helsinki.fi.
Pidämme tiedekuntalaisille yhteiset “Etätentin laatiminen Moodlessa” -perehdytykset ma 23.3. klo. 13:00-15:00 ja to 26.3. klo. 9:30-11.30, osoitteessa:
https://helsinki.zoom.us/j/295142013 .

Verkkopedagogiikan asiantuntija Sanna Siirilä antaa vinkkejä etätentin laatimiseen: pe 27.3. klo. 12:30-14:00, osoitteessa: https://helsinki.zoom.us/j/6823158506  .
Kaikkiin perehdytyksiin voi tulla myös pistäytymään.
Toki kanssamme voi sopia myös henkilökohtaisia etäperehdytyksiä esim. puhelimitse tai Zoomilla.

Ohjeita:  
– HY:n yliopistopedagogiikan keskuksen ohjeet: Miten muuttaa kurssi ja opetus etä- ja verkko-opetukseksi Moodlea hyödyntämällä: pedagogiset perusohjeet yliopiston opettajille
Sähköisen salitentin muuttamisesta etätentiksi löytyy vinkkejä Meilahden Medipeda-blogista: https://blogs.helsinki.fi/medi-peda/salitenteista-etatenteiksi/ .Vinkit päivittyvät kun kokemuksia kerääntyy.
– Sanna Siirilä: Hyvän monivalintakysymyksen laatiminen. Medidigi-hankkeen tallenne syksyltä 2019 (kesto 48 min)
Tentti-aktiviteetti: ohjeet opettajalle -Moodle-sivusto: on koottu ohjeet ja esimerkkejä kysymystyypeistä. Ohjeet opettajalle -osion kopioimme Moodlen tenttialueille.
Moodlen tehtävä-aktiviteetti: esseetentin ja oppimispäiväkirjojen palautukseen.
 

Ystävällisin ja etätentteihin rohkaisevin terveisin, Sanna, Hanne ja Birgitta ja Meilahden tenttipalvelut: Johanna Joensuu, Päivi Ijäs, Leena Häyrinen ja Tuija Itkonen

Alexandrian (keskustakampuksella) tenttitila on suljettu, mutta muut Examinarium-tilat (mukaan lukien Meilahden tenttitila) ovat toistaiseksi auki. Tilanne elää ja alla olevasta linkistä löytää ajantasaista tietoa Examinarium-tiloista:

Examinarium-tenttitilat HY:llä

Opetustyön ohjeet

HY:n Opetustyön ohjeet-sivuilta löydät kattavasti ajantasaista tietoa etäopetuksen järjestämiseen.

Linkki opetustyön ohjeisiin 

Lisää tietoa verkkopedagogiikasta löytyy mm. täältä:

Linkki Opetusteknologiapalveluiden sivuille

Verkkopedagogista tukea saa täältä: opetusteknologia(at)helsinki.fi

Etäopetusta koskevat pedagogiset käytännöt

Etäopetusta koskevista pedagogisista käytännöistä löydät tietoa löydät Yliopistopedagogiikan keskuksen sivuilta:

Linkki Hypen tuottamaan ohjesivuun

sekä pedagogisilta yliopistonlehtoreilta eeva.pyorala(at)helsinki.fisaara.repo(at)helsinki.fi