Kokemuksia Coach Cafe-illoista

Yliopistosta yrittäjäksi – Coach Cafe-ilta yhdisti opiskelijat ja alumnit

Bio- ja ympäristötieteellisen, maatalous-metsätieteellisen ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan järjestämässä Coach Cafe -työelämäillassa 13.11.2013 teemana oli yrittäjyys.

Coach Cafessa opiskelijat, vastavalmistuneet ja alumnit kohtaavat rennosti pienryhmissä keskustellen. Opiskelijat saavat alumneilta tukea, vinkkejä ja sparrausta, alumnit tietoa muun muassa opiskelijoiden työelämäodotuksista. Opiskelijat tutustuivat mentoreiden
yrittäjätarinoihin ja pääsivät keskustelemaan pienryhmässä mentorinsa kanssa yrittäjänurapoluista.IMG_3921Coach Cafe -tilaisuuteen osallistui kolmetoista opiskelijaa, joita opastivat kolme yrittäjämentoria MMM Johannes Hesso, MMT Jussi Rasinmäki ja FM Joonas Vanhanen.

Johannes Hesso on yritysvalmentaja ja kirjailija. Hänen yrityksensä, Innostavalmennus, on erikoistunut sosiaali- ja terveysalan sekä liikuntasektorin valmennuksiin. Tyypillisimmillään valmennukset liittyvät strategia-, liiketoimintasuunnitelma- ja yrittäjyysaiheisiin.

Jussi Rasinmäki on ohjelmistoalan yritys Simosolin toimitusjohtaja ja
perustaja. Väitöksen jälkeinen yrittäjyystarina on edennyt yrityshautomon kolmen tutkijan kimpasta yhdeksän henkilöä työllistäväksi yritykseksi, joka tällä hetkellä pyrkii kasvuun Suomen rajojen ulkopuolelle.

Fyysikko-toimitusjohtaja Joonas Vanhanen perusti vuonna 2010 Airmodus Oy:n. Yritys kehittää teknologiaa, jolla mitataan aerosolihiukkasia. Työtekijöitä yrityksessä on kuusi. Keksintö syntyi vähitellen yhdistelemällä tietoa, laskemalla, mallintamalla ja testaamalla.

Yrittäjyys – riski vai mahdollisuus?

Keskustelun alussa tulivat esille yrityksen perustamiseen ja liikeidean kehittämiseen liittyvät asiat.  Mentorit kertoivat yritystensä alkutaipaleen karikoista ja onnistumisista. Siirtyminen yliopistotutkijasta yrittäjäksi kaipaa vielä selkeyttämistä, keskusteluissa todettiin. Myös rahoituksen hakeminen kiinnosti kuulijoita. Yrittäjyyteen liittyy aina myös taloudellinen riski, mutta apua talousosaamiseen ja rahoittajien kontaktointiin on saatavilla.IMG_3922

Useissa puheenvuoroissa todettiin, että yrittäjyys vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja siinä onkin yrittäjyyden suola. Yhtiön hallituksen kokoonpanoon kannattaa panostaa, sillä hyvä hallitus on paitsi päätöksenteon myös ammattitaidon ja strategisen menestyksen keskiössä.

Alumnit rohkaisivat opiskelijoita yrittäjyyden polulle.  -Yrittäjyydellä on turhaan raskas maine. Todellisuudessa yrittäjällä on käytössään kattava verkosto eri alojen ammattilaisia ja apuja kuten Tekes ja Keksintösäätiö.

– Yrittäjyys on mielenkiintonen ja palkitseva tapa tehdä työtä, mentorit hehkuttivat. Käytäntö, jossa opiskelijoilla oli mahdollisuus jututtaa kahta mentoria, todettiin hyväksi ja toimivaksi. Coach Cafelle toivottiin jatkoa niin mentorien kuin opiskelijoidenkin puolelta.

Teksti: Marja Peltomäki
Kuvat: Jukka T. Lehtonen