Kuudes viikko: Hasardeja pisteaineistona

Kurssikerralla paneuduin pisteaineistojen esittämiseen kartalla itsenäistehtävän avulla. Epicollect tehtävän toteutin jo vuoden 2017 puolella, jolloin kiersin pitkin Kumpulaa arvioiden maiseman miellyttävyyttä Sadun ja Milenan seurana.

Toteutin tehtävän Artun tarjoamien avoimien tietolähteiden kautta. Muutin internetistä saamani tiedot Excelin avulla csv-muotoon, jonka avulla siirsin tiedot QGIS-ohjelmistoon esitettäväksi. Ensimmäisessä kartassa halusin tarkastella maanjäristysten esiintymistä. Kartta esittää Richterin asteikolla voimakkuudeltaan yli 6:n magnitudin maanjäristyksiä 2000-luvulla (Kuva 1). Käytännössä Richterin asteikko perustuu logaritmiin ja yli 6:n magnitudin järistykset luokitellaan voimakkaiksi, hyvin voimakkaiksi tai erittäin voimakkaiksi (Seismologian instituutti). Voimakkaat maanjäristykset myös esiintyvät huomattavasti harvemmin kuin pienet. Suvi Salonen onnistui blogissaan esittämään voimakkuuksiltaan eri asteiset järistykset tehokkaammin, merkiten ne selvästi eri värisiksi.

Kuva 1. Yli 6:n magnitudin maanjäristykset 2000-luvulla esitettynä pisteaineistona maailmankartalla.

Seuraavassa karttaesityksessä pyrin esittämään 1964 vuoden jälkeen purkautuneiden tulivuorten vaikutusaluetta edellisen kurssikerran tehtävästä inspiroituneena (Kuva 2). Kaiken kaikkiaan sain ainakin oikeat tiedot tuotua QGIS:iin. En kuitenkaan kiireessä muistanut muokata karttani esitystapaa mielekkäämmäksi pisteaineiston esitystavan sijaan. Esimerkiksi puskurialue olisi kannattanut muokata polygoniksi tulivuoria esittävien pisteiden ympärille. Lisäksi unohdin täysin lisätä esimerkiksi mitta-asteikon sekä legendan esityksiin.

Kuva 2. 1964 vuoden jälkeen purkautuneiden tulivuorten voimakkuus esitettynä pisteaineistona maailmankartalla.

Jos toisen karttatuotokseni puutteellisen esityksen jättää huomioimatta, on kartat kuitenkin suhteellisen onnistuneet. Pyrin koko harjoituksen ajan pitämään mielessäni voisiko karttoja hyödyntää jonkin asian opetukseen niitä tehdessäni. Halusinkin näyttää, että tulivuorten sijainneilla ja niiden purkauksien vaikutusalueiden laajuuksilla voi olla havaittavissa korrelaatio maanjäristysten sijaintiin. Saavathan molemmat energiansa maapallon sisuksen lämpöenergiasta, joka esiintyy maanpinnalla vaihtelevin ilmenemismuodoin.

 

Lähteet:

Perustietoa maanjäristyksistä (2019). Seismologian instituutti. 12.6.2019

https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/perustietoa-maanjaristyksista-0).

Suvi Salonen (2019). Kurssikerta 6 – aineiston tuottamista ja hasardeja. 12.6.2019

https://blogs.helsinki.fi/marttils/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *