Metsäretkihaastattelussa: Joonas Koskela

Joonas Koskela Kuva: Yle pressi

Joonas Koskela on Ylen tv-meteorologi. Mitä mieltä Joonas on metsästä ja metsäretkistä? Laura Karell otti selvää!

Lapsuuteni mielileikkipaikka oli kotikylällä sijainnut leikkikenttä pienen mäen päällä. Tämä siksi, että kentän ympärillä oli joka suuntaan hieman kivikkoista metsää. Se oli mahtava paikka pelata vaikka kymmentä tikkua laudalla. Syksyisin valopiilo oli aivan ehdoton.

Sanasta metsä tulee ensimmäisenä mieleen tietenkin luonto itsessään: kaikki kasvit ja eläimet, joita metsässä näkee. Mieleen tulee myös se äänimaailma. Metsäretki-sana taas tuo mieleen ulkona liikkumisen. Yksi lapsuuden mieleenpainuvimmista metsäretkistä oli, kun joskus ala-asteikäisenä naapurissa asuneen kaverin äiti vei meidät ensimmäistä kertaa sienestämään. Siellä sitten kilpaa kerättiin kanttarelleja!

Viime syksynä olimme Hyytiälässä mikrometeorologian ja hydrologian kenttäkurssilla. Yhtenä päivänä kurssin sisältöön kuului tutustuminen Siikanevan soidensuojelualueeseen. Kävelimme kymmenen kilometrin lenkin, osin metsässä ja osin soiden yllä kulkevilla pitkospuilla. Hektiseen kaupunkilaiselämään hieman juurtuneena, oli todella mukava nauttia luonnon hiljaisuudesta ja auringonpaisteesta.

Nuoruudessa keksittiin kavereiden kanssa oma salainen kalapaikka Kotkassa Kymijoen Munkkisaaresta. Saareen pääsi hyppimällä kiviltä kiville, kun joessa virtaama oli sopiva. Ne metsäiset pikku saaret ovat edelleen kärkisijoilla, vaikka harvemmin siellä tulee enää käytyä. Metsässä tulee käytyä liian harvoin. Ehdottomasti useammin pitäisi käydä kävelemässä, jos ei ihan luonnonpuistoissa niin ainakin lähimetsissä pyörimässä.

Lapsia kannattaisi mielestäni viedä metsään niin usein kuin mahdollista. Sieltähän löytyy kaikkea jännää sienistä matoihin ja lintuihin. Myös erilaiset sääolot ja kaikki vuodenajat kannattaa käydä kokemassa metsissä.

Nykyään kun älypuhelimet ja tabletit vievät valtaosan vapaa-ajasta, kannattaa ehdottomasti ottaa katse irti ruudusta, ja käydä siinä lähimetsässä katsomassa, mitä sieltä löytyy. Omassa lapsuudessani puumajan rakennus oli kesäisin aktiviteetti numero yksi. Pleikkaria ehti pelaamaan, kun tuli niin pimeää, ettei metsässä nähnyt eteensä. Kun menee luontoon etsimään virikkeitä ja rakentamaan, vaikka sitä omaa pikku majaa, pääsee käyttämään luovuutta. Samalla metsää kolutessa tulee myös liikuttua yllättävän paljon.

Haastattelija Laura Karell.

Joonas Koskelalta kysyttiin seuraavat kysymykset:

  1. Mikä on ollut lapsuutesi mielileikkipaikka? Miksi?
  2. Millaisia ajatuksia/tunteita sinulle herää sanasta metsä? Entä metsäretki?
  3. Parhain lapsuutesi metsäretkimuisto? Mitä silloin tapahtui?
  4. Paras nuoruuden/aikuisuuden metsäretkimuisto? Mitä silloin tapahtui?
  5. Missä on nykyinen lempimetsäpaikkasi? Miksi?
  6. Miten usein käyt nykyään metsässä?
  7. Miksi ja milloin mielestäsi lapsia ja nuoria kannattaisi viedä retkelle metsään?
  8. Miten kannustaisit lapsia/nuoria liikkumaan luonnossa?