Lasten runokilpailu

Metsäretkipäivän lasten runokilpailu 1.5.–18.8.2019


Lähde metsään runoretkelle ja kirjoita kokemuksesi runoksi! Mitä metsä sinulle kertoo? Osallistu runolla Metsäretkipäivän lasten runokilpailuun!

Ohjeet aikuiselle:

Metsäretkipäivän runokilpailun aiheena on metsä. Runon muoto ja pituus on vapaa. Lähetä meille riimejä, loruja, lyriikkaa, mitä vain! Pääasia on, että runo on lapsen tuottama. Yksi osallistuja voi osallistua kilpailuun usealla runolla. Aikuinen palauttaa kilpailurunon e-lomakkeella, joka löytyy tästä linkistä.

Kilpailukategorioita on kolme:
I Varhaiskasvatus (n. 2–5 -vuotiaat)
Aikuinen saa auttaa runottamisessa ja kirjalliseen muotoon saattamisessa

II Esi- ja alkuopetus (n. 6–8 -vuotiaat)
Aikuinen saa auttaa runottamisessa ja kirjalliseen muotoon saattamisessa

III 3.–6. luokkalaiset (n. 9–13 -vuotiaat)

Kilpailuaika on 1.5.–18.8.2019. Voittaja julkistetaan Suomen luonnonpäivänä 31.8.2019.

Ohjeet lapselle:

Mä metsän polkua kuljen
kesä-illalla aatteissain
ja riemusta rintani paisuu
ja ma laulelen, laulelen vain.
Eino Leino

Millaistakohan metsän polkua Eino Leino mahtoi kulkea? Metsän polut ovatkin innoittaneet runoilijoita, kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja säveltäjiä kautta vuosikymmenien.

Olisiko syntynyt sävellystä nimeltä Finlandia tai taulua nimeltä Taistelevat metsot, jos taiteilijat eivät olisi käyneet koskaan metsässä?

Nyt voit miettiä, miten itse koet metsän. Miltä metsässä tuoksuu? Mitä kaikkea voit siellä nähdä ja kuulla? Mikä metsässä on rakkainta? Miltä metsässä tuntuu?  Kirjoita ajatuksesi runoksi.
(Aikuinen, voit käyttää näitä apukysymyksinä.)

Ihania runoretkiä!

Runokilpailun säännöt ja ohjeet

  1. Kilpailuaika ja palkinnot
    Kilpailuaika on 1.5.–18.8.2019. Voittaja julkistetaan Suomen luonnonpäivänä 31.8.2019.

Palkintona on tuotepalkintoja. Voittajarunot toimivat vuoden 2020 sävellyskilpailun pohjateksteinä. Sävellyskilpailun ohjeet ja säännöt julkaistaan alkuvuodesta 2020, ja se on osa Suomen lasten metsäretkipäivän 5-vuotisjuhlatapahtumaa.

  1. Arviointi
    Runossa arvioidaan sen omaperäisyyttä, oivaltavuutta ja kykyä herättää tunteita ja ajatuksia. Runon tulee liittyä metsään, esimerkiksi. sen lajeihin, monimuotoisuuteen, sen herättämiin tunteisiin ja aistikokemuksiin.
  2. Tekijänoikeudet
    Runokilpailuun osallistujat antavat kilpailuun osallistuessaan Suomen lasten metsäretkipäivälle luvan julkaista runoja sosiaalisen median kanavissaan sekä kotisivuilla. Tämän voi myös halutessaan kieltää. Alle 18-vuotiaan osallistumiseen tarvitaan huoltajan lupa. Runon tekijänoikeudet pysyvät kilpailijoilla.

Runon palautuslomakkeessa kysytään myös tutkimuslupaa.