Digiloikkaajat stagella!

Tiistaina 22.5. Tiedekulman stagella järjestettiin Digiloikkaajat stagella! Vuoden 2017 digiloikka-hankkeiden loppuseminaari-tapahtuma, jossa vuoden 2017 digiloikka hankkeet esittelivät hankeidensa matkaa ja lopputuloksia kaikille kiinnostuneille. Tapahtuman avasi Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom ja puhetta johdattelivat digitalisaatiojohtaja Jaakko Kurhila ja kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta. Tilaisuudessa esiintyi kaikki 15 hanketta, jotka aloittivat hankkeensa vuonna 2017. Esitykset vaihtelivat dia-esityksistä videoihin ja postereihin.

Tilaisuuden ohjelma

Digiloikka on ollut eri koulutusojelmille hyvin erilainen. Muutamat koulutusohjelmat olivat rakentaneet hankkeessa Mooc-kursseja, toiset järjestelmiä ja työkaluja jotka helpottavat opiskelijoiden opiskelua ja toiset olivat panostaneet opettajakunnan kouluttamiseen. Lopputuotosten lisäksi myös matka päämäärään on ollut erilainen jokaisella hankkeella. Yhdistävänä tekijänä kuitenkin hankkeilla tuntui olevan, että matka on ollut intensiivinen ja ehkä hieman hektinenkin. Kuitenkin lopputuloksena on toimivia ja inspiroivia tuotoksia.

MOOC kokemuksia

Koska oma digiloikka-hankkeemme keskittyy Mooc-kurssien rakentamiseen, niin kokoan nyt huomioita joita tein kuunnellessani Mooc-kursseja rakentaneita hankkeita. Mooc-kurssien hyödyiksi nähtiin opintojen joustavuuden lisääntyminen ja opetusresurssien tehostuminen. Varsinkin Ympäristötaloustieteen johdanto-kurssilla se oli houkutellut enemmän opiskelijoita aloittamaan kurssin. Johtamisen opintokokonaisuudessa tavoittena oli, että kurssit voisi aloittaa milloin vain mutta kurssisuorituksia tuli tällä menetelmällä odotettua vähemmän. Ratkaisuna nähtiin aikataulutuksen tiukentaminen mikä vähentää joustavuutta mutta toisaalta ehkä motivoi paremmin kurssin suorittamista. Huonona puolena Mooc-kursseissa nähtiin vuorovaikutuksen puute. Erilaisia keskustelukanavia on mahdollista luoda verkkoon mutta niiden käyttö ei ole aktiivista. Ainakaan verrattuna perinteisessä luokkahuoneessa käytävään keskusteluun ja vuorovaikutukseen.

Digiloikka on toiminut monessa koulutusohjelmassa ponnahduslautana kohti digitalisaatiota mistä on hyvä jatkaa hankkeen jälkeenki. Kuitenkin niin, että digitalisaatio toimii apuvälineenä pedagogiigalle eikä ole itse tavoite.

Tapahtuma myös kuvattiin ja tallennettiin kokonaisuudessaan unitubeen. Voit katsoa sen täältä: https://www.helsinki.fi/fi/unitube/video/e4530228-df66-4363-8ddd-49183a63c44a

Krista Suominen
Projektisuunnittelija

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *