Kurkistuskursseja lukiolaisille

Uuudella 1.8.2019 voimaan tulevalla lukiolailla pyritään mm. edistämään lukiokoulutuksen ja korkeakoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä ja tarjota tukea jatko-opintojen suunnitteluun. Yksi ratkaisu näihin tavoitteisiin on korkeakoulujen lukiolaisille tarjoamat kurkistuskurssit.

Keskiviikkona 3. 10. järjestetyssä Kurkistuskurssit-tilaisuudessa keskusteltiin kurkistuskursseista ja niiden toteuttamisesta. Joitakin kurkistuskursseja on jo olemassa ja Topias Ikävalko Tiedekasvatuskeskuksesta esittelikin tilaisuudessa kaksi näistä (Globaalit haasteet, Terveyden ja hyvinvoinnin kemia). Myös matemaattisten tieteiden kandiohjelmalla on tarjolla kursseja joita myös lukiolaiset voivat käydä mutta ne eivät ole houkutelleet kovin montaa lukiolaista paikalle. Lähiopetus aiheuttaa usein aikataulullisia ongelmia ja luo epätasa-arvoisuutta lukiolaisten välille. Avoimet itsenäisesti käytävät verkkokurssit voivat olla ainakin osittain ratkaisuna näihin ongelmiin. Hankkeemme puitteissa luotu Matematiikkaa kaikkialla MOOC-kurssi toimii  myös kurkistuskurssina lukiolaisille ja sen rakenteen suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon lukiolaiset, jotka eivät välttämättä ehdi tai jaksa käydä koko 5 opintopisteen kurssia. Kurkistuskurssien toteutuksessa on kuitenkin omat haasteensa ja haasteita on vielä enemmän verkkokurssien kohdalla. Kurkistuskurssit-tilaisuudessa ehkä suurimpana haasteena nousi esiin opiskelijoiden tunnistaminen ja opintosuoritusten kirjaaminen.

Jos olet suunnittelemassa kurkistuskursseja Helsingin yliopistolla, suosittelen liittymään Kurkistuskurssit-ryhmään Yammerissa: https://www.yammer.com/helsinki.fi/#/threads/inGroup?type=in_group&feedId=15805944&view=all

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *