1. kurssikerta: QGIS tutuksi

Ensimmäinen Geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssin kurssikerta oli jo 16. tammikuutta ja tänään (presidentinvaalipäivänä), puolitoista viikkoa myöhemmin, aloitan vasta kirjoittamaan blogiani. Yritän tässä samalla siis muistella, mitä silloin puolitoistaviikkoa sitten tulikaan tehtyä. Toivottavasti tulevilla viikoilla tulen pysymään paremmin aikataulussa. Meinaan, että puolitoistaviikkoa on suhteellisen pitkä aika ja tuntuukin, että muistissa on jo aukkoja ensimmäisen kurssinkerran osalta. No katsotaan mitä tästä tulee!

Aivan kurssin aluksi, ennen käytännön töihin siirtymistä, kävimme läpi paikkatiedon perustietoja, jotka periaatteessa ovat tulleet jo tutuiksi Johdatus geoinformatiikkaan -kurssilta. Ensimmäisen kurssikerran käytännön puolen harjoitukset aloitettiin yksinkertaisesti käymällä läpi kurssilla käytettävää QGIS-ohjelmistoa. Kävimme yksinkertaisesti läpi QGIS:n toimintoja ja totuttelimme käyttämään ohjelmaa. Tässä vaiheessa pysyin vielä ihan hyvin kärryillä ja uuden ohjelman käytön harjoittelu oli jopa ihan hauskaa.

Ensimmäisen kurssikerran varsinaisena harjoitustyönä oli kuitenkin typpipäästökartan taituroiminen QGIS:n avulla. Vaikka QGIS-ohjelman käyttöä oli hiukan harjoiteltu jo tunnin aluksi, tuntui ettei ohjelman käytöstä tullut oikein mitään, muuten kuin täsmällisesti opettajan ohjeita seuraamalla. Yksinkertaistettuna kartan tuli kuvastaa Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöjä. Tunnilla, itse karttaa tehdessäni, en kyllä muista ajatelleeni yhtään sitä, miltä karttaa näyttää tai mitä se esittää. Ainoa tavoitteeni tunnilla olikin pyrkiä pysymään opettajan tahdissa ja selviytymään QGIS:n käytöstä. Jälkeen päin asia hiukan harmittaa siltä osin, että tunnilla luomani kartta on aika tylsä (Kuva 1.). Tai ei varsinaisesti tylsä, mutta persoonaton. En tehnyt karttaani mitään omia muutoksia, vaan seurasin opettajan antamia ohjeita lähes robottimaisesti. Karttani on kyllä luettavissa, siltä osin kartassa ei varsinaisesti ole vikaa, mutta se ei ole millään tavalla omaperäinen.

Kuva 1. Typpipäästöjen osuudet Itämerta ympäröivissä valtioissa.

Lukiessani muiden kurssikaverieni blogipostauksia ensimmäisestä kurssikerrasta huomasin paljon asioita, joita olisin voinut tehdä toisin omassa kartassani. Sitä ennen, en ollut edes katsonut omaa karttaani ollenkaan analyyttisesti ja jälkikäteen viisaana tekisinkin kartastani huomattavasti erilaisen kuin mikä nykyinen lopputulos on. Ensimmäisen huomioni tein Olivian blogista, jossa Olivia tosiaan mainitsee, että hänenkin kartassaan Itämeren väritys on hyvin samankaltainen kuin Tanskaa kuvaava väri. Katsoin saman tien omaa karttaani, ja kappas vain minun kartassani on täysin sama ongelma. Jostain syystä en ollut huomannut kyseistä ongelmaa missään vaiheessa aiemmin. Ilmeisesti olin ensimmäisen kurssikerran aikana vain niin keskittynyt kartan valmiiksi saamiseen, etten kiinnittänyt huomiota mihinkään muuhun kartassani. Toisen huomion tein kartan väreistä, sillä monet muut olivat muuttaneet karttojensa värejä. Minulla typpipäästöt näkyvät kartallani sinisen eri sävyissä. Ei sinisessäänkään värissä mitään vikaa ole, mutta mielestäni esimerkiksi Kiian tekemän kartan värit ovat selkeät ja hyvin toisistaan, sekä muista kartan väreistä, erottuvat. Lisäksi kirkkaan- ja tummanpunainen väri sopii mielestäni hyvin tehtävänantoon, sillä typpipäästöt ovat merkittävä ympäristöongelma. Punainen väri voi kartassa toimii ikään kuin huomiovärinä tai jopa hälytyksenä, joka herättelee katsojaa.

Myös monien muiden kurssitovereideni blogeja ja valmiita karttoja selaamalla huomasin, että monet olivat fiksusti vaihtaneet kartan legendaan suomen kielen. Minun karttani legenda on englanniksi, mikä tietysti on hieman ristiriitaista, sillä kartan otsikko on kuitenkin suomeksi. No seuraavilla kerroilla sitten paremmin tämänkin asian kanssa!

Ensi kertaan,
Milena

Lähteet:

Lempinen, Kiia 2018: Ensimmäinen kurssikerta. Luettu 28.01.2018. https://blogs.helsinki.fi/lempikii/2018/01/22/ensimmainen-kurssikerta/

Halme, Olivia 2018: 1. Kurssikerta: Räpiköintiä QGis-meressä. Luettu 28.01.2018. https://blogs.helsinki.fi/halmeoli/2018/01/19/1-kurssikerta-rapikointia-qgis-meressa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *