Kestävä kulutus

Kestävä kulutus vaatii niin ekologisten kuin sosiokulttuuristen ja taloudellistenkin näkökulmien huomioimista. Ekologisesti kestävä luonnonvarojen kulutus on ekotehokasta, ja tuotannossa pyritään minimoimaan ympäristöhaitat. Kulutuksen ekologisen kestävyyden arviointiin voidaan käyttää ekologista jalanjälkeä, joka kuvaa kulutustason ylläpitämiseen tarvittavaa maa-alaa henkilöä kohti. Tuotteiden ja tuotannon ekotehokkuutta voidaan puolestaan mitata ekologisen selkärepun ja MIPS-laskennan avulla.

Sosiokulttuurinen kestävyys merkitsee globaalia oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa niin sukupolvien sisällä, kuin niiden välilläkin. Sosiokulttuurisesti tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi perustoimeentulo, kulttuurien rikkaus, erilaisuuden arvostaminen ja yhteisvastuu. Sosiokulttuurista kestävyttä pyritään edistämään mm. Reilulla kaupalla, jossa kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille pyritään turvaamaan kohtuullinen toimeentulo.

Sosiokulttuurisesti kestävä kulutus huomioi kulutuksen aiheuttamat sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset, jotka kietoutuvat tiiviisti yhteen taloudellisten kysymysten kanssa. Jos otat tarkasteluun suosikki t-paitasi, saatat törmätä esimerkiksi seuraavan kaltaisiin sosiokulttuuriisiin kysymyksiin:

  • puuvillanviljelijän maanomistusoikeudet Kiinan maaseudulla

  • vietnamilaisen lapsityöläisen oikeus koulunkäyntiin

  • kaakkois-intialaisen tehdastyöläisen oikeus liittyä ammattiyhdistykseen

  • paikallisten työntekijöiden mahdollisuus edustukseen vaatetehtaan johtoasemissa ja päätöksenteossa Ghanassa

Vaikka kestävä kuluttaminen onkin haastavaa, voi pienilläkin muutoksilla päästä hyvään alkuun. Näiltä sivuilta löydät vinkkejä siihen, miten itse voit muuttaa kulutustottumukuksiasi kestävämpään suuntaan.

Se också Hållbar utveckling

ympskasvatus7.jpg

Ghanalaiset ompelijat tekevät vaatteita mittatilaustyönä. Kuva: Minttu Paananen

Linkkejä

Lisätietoa kestävästä kulutuksesta

  • Testaa oma ekologinen jalanjälkesi Tampereen kaupungin Ekotallaajan avulla!

Tietoa kestävästä kehityksestä

Siirry

<- Påverka i din vardag

© 2020 A MarketPress.com Theme