Matkailu ja vapaa-aikaa

Vapaa-aika

Tavallisimpien harrastusten ekologisessa selkärepussa painavat eniten matkat harrastuspaikan ja kodin välillä. Suosimalla julkista ja kevyttä liikennettä tai kimppakyytejä harrastamaan mentäessä, voi harrastusten luonnonvarojen kulutuksen pitää alhaisena.

Harrastus voi toki myös itsessään kuluttaa luonnonvaroja. Harrastukset, joihin tarvitaan paljon jäähdytettyä tai lämmitettyä tilaa, kuten jää- ja uimahalleja, kuluttavat runsaasti energiaa. Voimakasta luonnon muokkaamista vaativat harrastukset puolestaan kuluttavat maa-alaa ja muuttavat luonnon omia prosesseja. Esimerkiksi golf-kenttien nurmen ylläpitoon käytettäviä kemikaaleja joutuu ympäristöön sade- ja valumavesien mukana. Laskettelurinteiden keinolumetus taas lisää maalta vesistöihin huuhtoutuvien ravinteiden määrää, ja rinteiden eroosiota. Lumetus kuluttaa myös runsaasti energiaa. Moottoriurheilu puolestaan aiheuttaa ilman saastumisen ja runsaan energiankulutuksen lisäksi melusaastetta.

Mökkeily kuuluu perinteisesti suomalaiseen vapaa-ajan ja lomanviettoon. Mökkeilyn mukavuustaso on kuitenkin viime vuosina ollut huimassa nousussa. Mökin koko ja varustelutaso vaikuttavat ratkaisevasti mökkeilyn aiheuttamaan ympäristökuormaan.

Ekovinkkejä vapaa-ajanviettoon

auringonlasku1.jpg

Mumbain auringonlasku. Kuva: Marjatta Värttö

Matkailu

Matkailu työllistää joka kymmenennen maailman työväestöstä, ja on näin ollen maailman mittavin elinkeino. Matkailusta aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat niin ikään huomattavia, ja kohdistuvat niin ilmastoon, kuin paikalliseen luontoon, kulttuuriin ja väestöön matkakohteissa.   

Matkailun ekologisiin ympäristövaikutuksiin vaikuttaa oleellisesti se, kuinka kauas ja miten nopeasti matkustetaan. Maailman lomamatkoista arviolta 40% tehdään lentäen. Edestakaisella Thaimaan lentomatkalla saattaa helposti tuplata vuodenaikaisen liikennesuoritteensa, ja lentäminen on lisäksi ilmaston kannalta haitallisin liikkumismuoto.

Lentomatkojen ohella majoittuminen ja toiminta itse matkakohteessa vaikuttavat merkittävästi paikalliseen ympäristöön ja kulttuuriin. Suosittujen matkakohteiden vesiluonto on usein kovilla, kun rantalomakeitaiden jätevesipäästöt likaavat rantavesiä. Roskaantuminen on myös vakava ongelma monille eläimille, ja matkamuistokauppa uhkaa ajaa monet eliölajit, kuten jotkut kilpikonnat, korallit ja simpukat sukupuuttoon.

Matkailun kääntöpuolen joutuvat kokemaan myös matkakohteiden paikallisasukkaat.  Alkuperäsiasukkaat joutuvat usein väistymään matkailukeskusten tieltä, tai luopumaan perinteisistä elinkeinoistaan toimiakseen ainoastaan vetonauloina turisteille. Matkailun tuottojen jakautuminen on myös epätasa-arvoista. Vaikka jopa viidesosa maailman matkoista suuntautuu nykypäivänä kehitysmaihin, palautuu 60-90 % matkailun tuotoista suoraan teollisuusmaihin. 

Parhaimmillaan matkailu voi toisaalta tukea sekä paikallisten ihmisten toimeentuloa, että luonnon ja kultturin suojelua. Tämä vaatii kuitenkin huolellista suunnitelua ja yhteistyötä paikallisten yhteisöjen kanssa.   

Vinkkejä reiluun ekomatkailuun

Linkkejä

Siirry

<– Kestävä kulutus

<– Påverka i din vardag

© 2020 A MarketPress.com Theme