Koti ja tavarat

Asuminen

Asumisen ja kodin ratkaisut haukkaavat kolmanneksen kaikista kulutuksen ympäristövaikutuksista. Suomalainen kuluttaa asumiseen keskimäärin 11 tonnia kiinteitä luonnonvaroja vuodessa. Tästä noin puolet kuluu talon ja pihan rakentamiseen ja puolet energiaan ja vedenkäyttöön.

Pinta-alalla on suuri merkitys asumisen luonnonvarojen kulutukseen. Luonnonvaroja kuluu rakennusvaiheessa, mutta myös asuinneliöiden ylläpitäminen ja lämmittäminen lisää ekologisen selkärepun painoa. Tehokkaimmin selkäreppu kevenee asuinneliöitä vähentämällä.

Ekovinkkejä asumiseen

talot.jpg 

Kuva: Katariina Syrjäsuo

Kodin tavarat

Tavarat muodostavat kotitalouksien luonnonvarojen kulutuksesta noin kymmenen prosenttia, ja niiden ekologinen selkäreppu on noin 3 tonnia vuodessa. Pääosan suomalaisen tavaroiden luonnonvarojen kulutuksesta muodostaa elektroniikka- ja sähkölaitteet. Metallien louhimisen lisäksi elektroniikkalaitteiden suuret MIPS-luvut (Material Input Per Service unit) johtuvat sähkönkulutuksesta: Aina kun laitetta halutaan käyttää, se tarvitsee sähköä ja kuluttaa samalla luonnonvaroja. Ympäristökuormaa keventääkseen kannattaa esimerkiksi kännykkää tai tietokonetta ostaessa panostaa mahdollisimman pitkäikäiseen laitteeseen.

Yleisesti ottaen kodin tavaroissa kannattaa suosia ajatonta, laadukasta, korjaamiskelpoista ja mahdollisuuksien mukaan jo käytettyä. Hankintavaiheessa on parasta kuitenkin harkita tarkkaan, tarvitseeko tavaraa vai ei. Mitä enemmän tavaraa, sitä enemmän tarvitaan säilytystilaa.

Vinkkejä järkevämpiin tavaroihin

Siirry

<– Kestävä kulutus

<– Påverka i din vardag

© 2020 A MarketPress.com Theme