6. Kurssikerta – Geokoodausta ja opetuskarttoja hasardeista

KESKEN

Kuudes kurssikerta alkoi ulkoilmareippailulla, jonka yhteydessä keräsimme GPS-paikantimen avulla tietoa Kumpulan kampuksen lähistöllä olevista suojateistä ryhmämme kanssa. Koska itse onnistuin saapumaan paikalle myöhässä, jäi itseltäni alkuohjeistus kuulematta ja niinpä oma osaamiseni laitteen kanssa oli tasoa yritä ja erehdy. Onneksi ryhmästämme löytyi vastaavaa laitetta aiemmin käyttänyt, joten saatiin pisteet kerättyä. Kurssikansiosta löytyi ohje laitteen käytölle, joten pystyin myöhemmin katsomaan toiminnot uudestaan. Tarkkuuspisteet jäivät meiltä merkitsemättä puolesta pisteistä, mutta muuten laitteemme oli yllättävän tarkka. Minun aivoni eivät meinanneet vääntyä ymmärtämään x-koordinaattien vastaavan pituuspiirejä ja y-koordinaattien leveyspiirejä, mutta kun pohtii asiaa, niin onhan se loogista.

Ryhmämme kirjasi pisteet käsin notepadiin, mutta saimme kaikki kokeilla tietojen siirtämistä eri vaihtoehdoista, sillä muut ryhmät laittoivat tietonsa eri tavoilla muistiin ja jokainen teki muiden ryhmien pisteistä oman esityksensä kartalle. En muista kaikkia versioita datan siirtämisestä MapInfoon, mutta ainakin Excelistä siirtoa tuli harjoiteltua itsenäistyön kanssa. Esimerkiksi suoraan MapInfoon syöttämisestä ei itselläni ole minkäänlaista muistikuvaa. Tämän jälkeen harjoiteltiin geokoodausta esittämällä RAY:n pelikoneiden sijainti Helsingissä. Tästä harjoituksesta jäi mieleen päällimmäisenä se, kuinka paljon työtä monimutkaistaa se, jos aineistot eivät ole nimitykseltään yhteneväisiä. Tuli myös opittua muistisääntö miten kirjoitetaan kieliopillisesti oikein tiet, jotka on nimetty henkilönimien mukaan. Onneksi nimien korjaaminen oli MapInfossa yllättävän sujuvaa, vaikka siitä huolimatta tuotti ylimääräistä työtä.

 

Hasardit ja niiden alueellinen esiintyminen

Työn tarkoituksena oli harjoitella tiedon etsintää internetin syövereistä ja sen tuomista kartalle pistemuotoisena aineistona. Sain aikaiseksi kolme karttaa tulivuorista ja maanjäristyksistä eri aikaväleillä ja voimakkuuksilla. Tehtävä oli mukava, eikä vaihteeksi tullut teknisiä ongelmia vastaan karttojen teossa. Valitettavasti en näin jälkikäteen tarkastellen ole kartoistani erityisen ylpeä ja löydän niistä korjattavaa, mutta siitä lisää tuonnempana.

yli8richt_ja_tulivuoret1900-nyk

Kuva 1.

tulivuoret64-15_järistykset6-8_90-15

Kuva 2.

tulivuoret64-15_järistykset4-6_6kk

Kuva 3.

 

 

Lähteet:

NCEDC (2014), Northern California Earthquake Data Center. UC Berkeley Seismological Laboratory. Dataset. doi:10.7932/NCEDC. <http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html>

NOAA (2014), Global Volcano Locations Database. National Geophysical Data Center, NESDIS, NOAA, U.S. Department of Commerce. <http://catalog.data.gov/dataset/global-volcano-locations-database>

Richter magnitude scale. Wikipedia. <http://en.wikipedia.org/wiki/Richter_magnitude_scale> Luettu 16.3.2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *