Mene sinne, missä muut ovat

Suomen Akatemia järjesti viime viikolla Etsi Xpertti-palvelunsa tiimoilta taas tapaamisen yliopistojen ammattiviestijöille. Etsi Xpertti on Akatemian ylläpitämä palvelu, joka välittää toimittajille pyynnöstä tietoja tutkijoista, jotka tuntevat toimittajan työn alla olevaa aihetta ja  voivat toimivat jutussa asiantuntijahaastateltavana.

Xpertti-päivässä viestinnästä kävivät puhumassa muiden mukana johtamisen ja viestinnän valmentaja Lilly Korpiola ja akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen.

Heidän ydinviestinsä oli melko lailla sama. Kukaan tai mikään organisaatio ei voi vähätellä viestinnän merkitystä, eikä ilman viestintää ja vuoropuhelua muiden kanssa voi toimia uskottavasti. Sinua ei ole, jos et kerro itsestäsi muille.

Kenelle haluat puhua ja ketä kuulla?

Kun journalismi ja viestintä ovat hybridimuotoista, jutut ja sisällöt ovat eri välineissä eri paikoissa samaan aikaan vaikka hiukan eri vivahtein, tärkeäksi tulee sen tunnistaminen, kenelle haluaa puhua. Ja mitä oikeastaan haluaa sanoa.

Aleksi Lehikoinen, joka on lintututkija, tarvitsee työssään myös lintuharrastajia. Sen myötä hän ja kollegat kirjoittavat artikkeleita näiden harrastajien medioihin. Samaa pohdintaa Xpertti-päivässä teki Lilly Korpiola. Jos yleisö, jonka haluat tavoittaa, on vaikka nuoret alle 25 vuotta, täyttyy mennä sinne, missä he ovat ja puhua heidän kieltään.

Ehkä joku ruoskii

Muiden sekaan meneminen ei ehkä ole helppoa. Korpiola kertoi alistavansa itsensä tarvittaessa jonkinlaiselle henkiselle ruoskinnalle. Itselle vieras kuulijakunta on kriittinen, naureskelee alkuun, ihmettelee vaikka puhetapaa, mutta ryhtyy kenties kuitenkin kuulolle ja lopulta syntyy antoisa keskustelu.

Jos muut ovat somessa, sosaalisessa mediassa, sille alustalle on mentävä. Vaikka jo siksi, että sieltä Lehikoisen sanoin esimerkiksi löytää  alan uusimmat artikkelit kaikkein nopeimmin. Yliopistojen on oltava Twitterissä, Facebookissa, Instagrammissa siksi, että siellä nuoret ovat.

Suljettu ryhmä avoimella alustalla

Kaikella on yleensä vastatrendinsä. Nuoret suosivat somessa suljettuja omia ryhmiään, vaikkapa WhatAppissa. Jos ne muut ovat jo siellä, miten minä sinne pääsen?

Ihan asiaton otsikko

Jossakin on aina hyvä paikka pysähtyä hetkeksi katsomaan mennyttä. Teen sen tämän blogini otsikkojen kautta. Olen kirjoittanut blogisivulleni kolmisenkymmentä kertaa sitten vuoden 2013. Mistä kirjoitukset puhuvat ja minkälaisia ovatkaan otsikkoni olleet? Mutta ennen kaikkea: mikä on otsikon tehtävä ja minkälainen on hyvä otsikko? – Oma otsikkolistani on ihan alla.

Klikkiotsikoinnista on päästy

Toimittajien viimeaikaiset puheenvuorot ovat olleet sen suuntaisia, että lehtien lööppityyppiset hätkähdyttävät otsikot, jotka useinkaan eivät lopulta kerro itse jutun sisällöstä mitään kovin keskeistä, eivät ole enää suosiossa. Verkkomaailmassa juttujen jakaminen, niiden leviäminen mahdollisimman laajalle, on tärkeää, ja juttuja jotka eivät kanna sisältöä ja joiden otsikko on harhaanjohtava ei jaeta enää yhtä innokkaasti kuin ennen. Tämän voi nähdä niin, että lukijoiden kunnioittaminen on noussut kunniaan, lukijaa ja yleisöä ei voi pettää, ja lukijan arvostaminen näkyy jo otsikoinnissa.

Otsikko voi olla hyvinkin pitkä

Verkkouutisoinnissa juttujen ja muiden digisisältöjen otsikointia ja nimeämistä ohjaavat hakukoneet, niistä Google ensimmäisenä. Niinpä viestinnässä puhutaan hakukoneoptimoinnista; nyt on tunnistettava ja käytettävä ”oikeita” avain-, asia- ja aihesanoja ja tunnettava ydin- ja iskulauseet.

Kun otsikko sisältää tarvittavat tunnistesanat, niiden ympärille voi rakentaa tunnetta ja toimintaa valisemalla niitä kuvaavia sanoja. Otsikoissa näkee nykyisin myös pitkähköjä lainauksia jonkun puheesta, ja mukaan otsikkoriville kelpaavat lainausmerkit, kaksoispisteet ja ajatusviivat. Otsikot siis pitenevät, kun niiden aiemmin toivottiin olevan lyhyitä, napakoita ja iskeviä.

Otsikko kertoo silti edelleen sen oleellisen eli asian

Omia otsikoitaan joutuu jokainen miettimään, niin tutkija kuin toimittaja. Kun otsikkoa tekee, sitä tietysti vieläkin säätelee valmiiksi määritelty enimmäispituus mutta muuten voi sanoa, että otsikon pitää kertoa olennainen, herättää lukijassa kiinnostusta, saada aikaan jokin liikahdus .

Hyvän otsikon tärkein kriteeri on sen kyky puhutella lukijaa. Kirjoittajan on siis tunnettava yleisönsä ja mielellään vielä kyettävä paitsi kertomaan asia, tiivistämään omat ”pointtinsa”, myös yllättämään iloisesti.

Kun Suomen suurimman uutissivuston, Iltasanomien, sen verkon ja ISTV:n esimies Simo Holopainen syyskuussa 2017 puhui ajassa elävistä uutisaiheista ja -otsikoista 24/7, hän nosti esille television teksti-tv:n:

”Teksti-tv on hyvä! Otsikko tiivistää koko asian.”

Usein otsikko kertoo tarinan, semmoisen kuin vaikkapa “Näin Suomen presidentti valittiin yya-aikaan” niin kuin vuoden ensimmäinen HS:n Kuukausiliite otsikoi.

Liikkeellelähtö

Mikä on siis otsikoinnin tehtävä? Parhaimmillaan otsikko panee jotakin liikkeelle, ajatuksen, tapahtuman, miksei rahavirran. Työtuolilleni jätetyssä lapussa ei lukenut muuta kuin sana: asiaa. Tunnistin käsialan ja lähdin tapaamaan viestin jättäjää, ja se asia tulikin hoidetuksi samalla kertaa. Ihan asiaton otsikko ei olisi toiminut. Se on siis huono.

Tämän viestintäblogini otsikot 2013-2017

Numero 32. Tieteestä kertovat palkittiin, 15.9.2017
Ensimmäistä kertaa julkisuudessa
Kenen asia on puhua tutkimuksesta julkisuudessa?
Uutiset tutkimusten tuloksista tehdään Helsingissä

Lähtisitkö milloin kanssani Slushiin?, 13.11.2016
Sen jälkeen Roberto lähti Milanoon
Tolkun tiedettä
Megatrendejä kiusaavat musta joutsenet

24. Tiedottajat eivät spämmää tulevaisuudessakaan, 25.10.2015
Tutkijoiden manifesti on matkalla Pariisiin
Kuvia tieteellisen julkaisemisen trendeistä
Tieteidenvälinen tutkimus on kiinnostavaa

Innovaatioviestintää pääomasta nimeltä tiede, 16.11.2014
Tiede ei ole julkisuudessa sattumalta
Suosion aaltoja yliopistolle ja tieteelle
Miten niin ei puhuta oikeista asioista?
Kun tutkija ja toimittaja kohtaavat
Räppäävä tiede on populaarikulttuuria
Rohkeasti tieteestä blogeissa
Tähän on tultu vallan mainioiden lähteiden avulla
Luottamusta vallataan kuin Villissä lännessä

11. Kun äiti Puolassa itki tiedotettani, 22.12.2013
Tehtäisiinkö tiedeviestintää avoimesti kuullen?
Tiedote on muuta kuin ”niin last season”
Ken se on, joka tutkimuksesta twiittaa?
Tutkija vai toimittaja?
Tästä tiedetoimittajat puhuvat juhannuksen jälkeen
Mitä me oikein luemme?
Yliopiston sadat ja yhdet kasvot julkisuudessa
Tieteen TED-puhujan tilastot tanssivat ja yleisö hyrisee
Lennokkijournalismi ja Zeppeliinillä liitävät tiedemiehet
1. Hidas tiede voi mediamaailman murroksessa hyvin, 19.4.2013

Tieteestä kertovat palkittiin

Tänään on jaettu tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot vuodelle 2017. Palkittujen joukko on ilahduttavan iso, ja monilla on yliopistotausta, joten nyt saa taas onnitella!

Palkittuihin kuuluu myös valtiotieteen lisensiaatti, luonnontieteiden kandidaatti Mai Allo. Hänet palkittiin kirjasta Yhdessä ilmakehässä. Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä.

Allon teos kertoo ilmakehätieteiden pitkästä ja mutkikkaasta marssista kohti läpimurtoja ja tieteen kansainvälistä kärkeä. Palkintoperustelujen mukaan sen parasta antia ovat kuvaukset ihmisistä ja arjesta tutkimuksen huippuyksikön takana.

Intohimoa ja eripuraa

Olen aivan samaa mieltä. Mai Allo kirjoittaa vaivattomasti ja eloisasti. Hän tekee hauskoja havaintoja silloinkin, kun muut eivät mitään erityistä huomaa tai ehkä pitävät asioita itsestään selvinä. Monet tutkijat, useimmat ovat fyysikoita, saavat kirjassa äänen, ja päähenkilöksi laskisin myös Hyytiälän metsäaseman. Mukana on muitakin taitajia, varsinkin seppä, joka nousee tieteen mahdollistajaksi.

Kirjassa nousevat esille tutkimustulokset, jotka ovat nostaneet ilmakehätieteen yksikön tieteen huipulle. Ne eivät ole syntyneet ilman luonnontieteilijöiden vahvaa panostusta perustutkimukseen ja vuosikymmeniä jatkunutta kärsivällistä huolellista työtä, joka liian harvoin näkyy uutisotsikoissa.

Ja työhön, kaikkeen työhön, siihenhän mahtuu myös unelmia, näkemyksiä, riitoja ja kaikenmoista intohimoa. – Siitäkin tämä kirja kertoo, ja siksi se tulee niin lähelle myös lukijaa.

Hitunen

Ilmakehän pienpartikkeli, aerosoli, sen ympärillä kirjassa ollaan. Sen ääressä tutkijat ahertavat, sitä mittaavat, koko ajan. Tämä pieni hitunen kun edelleen kuuluu suuriin epävarmuustekijöihin ilmaston muuttuessa.

————————

Mai Allo on työskennellyt tuntiopettajana, tutkimusassistenttina ja tiedotustehtävissä Helsingin yliopistossa vuosina 2001-2016 ja sitä ennen myös tiedetoimittajana. Nyt hän on tekemässä palkitulle kirjallensa jatko-osaa. Tiedeviestijä kiittää!

Ensimmäistä kertaa julkisuudessa

Juuri nyt on “ensimmäisten kertojen sesonki”. Ekaluokkalaiset aloittivat vasta koulun, uudet opiskelijat liikkuvat jo yliopistojen käytävillä, tutkijan määräaika uuden apurahan hakemiselle on päättymässä. Kaikissa näissä paikoissa esittäydytään ja esiinnytään muille, ja se on aina hiukan jännittävää. Ensimmäistä kertaa seuraa kuitenkin usein toinen kerta, ja vähitellen jännittäminen lakkaa, tai ainakin vaimenee.

kerta jää pysyvästi mieleen

Ensimmäinen kerta on kuitenkin tärkeä tapahtuma ihan vain siitä syystä, että se jää mieleen. Siksi se on niin ainutlaatuinen. Meille jää pysyviä muistoja ensimmäisestä ruotsin kielen tai matematiikan opettajasta, ensimmäisestä käynnistä hammaslääkärissä, ensimmäisestä ulkomaanlennosta; jokaisella on omanlaisensa lista näistä ensimmäisistä kerroista.

Muistelimme pienessä tiedetoimittajien ja tiedeviestijöiden ryhmässä, julkisuusammattilaisten kanssa, omia kokemuksiamme siitä ensimmäisestä kosketuksesta julkisuuteen. Puhuttiin esiintymisestä radiossa, televisiossa tai sanomalehdessä.

Yllättävä tilanne

Oma kokemukseni menee vuosien taakse Turun linnan pihaan. Siellä kerran aikaisena aamuna vastaani tuli päivän sanomalehdessä haastateltu silloinen työtoverini. Minä iloisena häntä tervehdin ja ilahtuneena puhuin hänestä kertovasta jutusta, jonka juuri olin lukenut, ja sitten hämmästyin. Hän ei halunnut puhua asiasta, kiirehti jotenkin kiusaantuneena pois. Eikä siihen mediassa esiintymiseen koskaan palattu.

Tiedetoimittajaryhmässämme kokemukset olivat melko samankaltaisia. Ennen kaikkea esiintyminen julkisuudessa tuntui yllättävältä, sitä ei ollut mitenkään odottanut. Muistettiin, että se oma “ensimmäinen kerta lehdessä” oli jännittävä, jotenkin silloin myös nolotti, ja varsinkin muitten mahdolliset kommentit arveluttivat. Ylpeä ja iloinenkin moni meistä myös silti oli ollut: hauskaa oli tulla huomatuksi!

Lähimedia kiinnostuu

Ryhmässämme aika monella oma “eka kerta” liittyi suoritukseen, vaikkapa koulun hiihtokilpailussa pärjäämiseen ja onnitteluihin. Ja tyypillisesti ensimmäinen kokemus esiintymisestä mediassa oli juttu paikallislehdessä. – Meistä vain yksi ponnahti suoraan televisioon kansainvälisen tapahtuman yhteydessä.

“Ensimmäinen kerta” siis herättää helposti ristiriitaisia tunteita. Ensimmäisen kerran kun puhuu tai esiintyy julkisuudessa toivoo välillä jo olevansa pian jossakin muualla kuin siinä, esillä. Mutta sitten se on lopulta ilahduttava ja hyvää mieltä tuova tilanne. Joka jää ikuisesti mieleen.

Yliopistossa väittelijä on tyypillinen “ekakertalainen”. Tässä alla koulutuksissa väittelijöille ja muillekin antamani muutamat kohdat katsottavaksi. Luettelo ei ole millään tavalla täydellinen, se elää tilanteiden ja ihmisten mukaan, mutta ehkä nostaa esille joitakin perusasioita hyvästä yhteistyöstä. – Siitähän yleensä kuitenkin on kyse.

VALMISTAUDU JULKISUUTEEN

 • Julkisuutta ei voi hallita, mutta helpottaa, jos olet joustava.
 • Valmistaudu. Tee ajoissa, pidä aikataulut. Perua et voi!
 • Koska teit kiinnostavan työn, hoida myös siitä kertominen hyvin.
 • Viestinnässä työ perustuu paljolti tietoihin verkossa. Julkisuus on vähintäin näkyvyyttä verkossa.
 • Tarkista aina itseäsi koskevat tiedot verkossa.
 • Kysy mieluimmin etukäteen kuin harmittele myöhemmin.
 • Valitse ja pidä linjasi. Suhtaudu kaikkiin medioihin samalla tapaa.
 • Pitäistitkö itsekin asiaasi esillä yhteisömediassa eli somessa?
 • Nauti hyvästä huomiosta, jonka saat.
 • Tämä ei ehkä olekaan ”once in a lifetime”-julkisuutta, olet tehnyt vaikutuksen myös toimittajaan..

TOIMITTAJAN KANSSA

 • Hienoa, että toimittaja ottaa yhteyttä!
 • Tee yhteistyötä. Toimittaja on oman alansa ammattilainen vaikkakin kiireinen. Ihan niin kuin sinäkin.
 • Varaa itsellesi aikaa valmistautumiseen, kun olet antamassa haastatteluja.
 • Sinulla on 1 pääviesti, huolehdi siitä, että se menee perille. Elävöitä esimerkein ja vertauksin.
 • Olet yliopiston ja tieteenalasi edustaja.
 • Voit pyytää, että saat nähdä sinua koskevan jutun, ainakin itseäsi koskevat osat.
 • Katso valmiiksi erilaista kuvattavaa ja ehdotus kuvauspaikaksi.
 • Ehkä sinusta samalla tehdään lyhyt video YouTube-kanavalle?
 • Kaino pyyntö: Pidä puhelin edelleen päällä!

Kenen asia on puhua julkisuudessa tutkimuksesta?

Tiedeyhteisön sisällä selvästi ymmärretään oman työn merkitys, mutta hiukankin ulkopuolisille tieteellinen tutkimus jää helposti vieraaksi, kaukaiseksi ja etäiseksi.

Tiedeviestinnän ammattilaisten kanssa sitä sitten pohdimme; tiede kuuluu kaikille, sanotaan, mutta kenen asia erityisesti ja ensisijaisesti on pitää huolta siitä, että tiede on esillä julkisuudessa ja että tutkijoiden työn tulokset saavat näkyvyyttä ja tulevat huomioiduksi?

Kysyä voi myös näin: Kuka hyötyy siitä, että tutkimus näkyy julkisuudessa ja että tutkijat, tieteen tekijät, tunnetaan?

Onko se yliopistojen ja tutkimuslaitosten asia? Vai kenties ammattijärjestöjen, ehkäpä Professoriliiton? Jos tieteenalakohtaiset yhdistykset ja seurat ovat liian erikoistuneita ja kapea-alaisia yhden asian puolestapuhujia, mitä tekevätkään tiedeakatemiat ja tiedeseurat, sellaiset kuin Suomalainen Tiedeakatemia ja Suomen tiedeseura?

Vaan ehkäpä tutkimuksesta viestiminen kuuluu työn rahoittajille?

Joka tapauksessa tiedeviestijäporukassamme mahdollisten tieteen asianomistajien listalle pääsivät myös tutkijat, professorit, poliitikot, julkkikset. Kirkko. – Siis varsin monia tahoja, joille tieteen puhevalta voisi kuulua. Ja soisi kuuluvan. Ja näyttääkin kuuluvan.

Sillä siitähän on kyse, puhevallasta, aloitteentekijän hyvästä asemasta ja altavastaajan menetetystä pelistä. Joku sen puhepaikan aina ottaa!

Altavastaaja jo menetti pelin

Viestijäryhmässämme tätä tieteen ja tutkimuksen intressiasiaa mietimme varsinkin siksi, että julkisuudessa myös valheet leviävät nopeasti ja niitä toisteltaessa virheellinen tieto muuttuu äkkiä ’totuudeksi’. – Ja onhan kyky tunnistaa asioita valheeksi muutenkin jotenkin heikentynyt, arveli porukasta joku.

Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki on sattuvasti antanut tutkimusta käsittelevälle blogilleen nimen Totta toistaiseksi. Se ei olekaan ollenkaan huono näkökulma käydä keskustelua julkisuudessa tieteestä.

Itse asiassa totuus on vahva ja perusteltu näkökulma ottaa itselleen puheoikeus varsinkin omassa asiassa. Se on lopulta ainut kestävä näkökulma rakentavassa keskustelussa, kun ollaan tekemässä päätöksiä, jotka vaikuttavat monien ihmisten elämään vielä tulevaisuudessakin.

Kun aloitteentekijällä on etuoikeus johdatella keskustelun kulkua, altavastaaja sen on jo menettänyt. Sillä sen lisäksi, että aloittaa puheen, uuden asian esittäjä myös päättää sen. Hän vaikuttaa myös siihen, missä sävyssä ja mistä tarkkaallen ottaen puhutaan.

Mediassa olisi tilaa tutkijoiden asiantuntemukselle

Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkelissa Hallitsematon ja houkutteleva media. Yhteiskuntatieteilijöiden näkemyksiä julkisesta asiantuntijuudesta Ville Pitkänen ja Mari K. Niemi kirjoittavat yhteiskuntatieteilijöistä, joilla on näkyvä asiantuntijarooli julkisessa keskustelussa. Näin he kysyvät:

”Kuitenkin vain pieni osa tutkijoista esiintyy aktiivisesti alansa asiantuntijoina mediassa. Millaiset tekijät vaikuttavat tutkijoiden haluun ottaa vastaan julkinen asiantuntijarooli ja kuinka toimittajat valitsevat käyttämänsä asiantuntijat? Miten tutkijoiden asiantuntemus saataisiin laajemmin journalistisen median käyttöön.”

Artikkelissa käydään läpi yhteiskuntatieteilijöiden näkemyksiä julkisesta asiantuntijuudesta ja median kanssa tehtävästä yhteistyöstä, mutta Pitkänen ja Niemi tekevät sen perinteistä tiedeviestintää laajemmasta näkökulmasta. Mukaan on mahtunut myös luonnontieteen näkyvyyteen liittyvää pohdintaa.

He viittaavat Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverroseen, joka erottaa toisistaan käsitykset laajasta ja suppeasta julkisesta asiantuntijuudesta.

Suppean käsityksen omaavat tutkijat painottavat asiantuntijaviestintää eli toisille tutkijoille, sidosryhmille ja viranomaisille suunnattua tiedottamista. He liikkuvat mieluiten tieteen omilla foorumeilla.

Laajan käsityksen omaksuneet tutkijat taas hyväksyvät mediajulkisuudessa toimimisen osaksi työtä.

”Tällöin tiedeviestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tutkimustiedon popularisointia suurelle yleisölle.”

Humanistit näkyvät julkisuudessa paremmin kuin luonnontieteilijät

Pitkänen ja Niemi kiinnittävät huomiota siihen, että aiempien tutkimusten mukaan varsinkin luonnontieteilijät tekevät eron tieteen sisäisen viestinnän ja suurelle yleisölle suunnatun viestinnän sekä toisaalta tieteellisen tiedon ja yleisen tiedon välille. Yhteiskuntatieteilijät ja humanistit eivät pidä näiden kategorioiden välisiä eroja yhtä jyrkkinä, joten heille tavallista on pyrkiä popularisoimaan tiedettä.

Tiedejournalismissa lääketieteellä on edelleen vahva asema, mutta tilanne muuttuu, kun katsotaan tutkijoiden näkyvyyttä journalismissa laajemmin. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan yhteiskuntatieteilijöiden julkinen näkyvyys ohitti luonnontieteilijöiden näkyvyyden 1980-luvulla, ja sama kehitys on jatkunut 2000-luvulle.

Pitkäsen ja Niemen artikkelin mukaan myös muut tiedeviestinnän tutkimukset vahvistavat havainnon, että humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden yhteistyö median kanssa on nykyisin yleisempää kuin luonnontieteilijöiden.

Onko se sittenkin vallan tutkija, joka pitää tiedettä ja tutkimusta esillä eikä luovuta ääntään tyystin muille? Missä ja kenen kanssa se parhaiten tapahtuu?

—————

Ville Pitkäsen ja Mari K. Niemen tutkimuksen perusaineisto on keväällä 2014 toteutettu kysely, joka lähetettiin 1125:lle Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoissa työskentelevälle yhteiskunnan, median, politiikan, talouden ja historian tutkijalle. Artikkeliaan varten he hyödynsivät myös asiantuntijoiden julkisia esiintymisiä kartoittavaa media-aineistoa ja toimittajien haastatteluja.

Uutiset tutkimusten tuloksista tehdään Helsingissä

Suomessa ylivoimaisesti eniten uutisia tutkimustuloksista tuottaa Helsingin yliopisto ja eniten verkkouutisia yliopistojen tutkimustuloksista julkaisee Helsingin Sanomat.

Näin kirjoittaa Visa Noronen esitellessään uusimmassa Tiedetoimittaja-lehdessä  viestintätoimistonsa Mundis Communicationsin tekemää vertailua yliopistojen tutkimustulosten näkymisestä medioissa vuonna 2016.

Vertailun mukaan Helsingin yliopistoon liittyviä tutkimusuutisia syntyi verkkomedioissa vuoden 2016 aikana lähes 8000. Seuraavana viestintätoimiston listalla on Turun yliopisto, jolla oli yli 4000 osumaa.

Selvityksessä haettiin suomenkielisiä tutkimustulososumia eri journalististen medioiden verkkosivuilta, ja sivuilta haettiin yliopistojen tutkimustulosuutisia.

Helsingin Sanomat on tärkein tiedemedia

Kaikista suomalaisista medioista eniten verkkouutisia yliopistojen tutkimustuloksista julkaisi Helsingin Sanomat.

Viestintätoimiston vertailussa Helsingin Sanomien verkkosivuilta löytyi yli 2000 uutisosumaa, kun toiseksi tullut Yle jäi reiluun 1500 osumaan. Sitten tulevat 500 tutkimustulososuman molemmin puolin liikkuvat Iltasanomat ja Iltalehti, Talouselämä, Tekniikka ja Talous, MTV ja Kauppalehti.

Visa Noronen tekee aineistonsa kanssa hyvän havainnon. Vaikka HS on tiedeuutisoinnin isoin media, myös paikallinen uutisointi on tärkeää. Hän nostaa esimerkiksi TS-Yhtymän Aamuset-kaupunkilehden, jonka Luonto & ympäristö -sivusto uutisoi ahkerasti luonnontieteen tuloksista.

Vertailevan selvityksen tekemisestä Visa Noronen sanoo, että uutisseurantapalvelun avulla seurantaan otettiin kaikki suomalaiset verkkouutissivustot vuoden 2016 ajalta, eikä tarkoituksena ollut selvittää yliopistojen saamaa näkyvyyttä yleisesti.

Uutisten määrä ei kerro laadusta eikä sisällöstä eikä lähteistä

Tieteen saamaa näkyvyyttä voikin katsoa monelta kantilta. Sosiaalisesta mediasta eli somesta Visa Noronen ei puhu sanaakaan. Eikä tiedotteista, jotka usein ovat näiden tiedeuutisten saaman medianäkyvyyden takana.

Se on hiukan harmi, sillä pelkkä määrä ei kerro uutisten laadusta, sisällöstä tai käytetyistä lähteistä kuin korkeintaan välillisesti. Mutta hyvä silti alkajaisiksi näinkin.

Sillä jos olisin kissa, olisin nostanut hetkeksi häntäni siksi, että lehdistötiedotteita välittävä STT nosti blogikirjoituksessaan Hyvä tiedote, case Helsingin yliopisto esille sen, kuinka Google Analytics -dataa tutkimalla selvisi, että Helsingin yliopiston tiedote Maailman siteeratuimmista tutkijoista 10 tulee Helsingin yliopistosta oli STT:n sivuilla yksi sen eniten verkkokatseluja saaneista tiedotteista vuonna 2016.

Tiedotteeni oli STT:n mukaan myös esimerkki tiedotteesta, joka herätti laajaa huomiota ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa, sillä sen lukijoista noin 80 prosenttia tuli Facebookista ja noin 9 prosenttia Twitteristä. Ja STT:n mielestä sekä Fb- että Twitter -lukijat olivat laadukkaita ainakin jos mittarina pidetään tiedotesivulla käytettyä aikaa.

Kuvaton poikkeus

Jos Helsingin Sanomat ja Yle eivät keikkuisi tieteestä uutisoivien mediatalojen kärjessä, se olisi kummallista. Sekin olisi outoa, jos Helsingin yliopistosta ei syntyisi paljon uutisia uusista tutkimustuloksista.

Omituista ei ole se, että tiedotteeni viitatummista tutkijoista kiinnosti somessa: lyhyt tiedote on nimilista, ja nimet ja ihmiset kiinnostavat. Mutta erikoista oli kenties se, että tiedotteessa ei käytetty kuvaa. Teksti ilman kuvaa rikkoo niin sanotusti odotusarvon kiinnostukselle – nykyisin kun tiedotteisiin liitetään aina kuva tai kaksi kiinnostusta herättämään, hyvin usein videokin.

Uutisten ja tiedotteiden otsikoista näkee, mikä yleisesti kiinnostaa

Edellisessä blogitekstissäni Lähtisitkö milloin kanssani Slushiin? kirjoitin myös kiinnostuksesta tieteeseen, olihan toistaiseksi viimeisin Tiedeabarometri silloin juuri julkaistu.

Koska Tiedebarometrin mukaan yleisöä kiinnostaa eniten tiede yleensä, uudet tutkimustulokset ja keksinnöt, lääketiede, uudet lääkkeet ja hoidot, tietokone, internet ja tietotekniikka, ympäristön tilan tutkimus, geenitutkimus, avaruustutkimus sekä historian ja kulttuurin tutkimus, toivon kovasti, että vuoden 2016 tutkimustulosuutisointi on kattanut nämä aiheet!

Jonkinlaisen käsityksen ainakin tutkimustiedotteiden aiheista saa vilkaisemalla jo niiden otsikoita. Tässä Helsingin yliopiston tiedotteet ja yleinen STT Infon tiedotejakelu.

Helsingin yliopisto STT:n tiedotteissa on tässä osoitteessa verkossa.

Ja vaikka eletään ärtymystä herättävän klikkiotsikoinnin aikaa, luulen, että journalististen medioiden verkkosivujen uutisotsikkoja kannattaa katsoa. Osuvia ne ovat. Ihan kuin myös printissä.

Lähtisitkö milloin kanssani Slushiin?

Slush on Helsingissä marraskuun lopussa järjestettävä kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma, johon jotkut yliopistot tutkijoineen ovat lähteneet mukaan. Myös Helsingin yliopisto on taas siellä.

Edellisiltä vuosilta minä muistan hämmennyksen, jonka jo Slushin tapahtumaympäristö sai aikaan: kirjamessuilta tuttu Messukeskus olikin lämmin tuoksuva meluisa ja ahdas, mutta ennen kaikkea pimeä ja musta, jossa valo hehkui esiintymislavoille kohdistetuista spottilampuista.

Miljöö ei ollut tuttu ei turvallinen, ja varsin kaukana arkisesta laboratorioympäristöstäkin se oli. Mutta tunnelma oli intensiivinen, keskustelut innostavia ja ihmiset viihtyivät.

Muutama päivä sitten julkaistiin kuudennen kerran tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen. Tämän uusimman Tiedebarometrin sanoma tekee iloiseksi monet, sillä tieteen julkinen kuva Suomessa on hyvä. – Ihan niin kuin tiede on täällä edelleen uutinen, väitöstutkimuksetkin, toisin kuin monissa muissa maissa.

Suomalaiset arvostavat tiedettä ja luottavat siihen. Arvostus on vakaata, ja se kestänyt aikaa vuosissa vaikka ympäristössä kuhisee ja porisee ja miljöö muuttuu. ”Kansalaiskriittisyys ei näy tässä aineistossa”, sanoo selvityksen tekijä Pentti Kiljunen, joka esitteli tekemänsä kyselytutkimuksen Helsingissä siis vastikään.

Äänekkäin ottaa areenan joka voi olla eduskunta tai some

Tiedebarometrin aiheita ruodittiin sitä esiteltäessä myös paneelikeskustelussa. Kun asiat ovat hyvin, voisiko jokin olla vielä paremmin? Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen ainakin kaipasi tutkijakollegoilta esiintymistä julkisuudessa oman asiantuntijuuden kautta. Hän haluaisi, että tutkijat osallistuisivat yleiseen keskusteluun rohkeammin kuin nykyään.

Tilaa on. Ja välineitä ja kanaviakin on monia, muistutti toimittaja Jukka Ruukki Helsingin Sanomista. Joka mieluusti näkisi sosiaalisessa media lisää tutkijoita, sillä äänekkäin ottaa aina areenan, hän tietää. Senkin hän tietää, että tiede kiinnostaa lukijoita, niitä kun Helsingin Sanomilla on 700 000 ja Tiede-lehdellä 300 000.

Jos Slush on yliopistolaiselle melko uusi paikka olla esillä, ja ehkä hiukan rajukin, tarjolla on nyt myös toinen: eduskunnassa toimivan Tutkas-seuran lanseerausvaiheessa oleva asiantuntijapankki.

Tutkas on tutkijoiden ja kansanedustajien seura, joka toimii keskustelufoorumina eduskunnassa. Eduskunnan sivuilla se kertoo jäseniensä määräksi 600. Seuran tutkijajäseneksi pääsee, kun on akateeminen loppututkinto ja toimii tutkimustehtävissä. Tutkaksen toimintaa voi seurata Facebookissa.

Professoriliiton sivuilta luen, että Tutkas on ottamansa käyttöön asiantuntijapankin. Sen avulla kansanedustajat voivat ottaa epävirallisesti yhteyttä asiantuntijapankissa oleviin asiantuntijoihin ja pyytää tietoa tai mielipidettä vaikkapa lainsäädäntötyössä esille nousseessa kysymyksessä.

Mukaan ilmoittautuvista tutkijoista kootaan valiokuntakohtaisesti rekisteri, jossa tutkija kuvaa eritysosaamisensa ja antaa yhteystietonsa. Tämä asiantuntijapankki on tarkoitettu vain eduskunnan sisäiseen käyttöön ja julkaistaan sen sisäisessä intranetissä asianomaisen valiokunnan työtilassa, joka on vain valiokunnan jäsenten eli kansanedustajien sekä kunkin valiokunnan virkamiesten käytössä.

Eduskunnassa valiokuntia on 16, ja biiden aihepiirit liikkuvat perustuslaeista talous-, tulevaisuus- ja ympäristökysymyksiin. Tutkaksen asiantuntijapankkiin voi ilmoittautua tästä.

Persoona on pelissä

Tiede näkyy siis monella eri tapaa yhteiskunnassa, eikä sitä ja tekniikkaa aina kannata käsitellä erillään muista aiheista vaan osana kokonaisuutta. Tutkija voi lähteä konsultiksi eduskuntaan, esitellä ideoitaan messutapahtumissa tai antautua asiantuntijakeskusteluun toimittajien kanssa mediassa tai puhua suoraan yleisölle sosiaalisessa mediassa, somessa.

Tiedebarometriä puivassa keskustelussa ei kuitenkaan päästy mihinkään siitä, että tiede näyttäytyy ihmisenä. Tutkijataustainen kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara muisteli sitä, kuinka Esko Valtaoja aikoinaan nosti esille astrobiologian tai kuinka nyhtökaura on noussut monia kiinnostavaksi tarinaksi.

Jokainen tekee sitten näkyvyytensä omalla tavallaan. Kun Tiedebarometrissä 2016 esimerkiksi pyydettiin vastaajia tunnistamaan nykyisiä tieteentekijöitä, kärkikympin ihan kärjessä eli tunnetuin on professori Esko Valtaoja, ja naisia kymppiin mahtuu kaksi: professorit Sirpa Jalkanen ja Liisa Keltikangas-Järvinen.

Ja jos mukaan otetaan mennyt aika, niin tunnetuimmat tutkijat maassamme ovat A. I. Virtanen, Leena Palotie, Arvo Ylppö. Viidentenä tällä listalla on Esko Valtaoja.

Näiden kahden listan kymmenen kärjessä on yksi henkilö, joka on molemmilla listoilla ja useimpia muita nuorempi eikä ole professorikaan: Linus Torvalds.

Tiede päihittää urheilun ja viihteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan tieteen julkinen kuva on siis hyvä. Kaksi kolmesta (68 prosenttia) vastaajasta ilmoittaa seuraavansa kiinnostuksella tiedettä, tutkimusta ja teknologiaa koskevia asioita.

Eniten kyselyyn osallistuneita kiinnostavat ympäristö ja luonto, sitten yhteiskunnalliset asiat yleensä ja kolmanneksi aihepiiriksi nousee tiede, tutkimus ja teknologia. Näitä seuraavat urheilu, viihde ja politiikka.

Tieteenaloista kiinnostavin on yhdellä sanalla sanottuna lääketiede. – Se, jos mikä tulee liki ja iholle, eikö vain?

Tiedebarometrin tiedeaineistossa eniten kiinnostavat tiede yleensä, uudet tutkimustulokset ja keksinnöt, sitten lääketiede ja siinä erityisesti uudet lääkkeet ja hoidot. Kolmanneksi nousee tietokone, internet ja tietotekniikka, kun neljättä paikkaa pitää ympäristön tilan tutkimus; sitten tulevat geenitutkimus, avaruustutkimus sekä historian ja kulttuurin tutkimus.

Tunnetuimmat keksinnöt ovat AIV-rehu, matkapuhelin, Nokia ja gsm, kolmantena tulee ksylitoli. Listalla sijalla 27 on sähköpurje, keksintö Helsingin Kumpulasta.

Some on ajan kysymys

Mistä ja miten tiedettä sitten nykyisin seurataan? Välineistä tärkeimmät ovat tv ja radio, sanomalehdet, verkko ja sosiaalinen media. Kun tietolähteitä on kymmenen, listalla viimeisen sijan saavat yleisötapahtumat, seminaarit ja luennot.

Muutos on kuitenkin tulossa. Tietolähteenä tietoverkon, internetin ja somemaailman trendi on ollut asteittain nouseva, ei ehkä enää niin nopea mutta aikasarjassa suunta on selkeä. Some on ajan kysymys.

Tiedebarometrin aineistossa tieteestä, tutkimuksesta ja teknologiasta ovat muuten kiinnostuneimpia 26-35-vuotiaat eli nuoret aikuiset. Raportin mukaan nuoret eivät kuitenkaan vastanneet niin innokkaasti kuin vanhempi väki. Ehkäpä tässäkin auttaisi se somettaminen ja some!

Puntarissa vastanneiden ajatukset kesältä 2016

Tiedebarometrin avulla suomalaisten suhtautumista tieteeseen on seurattu 15 vuotta, kolmen vuoden välein alkaen vuodesta 2001. Vuoden 2016 aineisto on tekijänsä mukaan iso, sillä yleiskartoituksessa kysyttiin kansalaisten kantaa 134 asiaan. Raportin tulokset perustuvat 1056 henkilön vastauksiin, kun brutto-otos oli 7000. Kysely tehtiin kirjallisesti lähettämällä postia suomalaisille ikäryhmässä 18-70-vuotiaat.

Tiedebarometrin 2016 toteutti Tieteen tiedotus ry/ Yhdyskuntatutkimus Oy.

Edellisen kerran kirjoitin Slushista ja Tiedebarometristä näin.

 

Sen jälkeen Roberto lähti Milanoon

Lyhtypylväässä mainostetaan kokonaisvaltaista kasvojenhoitoa. Hoito sisältää myös jalkahoidon, ja lopulta melko paljon muutakin hyödyllistä ja hyvää. Tämä pieni paperilappunen portin pielessä rajaa hyvin kuvan siitä, mitä viestintä on, ja mitä myös tiedeviestintä on.

Viestintä on yhteydenpitoa toisiin, vuorovaikutusta ja tiedon ja kokemuksen välittämistä ja vaihtamista. Vähän tilanteen mukaan viestintä painottuu keskusteluksi tiedonvaihtoon sopivista välineistä, toisessa paikassa viestintä on osa organisaation johtamis- ja ohjauskulttuuria. Näkökulmia tähän aiheeseen on itse asiassa hyvin paljon, eikä niistä mikään voi olla kovin huono tai väärä.

Tiedeviestinnän kysymyksesi jalkahoitoa sisältävä kokonaisvaltainen kasvojenhoito muuttuu siinä kohtaa, kun pitää tietää, mikä osa ruumiista on jalkaa ja mikä kasvoja.

Harvoin väärä viesti tai väärin ymmärtäminen siltikään johtaa kovin uhkaaviin tilanteisiin, oletan ja toivon. Lääketieteessä ja luonnontieteissä osien ja kokonaisuuksien erottaminen ja erottuminen on tietysti helposti hengen asia, ja sitä se on kyllä myös kosmeettisissa hoidoissa, hyvin nopeasti, jos käytössä olevat aineet eivät ole tuttuja.

Tiedon ja tieteen arvo kasvaa, kun sen jakaa

Tiedemaailmassa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, tutkijat näkevät joka tapaksessa joka päivä sen tarpeen, että omasta työstä pitää kertoa muillekin. Ei siinä sen kummempia lappuja valotolpissa tarvita.

Ehkäpä myös siksi suomalaiset kirjankustantajat ovat tänä vuonna tarttuneet reippaasti tiedon yleistajuistamiseen; syksyllä julkaistaan vielä ainakin pari tiedeviestintään liittyvää kirjaa.

Maanantaina 19.9. julkistetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana Mai Allon toimittama teos Yhdessä ilmakehässä – Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä, joka kertoo eloisasti suomalaisen ilmakehätieteen synnystä, sen noususta tutkimuksen huippuyksiköksi. Iloja on, ja vastoinkäymisiä, avainhenkilöinä Markku Kulmala, Pertti Hari ja Toivo Pohja.

Kuka oikein tietää? – Kun mielipide haastoi tieteen on Tiina Sarjan Docendon kustantama uutuuskirja. Sen teemoista tiedetoimittajat keskustelevat Oulussa keskiviikkona 22.9.

Syyskuussa ilmestyy Vastapainolta Maito tappaa – ja muita tiedeuutisia Ulla Järven ja Tuukka Tammen toimittamana. Kirjan räväköiltä kuulostavia otsikkoaiheita pohditaan tiedehuudeilla Turun Kirjamessuilla perjantaina 30.9.

Esa Väliverrosen Julkinen tiede ja Tiina Raevaaran Tajuaako kukaan? Opas tieteen yleistajuistajalle ilmestyivät jo aiemmin tänä vuonna. Ne ovat töitä, jotka rohkaisevat tutkijoita osallistumaan yleiseen keskusteluun ja puhumaan niin, että tulevat ymmärretyksi. Aikalainen-lehdessä Pekka Wahlstedt kiittää Raevaaran kirjaa siitä, että kaunokirjallisuudestakin tuttu kirjailija kertoo myös omista kokemuksistaan tieteen parissa.

Kun tämä kirjasato yllä on pinossa, voin kysyä esimerkiksi julkisesta tieteestä, että kuka oikein tietää jos maito tappaa ja tajuaako sitä kukaan?

Urpu Strellmanin ja Johanna Vaattovaaran Tieteen yleistajuistaminen vuodelta 2013 on muuten edelleen kurantti opas viestintäänsä vinkkejä hakevalle.

Minkä jälkeen hän lähti Italiaan?

Metropolian Ammattikorkeakoulussa opiskeleva nuorimies tekee nyt ilmeisesti parastaikaa iloisena lähtöä vuodeksi opiskelijavaihtoon. Enempää Roberto Aarniosta en juuri tiedä, kuin että ennen matkaansa hän oli tekemässä graafista suunnittelua avointa ilmastoalan MOOC-kurssia varten.

Ilmasto.nyt on moniin suuntiin vievä kokonaisuus ilmastonmuutoksen perusteista. Se sisältää kuvaa ja tekstiä, videohaastatteluja ja -luentoja, tehtäviä ja testejä. Juuri julkaistu aineisto on verkossa koottu niin, että jokainen näkee, mitä ilmastonmuutos luonnontieteellisenä ilmiönä oikein on ja kuinka voimme hillitä sitä. Itsekseen voi opiskella, tai sitten suorittaa kokonaisuus osana opintojaan ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Kurssialustalle pääsee tästä.

Ilmasto.nyt-sivuston tekijät ovat tieteen ja taiteen eri aloilta. He tulevat Helsingin yliopistosta, mutta myös Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tietysti Metropoliasta. Tekijät ovat opiskelijoita ja opettajia, tutkijoita ja taiteilijoita. Heidän yhteinen työnsä on tiedeviestintää, joka tekee vaikutuksen.

Ilmasto.nyt-sivuilla on YouTube-video nimeltä Hiilen kierto. Siinä kuvataiteilija Elina Aho piirtää hiilellä alkuaineen kiertokulun. Videon voi katsoa myös ilman ääntä!

 

Tolkun tiedettä

Viestinnän opiskelija haastatteli minua vastikään lopputyötään varten tieteeseen liittyvästä tiedottamisesta. Pohdimme yhdessä, hauskaa kyllä, varsinkin tiedottamisen ja tiedotteiden laatua. – Siis kerrankin ei puhuttu niiden määrästä.

Voiko tiedote olla subjektiivinen, tai sen kirjoittaja esittää omia näkemyksiään, oli kysymys, joka varsinkin tällä sananvapausviikolla ja painovapauden 250-vuotisjuhlavuonna tuntui hyvinkin ajankohtaiselta.

Tietystikään tiedote ei ole subjektiivinen! Näinhän minä opiskelijalle ensin vastasin. Yliopistossa tuotetaan uuttaa tietoa, ja viestinnän ammattilaisten tehtävänä on välittää tämä uusi tieto muiden käyttöön: kaikille tasapuolisesti tosiasioihin pitäytyen.

Vaan eihän se kyllä ihan niin mene!

Julkisuuteen päätyvät tiedotteet ja jutut kulkevat monen ihmisen kautta, ja jokainen heistä jättää niihin jälkensä. Jokainen tekstiin tarttuva on tehnyt monia valintoja: tämä asia mukaan, näitä sanoja halutaan käyttää, tämä valokuva istuu tähän tekstiin hyvin, ja niin edelleen. Ken siinä valmistelussa on ollut mukana, tunnistaa taustalla poukkoilleet sähköpostikeskustelut, jotka usein ovat kiertäneet myös maasta toiseen. Eikä se subjektiivisuus tietysti tähänkään jää.., mikä ei tarkoita sitä, että tosiasioista koskaan ja mitenkään tingittäisiin.

Mietin kuitenkin tätä julki-ilmestyvää tekstiä myös siitä näkökulmasta, että gradua tekevä opiskelija ei mielestään ollut löytänyt kunnon ohjeistusta tiedettä käsittelevän tiedotteen kirjoittamiseen.

Jos ei ole yhtä ohjetta niin ainakin vinkkejä saa

Erilaisia ohjeita silti on. Helsingin yliopiston viestinnän oppiaine kiteyttää tutkimuksesta kertovan tiedotteen näin ja viittaa edelleen avaruusjärjestö ESA:n alasivulle, jossa on myös tutkijoiden käyttöön eräänlainen tiedottamisen tarkistuslista. STT:n sivulta löytyy tämmöinen ohjeistus.

Kirjassa Tieteen yleistajuistaminen (toimittaneet Urpu Strellman ja Johanna Vaattovaara, Gaudeamus 2013) Vaattovaara on omistanut kappaleen väitöksestä tiedottamiseen artikkelissaan “Yleistajuistaminen osana tieteentekoa”. Tuula Vainikainen kirjoittaa toimittajan kohtaamisesta ja tutkimuksesta kertomisesta ja Strellman on purkanut osiin hyvinkin tarkkaan tiedottaja Ville Korhosen kirjoittaman väitöstiedotteen Carla Suhrin noitapamfletteja käsittelevästä väitöskirjasta.

Vinkkejä tiedottamiseen siis saa. Pelkkä tiedeuutisten välittäminen ja tulosten popularisointi ei kuitenkaan tiedeviestijöille riitä. Tarvitaan myös tutkimustulosten analyyttista tulkintaa ja tieteen yhteiskunnallisten vaikutusten arviointia, katsoo viestinnän professori Esa Väliverronen uudessa Julkinen tiedekirjassaan. Hänen johdollaan on aiemmin julkaistu myös Tiedeviestinnän oppaan tutkijoille.

Tolkullinen tiedottaminen

Mitä se sitten on, se tolkullinen tiedottaminen tänään? Pitääkö tieteestä kertovalle tiedotteelle olla omat ohjeensa vai olisivatko tiedetiedote, tutkimustiedote ja ihan vain tiedote lopulta samoja asioita?

Tärkeintä viestinnässä lienee se, että asia tulee ymmärretyksi, ja vähän niin että puhuja tulee kuulluksi. Jotenkin siis tuntuu, että riittää, kun perusasiat ovat kohdillaan: meillä on asia, josta tulee kertoa muille, sen kertoja ja asiasta kiinnostunut yleisö.

Hyvin usein tiedottaminen ja sitä seuraava muu viestintä ovat itse asiassa verrattavissa varsin arkipäiväiseen kanssakäymiseen muiden kanssa. Syksyllä 2016 ilmestyvät Tieteen tila -raportti ja Tiedebarometri toivottavasti taas kertovat, kuinka tiedeviestintä yleisön mielestä on sujunut.

Tiedote

Kiteytän näin: Tiedote on yleiskielellä kirjoitettu teksti, joka kertoo jotakin uutta. Sen otsikossa tiivistyy asia, jota ingressi avaa lisää. Teksti etenee tärkeimmästä vähemmän tärkeään, siinä on väliotsikot ja se sisältää mieluusti myös lainauksen jonkun sanomana. Tiedote päättyy lopun lisätietoihin: yhteystietoihin, linkkeihin, kuviin ja kuvateksteihin.

Paikkoja henkilökohtaisille valinnoille tiedotteessa on, hyvin monta.

Sanoisin myös, että mistä tahansa tiedotteesta sopii jättää pois erikoistermit, lyhenteet, yhtälöt ja kemialliset kaavat. Sellaisen palautteen yliopistolainen saa medialta ja muulta yleisöltä usein.

P.S.

Tampereen yliopiston Aikalainen-lehdessä Pekka Wahlstedt esittelee Titus Hjelmin kirjan Globaalisti akateeminen. Opas kansainväliseen tiedejulkaisemiseen (Vastapaino 2016). En ole sitä vielä lukenut, mutta Hielm opastanee niin kirjojen kuin artikkelien laatimisessa. Tärkeän huomion jaan: ”Globaalissa akateemisessa maailmassa on erilaisia yleisöjä huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Tärkein ja kultaisin sääntö, joka toistuu läpi kirjan, on yksinkertaisesti ”Tunne yleisösi”. Vaikka tutkimus olisi miten hieno ja uraauurtava, se jää paitsioon, jos tutkija ei sääntöä noudata – Hjelmin mukaan suurin osa kirjoitusten hylkäämisistä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ne on suunnattu väärälle yleisölle.”

 

Megatrendejä kiusaavat musta joutsenet

Globaalit megatrendit eivät yllätä, ja samat aiheet toistuvat: väkiluku kasvaa, köyhyys ja epätasa-arvo vaivaavat, energiaa kuluu ja luonnon ja ympäristön kestävyys on koetuksella. Sitran Megatrendit-tilaisuus 14.1.2016 veti kuitenkin salin täyteen yleisöä.

Pääpuhuja Norjasta, MIT-taustainen fyysikko, professori Jørgen Randers (BI Norwegian Business School) esitteli itsensä hiukan masentuneeksi ennustajaksi tutkittuaan kestävyyden näkökulmasta kehitystrendejä jo 40 vuotta. Muutokset kun tapahtuvat niin hitaasti, ja päätöksenteko yhteisistä asioista on vaivalloista.

Se, että Pariisin ilmastokokouksessa loppuvuodesta 2015 päästiin yhteiseen sopimukseen, yllätti hänet. Sama Pariisin kokous kiinnosti myös panelistina Sitran tilaisuudessa esiintynyttä Tuija Talvitietä, Crisis Management Initiativen toimitusjohtajaa. Miten päätöksentekijöihin ja neuvottelijoihin oli vaikutettu, jotta yhteiseen sopimukseen päästiin, oli hänen kysymyksensä.

Mustat joutsenet purjehtivat näkösälle tuon tuosta. Nämä ovat ilmiötä tai tapahtumia, jotka ovat  epätodennäköisiä, eikä niitä ei voi ennustaa. Niillä on kuitenkin valtava vaikutus, ja kaikki päättyy niin, että kehittelemme selityksen, jonka ansiosta ilmiö ei enää vaikuta niin satunnaiselta ja vaikeasti ennustettavalta kuin olikaan. – Eikä siksi niin pelottavaltakaan!

Sitran seminaarin puheissakin nämä mustat joutsenet uivat. Nopeista teknologiatrendeistä huolimatta kaikki kääntyy ihmiseen: minkälainen hän on, mitä hän tarvitsee ja miten häneen vaikutetaan. Ihminen taitaa olla se suurin musta superjoutsen, heikosti pideltävissä.

Kun maailma on keskinäisessä riippuvuussuhteessa, ymmärrettävä puhe ja vuorovaikutus korostuvat. Viestintätyössä monimutkaisuus näkyy niin, ettei riitä että puhuttelet yhtä ihmistä. On puhuteltava myös hänen perhettään, niin sanottuja heimoja, klaaneja ja muita yhteisöjä, joihin hän kuuluu ja joihin hän on sitoutunut. Virallisten instituutioiden rinnalla elää voimakas kansalaisyhteiskunta, joka kasvaa. Ja se on sitten myös sitä some-viestintää.

Lue lisää: Sitran megatrendit-raportti vuodelle 2016.