Kurssikerta 1

Ensimmäinen kurssikerta

Geoinformatiikan menetelmät 1 kurssin ensimmäisen kerran tavoitteena meillä oli tutustua Qgis-ohjelman käyttöön ja toimintoihin. Samalla tuotettiin ensimmäinen koropleettikartta (kuva 1). Itse kurssikerran zoom-luennolla en saanut ohjelmistosta mitään tolkkua teknisten ongelmien takia. Myöskään koropleettikarttaa en saanut tehtyä alkua pidemmälle omatoimisesti. Tässä kohtaa huomasin hiiren ja toisen näytön hyödyllisyyden gis-hommissa, ja erityisesti tässä etäopetuksessa. Lukiessani Villen blogia, huomasin muillakin olleen vaikeuksia hiiren kanssa, ja gis-ohjelmien opettelussa etänä. Maanantain kerran jälkeen katsoin luentovideon uudelleen, ja pausettamalla videon joka välissä, sain hitaasti, mutta varmasti kartan kokoon.

Kuva 1.

 

Kotitehtävä

Itsenäiseksi tehtäväksi annettiin toisen koropleettikartan tekeminen vuoden 2015 kuntajaon, ja sen ominaisuustietojen pohjalta. Valitsin ensiksi tarkastelun kohteeksi kesämökkien määrän kunnissa (kuva 2). Sitten ymmärsin, että tarkoituksena oli tehdä kartta prosenttiosuuksista, eikä todellisista luvuista. Kesämökkien määrää voi kuitenkin ehkä vielä kuvata todellisillakin luvuilla, sillä se ei ole niin vahvasti kiinnittynyt kunkin kunnan väkilukuun. Päätin kuitenkin tehdä myös toisen kartan naisten prosenttiosuuksista kunnissa (kuva 3).

Kuva 2.

Kuva 3.

Kartasta (kuva 3) näkyy selvästi naisten enemmyys suhteessa miehiin erityisesti suuremmissa kaupungeissa. Etelä-Suomi, ja esimerkiksi joidenkin suhteellisen isojen kaupunkien, kuten Jyväskylän ja Kuopion kunnat näkyvät selvästi muita alueita tummempana. Tämä selittyy yksinkertaisesti sillä, että naiset haluavat miehiä useammin asua isommissa kaupungeissa, kun taas miehet todennäköisemmin jäävät asumaan pienemmille paikoille.

 

Haasteet ja oivallukset

Qgissin käyttö oli minulle aivan uutta ja osittain hyvin haastavaa. Zoomin seuraaminen, ja samalla klikkailu ohjelmassa osoittautui ensikertalaiselle mahdottomaksi. Myöhemmin videota seuratessa klikkailu alkoi kuitenkin luonnistumaan paremmin, kun erilaiset symbolit ja ikonit alkoivat muistumaan mieleen. Kolme karttaa myöhemmin koen, että koko ohjelma tuntuu nyt huomattavasti loogisemmalta ja käytettävämmältä. Huomasin myös jopa positiivisia eroja helppokäyttöisyydessä verrattuna muihin ohjelmiin, mitä olen käyttänyt. Toni toi esiin hyvän huomion legendan tekemisen helppoudesta CorelDRAW:iin verrattaessa. Kaiken kaikkiaan koen saaneeni hyvän peruskäsityksen ohjelmiston perustoiminnoista.

 

Lähteet:

Kurssimateriaali

Ville Väisäsen blogi, sivulla käyty 25.1.2021

https://blogs.helsinki.fi/villvais/

Toni Kemppaan blogi, sivulla käyty 25.1.2021

https://blogs.helsinki.fi/toketoke/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *