Artikkeli 1: Kahden muuttujan koropleettikartta

Jos useaa muuttujaa tarkastellaan erillisillä koropleettikartoilla, kartat ovat yksittäin helposti luettavia, mutta muuttujien välinen yhteys jää epäselväksi. Kahden muuttujan koropleettikartassa muuttujien välinen maantieteellinen yhteys sen sijaan näkyy. Näin toteaa Anna Leonowicz artikkelissaan Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship (2006). Selkeyden säilyttämiseksi on tärkeää valita sopivat väriskaalat ja pitää luokkien määrä pienenä. Tällaisen kartan legenda on hyvä kuvata ruudukkona, joka selittää molempien muuttujien jaon luokkiin, muuttujia kuvaavat värit ja niiden muodostamat yhdistelmät, sekä havaintoja kuvaavan hajontakuvion, joka näyttää myös yhteyden muuttujien välillä.

Kokeilin itsekin toisella luentokerralla tehdä kahden muuttujan koropleettikarttaa, tosin ilman yhtä hienostunutta hajontakuviolla varustettua legendaa. Tulos oli vaikeasti luettava ja sekava, enkä päätynyt käyttämään sitä. Näin jälkekäteen ajatellen olisi pitänyt valita kolme luokkaa oletusarvoisen viiden sijaan. Olisi myös hyvä, että legendassa on kuvattu kaikki kartalta löytyvät väriyhdistelmät, mutta tätä ominaisuutta en MapInfosta löytänyt.

Jos toista muuttujaa kuvaa selkeällä väriskaalalla (esim. artikkelin kuvan 3 magenta-syaani) ja toista tummuusasteella, kartta on melko selkä, vaikka vaatiikin enemmän tarkastelua kuin normaali yhden muuttujan koropleettikartta. Sen sijaan artikkelin kuvassa 4 esitelty Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston käyttämä legenda on vain kirjavan näköinen. Miltäköhän tuota legendaa käyttävä kartta näyttää, ja tajuaakohan tekijäkään siitä mitään?
Lähteet: Leonowicz, A. (2006): Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Polish Cartographical Review 42:1, s. 33–37.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *