Vähätelty karhu on kuin koulukiusattu

Median mukaan presidentti Niinistö muisti sanoneensa Obamalle, että vähätelty karhu on vaarallisempi kuin haavoittunut karhu. Hieno oivallus valtakunnanfilosofilta. Tuskin Obama kuitenkaan ymmärsi, mitä Niinistö yritti metaforallaan sanoa. Tarkemmin ajatellen Niinistön luonnehdintaa Venäjän asemasta voi verrata koulukiusaamiseen.

Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on viime vuodet kampanjoinut keskinäisen kunnioittamisen puolesta massiivisella Respect-kampanjalla. Sillä tarkoitetaan sekä pelaajien välistä reilua peliä että rasistisen asenteen kitkemistä katsomoista. Isolla rahalla hyvän asian puolesta.

Himasen sinisen kirjan keskeisiä käsitteitä on arvokas elämä. Tältä osin Himanen on oikeassa. Vanhusten hoidossa ja työntekijöiden irtisanomisissa ei ole kyse niinkään rahasta vaan siitä, miten ihmiset kokevat tulevansa kohdelluiksi.

Kun tarkastelee Putinin kuuluisaa puhetta Venäjän Duumassa viime kuussa ja hänen vastauksiaan kansalaisten kysymyksiin viime viikolla, on helppo huomata asioiden yhtäläisyys. Venäjä kaipaa kunnioittavaa suhtautumista – ei sen enempää eikä vähempää.

Venäjä on kuin koulukiusattu. Se on eristetty muista. Sitä ei ole huolittu jengiin. Tai jos on joissakin asioissa huolittu, jengin kunkku on ensin määritellyt ehdot. Ainoa paikka, jota jengissä on tarjottu, on kiltin perässäjuoksijan rooli. Se, jolta ei kysytä mitään ja jos kysytään, ei ainakaan kuunnella vastausta.

Kuten kaikista koulukiusatuista, Venäjästä tämä on tuntunut alentavalta. Lievimmillään se on aiheuttanut turhautuneisuutta, pahimmillaan tarvetta näyttää vielä joskus koko jengille. Mielessä on kytenyt halu maksaa kärsitystä vääryydestä.

Venäjä on ollut kuitenkin heikko. Ja kuten Putin kyselytunnilla suoraan sanoi, jengi on käyttänyt tätä hyväksi. Putinin mukaan Venäjää on huijattu ja nöyryytetty vuosikausia. Heikon ja epäsuositun ulkopuolisen vikinää ei ole kuitenkaan kuunneltu, koska jengiläisillä ei ole ollut siihen mitään tarvetta.

Kun näyttämisen tarve kasvaa, koulukiusattu päättää mennä punttisalille. Hän ajattelee: kun saan lisää voimaa, näytän vielä kerran niille, jotka nauravat minulle. Juuri näin teki Venäjä. Vahvisti huonoon kuntoon joutunutta armeijaansa ja tuli voimansa tuntoon.

Suomalaisten mielestä tällainen voimapolitiikka on vastenmielistä. Se on periaatteessa väärin eikä sen pitäisi enää toimia keskinäisriippuvuuden maailmassa. Siitä kärsii kaikkien talous ja monet ihmisetkin. Mutta kyse onkin jostain muusta, siitä että tulee kuulluksi, siitä että ei vähätellä.

6 thoughts on “Vähätelty karhu on kuin koulukiusattu

  1. Arto,

    psykologialla on rajansa. Kuinka paljon Krimi mahtoi kiusata Venäjää, paitsi olemassaolollaan?

    • Ymmärsit väärin, Pekka. Krimi ei ole kiusaaaja.Venäjä on kokenut, että jengi (= länsi) syrjii sitä eikä halua kuunnella sen mielipiteitä. Kun koulukiusattu haluaa näyttää muille, se valitsee kohteensa voimiensa mukaan. Tässä tapauksessa valikoitui Ukraina. Putin toki löysi Krimin operaatioon seitsemän hyvää syytä, mutta taustalla on myös psykologiaa – tilannetta voi verrata koulukiusatun asemaan.

  2. Näkökulma on varteenotettava. Muistan NL:n hajottua, miten ystäväni alkoivat glasnostin hengessä moittia Venäjää yhdestä jos toisestakin asiasta. Paras kommentti oli, että ”venäläiset voisivat tulla Suomeen ottamaan mallia siitä, miten demokratia järjestetään”. Kuka ketä on paras neuvomaan? Kullakin on opittavaa toiseltaan. Aito dialogi on tosiaankin varmasti puuttunut…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.