Trumpin tviitit ovatkin runoutta

Trump puhuu samalla tavalla kuin kuin tviittaa ja tviittaa samalla tavalla kuin puhuu. Nyt saksalainen kielentutkija Jan Blommaert on osoittanut, että Trumpin tviitit ovat myös runoutta.

Trumpin tviitit poikkeavat normaalista tviittikielestä siinä, että ne muistuttavat puhuttua kieltä. Tviiteille tavanomaiset risuaidat (#) puuttuvat varsinaisesta tekstistä ja teksti koostuu täysistä lauseista. Tämän vuoksi ne on helppo lausua ääneen. Samalla Trump opettaa kansan puhumaan kuten hän. Sitten hän voi todeta puhuvansa kuin kansa. Tästä on lyhyt matka johtopäätökseen, että Trump edustaa kansaa ja haluaa kansan parasta.

Isot kirjaimet kertovat lukijalle, missä kohtaa äänenpainoa pitää puheessa kohottaa. Korostetuista sanoista syntyy tviittiä kokoava kehä. Amerikka on sama kuin ”sinä”. Kaikki ymmärtävät, että ”sinä” ja ”minä” (Trump) olemme ”me”. Siis: me yhdessä olemme Amerikka.

Osoittaakseen tviitin poeettisen luonteen, Blommaert esittää sen perinteisessä runomuodossa:

AMERICA will once again be a NATION that

         Thinks big

         Dreams bigger

         And always reachers the stars

YOU are the ones who

Will shape America’s destiny

YOU are the ones who

Will restore our prosperity

YOU are the ones who

Are MAKING AMERICA GREAT AGAIN!

Näin viestin rakenne ja sanoma aukeavat selvemmin. Amerikka-sanan toistuminen alussa ja lopussa antaa viestille selvät raamit. Sanapari destiny – prosperity rimmaa ja tuo tekstiin runollisuutta.

Trumpin tviitit ovat Blomaertin mukaan oppikirjoihin sopivia esimerkkejä siitä, kuinka  sosiaalisen median muotokieltä on kehitetty niin, että se istuu sellaisenaan populistisen  poliittisen puheeseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *