Loving the each layer of GIS

Jatketaan siitä mihin jäätiin.

Viidennellä kurssikerralla olikin jo tosi kyseessä. Tehtävänanto blogia varten oli yleisesti laajempi, kuin aikaisemmilla kerroilla ja on tullut aika kokeilla siipiämme GIS-maailmassa.

Luennon alussa jatkoimme siitä, mihin neljännellä kurssikerralla jäimme. Käytimme aikaisemmin digitoimiamme Pornaisten talo- ja tieverkostotietokantoja piste- ja viivavektoreina. Tietojen avulla loimme tiealueiden ympärille rajat, joiden avulla selvitimme, miten moni Pornaisten alueen asunnoista on meluhaitta-alueen sisäpuolella. Kätevää! Vastaavista esimerkeistä on ollut kurssin aikana hauska huomata, miten monipuolisiin asioihin näinkin vähällä tietomäärällä paikkatietoa voimmekaan käyttää!

Pornaisista siirryimme piakkoin takaisin pääkaupunkiseudulle ja harjoittelimme juuri oppimaamme lentokenttäalueiden tutkimiseen. Loimme QGISiin oman tietokannan Malmin lentokentän kiitoradoille ja tutkimme asuntojen määrää kiitoratojen ympärille luotujen 1km ja 2km buffereiden sisällä. Buffereiden avulla tarkastelimme rakennusten ikiä, eli sitä, miten paljon rakennuksia alueille on syntynyt lentokentän rakentamisen jälkeen: Aika paljon!

Malmilta siirryttiin Helsinki-Vantaan lentokentälle tutkimaan melualueita ja niita talouksia, jotka joutuvat päivittäin kuuntelemaan pahimpia lentokonefanfaareja. Viitaten taulukkoon, voisin huomauttaa 65 desibelin vastaavan keskimääräistä liikennemelua. Kiitos Lohjan kaupungille tästä, myös taulukkomuotoisesta tietoiskusta. <3 (Sivustolla linkki “Esimerkkejä toimintojen melutasoista”). MUTTA, kuten Jannika huomauttaa blogissaan, meluhaitat ovat salakavalia ja “tavallisen liikennemelun” keskellä asuminen on hyvinkin riskialtista. Jannikan linkkaama viite meluhaittatietoihin on myös hyvin mielenkiintoista luettavaa!

 

Taulukko 1. Tietoa Helsingin lentokenttien ympärillä melualueiden sisällä sijaitsevien rakennusten määristä sekä niiden asukasmääristä.

Lentokentiltä siirryimme julkisen liikenteen asemiin ja tutkimme jälleen bufferialueiden avulla eri asemien saavutettavuutta. Tässä kohtaa täytyy nostaa hattua käyttämämme pistemuotoisen rakennustietokannan tarkkuudelle. On ällistyttävää, miten paljon tietoa on tallennettu käytettäväksi! Aikaisemmilla kerroilla käyttöön otettu spatial query tuli luennon aikana tutummaksi ja tuntuu, että olen nyttemmin myös masteroinut muuan “Join attributes By location” -työkalun. Suuri kiitos kuuluu GIS-guru Eemilille, joka ratkaisi viidessä sekunnissa ongelman, jonka kanssa hajoilin kirjastossa yli tunnin ajan. 🙂

 

Taulukko 2. Tietoa taajamien asukkaista sekä metro- tai juna-asemien läheisyydessä sijaitsevista rakennuksista sekä niiden asukaskannoista.

Näiden lastenleikkien jälkeen esitettiin blogiin lisättävät tehtävät, joita oli vielä muutama kappale. Tarkoitus on koota yllä olevien taulukoiden mukaisesti näiden aineistojen avulla tietoa alueista tehtävänantojen mukaan, helppoa? Nah. Tunnen kuitenkin onnistuneeni tehtävissä kiitettävästi ja loin lisäksi upean karttaesityksen, jonka meinasin julkaista täällä ilman pohjoisnuolta tai mittakaavaa, hyi!

Lyhykäisyydessään tehtävään annettujen tietokantojen avulla selvitin muun muassa Helsingin yhtenäiskoulun tulevien ekaluokkalaisten määrän, yleisen oppilasmäärän sekä vieraskielisten oppilaiden määrän parilla(sadalla) hiirenklikkauksella ja työkalulla. Lisäksi annetun taajama-aluetietokannan avulla selvitimme taajamissa asuvien työikäisten määrän sekä niiden taajamien lukumäärän, joissa on yli 10%, yli 20% tai yli 30% ulkomaalaisia. Sanoin sen jo kerran ja sanon uudestaan: Kätevää!

 

Taulukko 3. Tietoa pääkaupunkiseudun taajamista ja niiden asukaskannoista. Lisäksi tiedot Helsingin yhtenäiskoulun vaikutusalueen oppilasmääristä.

Taajamista siirryin yksityiskohtaisempiin aineistoihin: Uima-altaisiin. Kuinka moni tunteekaan henkilön Helsingissä, jonka asuinrakennuksessa on uima-allas? Itse en yhtäkään. Helsingissä asuinrakennuksia, joiden yhteydessä on uima-allas, on järisyttävät 856 kappaletta! Aika paljon! Suurin osa näistä on omakotitaloja, mutta kerrostalojakin lähemmäs parisataa. Täytynee tutustua oikeisiin ihmisiin. Uima-altaita rakennettiin runsaasti 60-luvulla erityisesti kalliimmille asuinalueille. Tämä selittää esimerkiksi Lauttasaaren suuren uima-allaskannan.
Muutin tammi-helmikuun vaihteessa Lauttasaareen mutta uima-altaattomaan taloon. Reaktioni tähän:

Kuva 1. Me emotional
Lähde

Uima-altaita enemmän Helsingissä on tietenkin saunoja! Kuinka monta? Noh, Helsingissä on yhteensä 21922 asuinrakennusta, joissa on sauna. Aika paljon! Tässä taulukko uima-altaista ja saunoista:

 

Taulukko 4. Helsingissä sijaitsevat asuinrakennukset, joissa uima-allas sekä ne rakennukset, joissa on sauna. Uima-altaallisten rakennusten rakennustyyppi eroteltu.

 

Mutta hei: The main event! Tietokantojen avulla pystymme myös selvittämään eri asuntojen putkiremonttitarpeen vain suodattamalla rakennustietokannasta näkymään kerrostalot, jotka on rakennettu vuosien 1965 ja 1970 välillä! Tämä tieto on tärkeää, sillä putkiremontit ovat järkyttävän kalliita taloyhtiöiden lisäksi yksityishenkilöille ja pienen googlettamisen jälkeen selviääkin, että putkiremontti 100 neliöisessä asunnossa voi maksaa jopa 150 000 euroa! Sos!
Long story short, lisäsin putkiremontti-infon exceliin, mutta loin myös seuraavan karttaesityksen.

Taulukko 5. Vuosien 1965 ja 1970 välillä rakennetut kerrostalot Helsingissä sekä niiden asuntojen sekä asukkaiden määrä. Toisinsanoen, kuinka monta asuntoa ja asukasta Helsingissä on rakennuksissa, joilla on mitä luultavimmin putkiremontti pian edessä.

 

Kuva 2. Putkiremontoitavien kerrostalojen määrä Helsingissä ilmoitettuna kartalla prosentuaalisesti pienalueittain. Hieno.

 

 

You’re a winner baby
XOGISXO
Antti

 

 

Lähteitä:

Lohjan kaupunki - Meluntorjunta
http://www.lohja.fi/default.asp?sivu=1&alasivu=476&kieli=246
Lainattu 15.3.2018

Jannikan blogi - "When you try your best but you don't succeed"
Julkaistu 22.2.2018 - Lainattu 15.3.2018

Meemilin blogi - "Homma rupee sujumaan..."

GIF: Latrice Royale crying
https://giphy.com/gifs/rupauls-drag-race-rupaul-6h8NVeit0v10k

Vaingisjuttuja-kuvan tausta:
http://photobucket.com/gallery/user/IceIP/media/bWVkaWFJZDo1MTAzNjA0/?ref=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *