Matti-kuusen tarina

img_20161128_143734Myös me nefalaiset olemme päässeet joulun makuun tänä vuonna hyvissä ajoin. Nefa-agenttimme Kansallismuseossa vihjaisi, että museon Joulukuusimetsään olisi mahdollista tehdä nefalainen kuusi-installaatio, ja jouluinnokkaimmat jäsenemme tarttuivatkin ilolla toimeen.

Aloituspalaverin jälkeen teimme kukin omissa pikkutiimeissämme erilaisia koristeita. Joulukuun ensimmäisenä päivänä koitti h-hetki, ja marssimme koristelutiimin kanssa Matin luo. 20161201_101931

Vaikka Matti oli odotettua pienempi ja laihempi, emme harmistuneet, vaan toteutimme visiota ”toiveita uudelle vuodelle”. Matti saikin jo alkuun paljon huomiota, sillä monelle nuoremmalle kävijälle Matti-viittauksemme folkloristi Matti Kuuseen ei auennut. Sen sijaan Matin nimen alkuperäksi veikattiin toista legendaa, Matti Nykästä.

Matti sai lopulta kylkeensä niin lippunauhaa, värikkäitä himmeleitä kuin 3D-tulostettuja koristeitakin. Kuusemme on todennäköisesti koko metsän tuoksuvin yksilö, sillä Nefan terva-asiantuntijat tekivät monia kokeita tervan tuoksun pysyvyydestä ja tuottivat mukaan tuoksutyynyjä. Miksi terva sitten on tärkeää? Lue täältä.

Miksi kuusessamme roikkuu rahaa? Nefaa on vuoden aikana puhututtanut mm. yliopiston yt-neuvottelut ja erilaiset säästötoimenpiteet. Toivommekin tulevalle vuodelle rauhaa tutkijoille ja lehtoreille tehdä työtään rauhassa ja tarpeeksi resursseja, jotta he voivat toteuttaa työtään hyvin. Olemme huolissamme henkilöstön jaksamisesta, hallinnon hitaudesta ja monista suurista kysymyksistä, joita mm. Iso Pyörä on tuonut tullessaan. Lisäksi pelkäämme tulevien työpaikkojemme puolesta: Kulttuuritoimijoilta leikataan jälleen rahoitusta.

20161201_105552Toimme myös vanhat perinteet kiertoon: värikkäät himmelit tuovat iloa tulevaan ja toisaalta hienon perinteen menneestä. Ehkä innovointimme voisi perustua myös humanistien keräämään perinteeseen? Olisiko rikkaassa kansanperinteessämme joitakin asioita, joita voisi ylpeänä myydä myös ulkomaille? Kuusessa roikkuvat heijastimet kertovat juuri osaamisestamme, jossa kontekstilla on tuotteen toimivuuden kannalta suuri merkitys. Entä millaisena näemme esineiden tulevaisuuden, jos jokainen voi tulostaa omansa kotonaan? Millainen arvo on itse tehdyllä teollisuustuotteella?

Tervetuloa tutustumaan Mattiin Kansallismuseon pihamaalle!

Vastaa