Kekriterveiset perinnekylästä!

Osallistuimme hallitusporukalla yhteistyökumppanimme Talonpoikaiskulttuurisäätiön lasten kekritapahtumaan Sipoon Talmassa Varpulan tilalla. Lapset oppivat kekristä ja me NEFAlaiset saimme samalla tutustua Varpulan tilaan sekä Uudenmaan perinnekylähankkeeseen.

Tässä vähän kuvia maaseutupäivästämme ja esittelyä Sipoon reunamilla sijaitsevasta perinnerakentamista vaalivasta paikasta.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö pyrkii edistämään kekrin viettoa nykypäivänä modernein ja perinteisin muodoin. Kekri on vanha syysjuhla, jonka juuret ovat vuosituhansia vanhassa maatalouskulttuurissa ja sillä on juhlistettu vuoden vaihtumista ja sadonkorjuuta. Kekrikausi ajoittuu lokakuun tienoille mikkelinpäivästä pyhäinpäivään. Kekrinä on lupa syödä ja juoda hyvin, ja ruoka onkin juhlassa keskeisessä osassa.

Vanha Varpulan tilan hirsirakennus on alun perin Kauhavalta Talmaan siirretty pohjalaistalo, jota on kunnostettu ja ympärille on syntynyt pieni luomumaatila.

Talonpoikaiskulttuurisäätiön Kylä 2020 -hanke pyrkii luomaan konseptin pientaloihin perustuvasta asuinalueesta, jossa ajanmukainen asuminen ja kulttuuriperinnön vaaliminen lyövät kättä. Alueen kantavia ajatuksia ovat rakennusperinnön ja -perinteen vaaliminen, terveet rakennukset, kylämäisyys, yhteisöllisyys, ekologisuus ja kestävyys sekä sijainti kaupungin liepeillä.

Varpulan tilan läheiselle alueelle Sipoossa on laadittu asemakaavaluonnos, joka perustuu Talonpoikaiskulttuurisäätiön tuottamaan ideasuunnitelmaan. Alueelle on tarkoitus myydä tontteja, joille on tarkoitus siirtää purku-uhan alla olevia perinteisiä suomalaisia hirsirakennuksia. Kyseessä on siis ”rescue-taloalue”!

Varpula huokui ihanaa vanhaa talonpoikaishenkeä. Onnea ja menestystä Uudenmaan perinnekylälle!

 

 

Sitten vielä lopuksi vähän kuvia!

– Veera

Vastaa