QGIS-ensiaskeleet

Ensimmäisellä harjoituskerralla tutustuimme QGGIS-paikkatietosovellukseen ja sen eri toimintoihin. Teimme teemakartan, jossa Itämeren rannalla sijaitsevien eri maiden typpipäästöt ovat havainnollistettu visuaalisesti eri värisävyjä hyödyntäen. Tärkein ominaisuustieto kartalla on siis typpipäästöjen osuudet, mutta myös esimerkiksi meren syvyys ja maiden pääkaupungit oli mahdollista sijoittaa kartalle täsmällisesti.
Kartan luonteen ja merkittävyyden on Iina tiivistänyt selkeästi ja hyvin:
”Mereen päätyvä typpi aiheuttaa yhdessä fosforipäästöjen kanssa rehevöitymistä, joka on Itämeren suurimpia ympäristöongelmia. Merkittäviä typen päästöjä ovat muun muassa maatalous, teollisuus, haja-asutus, metsätalous ja kalankasvatus (WWF 2016).”

Olin käyttänyt QGIS-sovellusta muutaman kerran ennen kurssin alkua, mutta jo ensimmäisellä kerralla opin roimasti enemmän mitä olin osannut entuudestaan. En ollut käyttänyt esimerkiksi QGIS-selainta tai printannut karttaa. Mielenkiintoni herätti aiemmilta käyttökerroilta huomaamatta jääneet Python-logot eri osissa sovellusta. Onko siis QGIS:ssä mahdollista suorittaa esimerkiksi eri ohjelmia Python-ohjelmointikielellä?
Takaraivoon jääneitä asioita, jotka tulen ensimmäisestä kurssikerrasta eteenpäin muistamaan ovat QGIS-selaimen yksinkertaisimmat ominaisuudet, attribute-taulukon yksinkertaisimmat komennot, eri layereiden tyylin vaihtaminen ja tulostaminen muokkausmahdollisuuksineen.

Olin ladannut kauan ennen kurssin alkua koneelleni aluksi suomenkielisen version QGIS:stä. Kyseinen versio ei myöskään ollut uusin versio vaan versio 3.10 A Coruna – pandemia-aikaan ja etätyöskentelyyn tarkoitettu versio (ehkäpä). Suomenkielinen QGIS on varmasti jossain määrin hyvä, mutta törmäsin luennon aikana ongelmiin, joissa en löytänyt oikeita työkaluja tai toimintoja niiden ollessa suomenkielisiä. Latasinkin varsin pian uusimman version englanninkielisenä ja luentoa oli näin ollen mukavampi seurata.

Itsenäinen harjoitustehtävä
Tein kartan työttömien prosentuaalisesta osuudesta kunnittain. Viisi eri luokkaa kuvaa mielestäni hyvin ja tasaisesti työttömien alueellista jakautumista. Tasaisuutta luokkien jakamisessa auttoi natural breaks-valinta. Mielestäni värivalinta on myös sopiva.
Lähdeluettelo:
Rusanen Iina (2019). Blogi 1 – QGIS tutuksi. Luettu 31.1.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *