Ehdokkaat Vuoden nimeksi 2017

Ravilaakso
Vaasassa ollaan rakentamassa vanhan raviradan tilalle uutta kaupunginosaa. Se on saanut nimekseen Ravilaakso. Nimi säilyttää ihmisten mielissä alueen 1950-luvulta lähtien jatkunutta hevosurheiluperinnettä, joka muutoin luultavasti unohtuisi huomattavasti nopeammin. Tällainen paikalliseen kulttuuriin perustuva kaavanimeäminen on perinteisesti ollut nimistönsuunnittelun asiantuntijoiden suosiossa.

Ruskaa pakkasella
Syyskuussa uutisoitiin oululaisten seurakuntien järjestämästä Ruskaa pakkasella -nimisestä leiristä. Nimi on luonnollisesti sananmuunnos mutta myös kuvaa varsin hyvin leirin sisältöä, sillä se järjestettiin lokakuun lopussa, parhaan ruskakauden aikaan. Palaute humoristisesta nimestä on ollut pääosin positiivista, ja erityisesti kohderyhmäänsä nimi ilmeisesti onnistui vetoamaan, sillä 40 leiripaikkaa myytiin loppuun vuorokaudessa.

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät vuoden 2019 alussa. Uuden oppilaitoksen nimestä on käyty keskustelua varsin pitkään, ja ehdotuksia kerättiin myös nimikilpailulla. Kärkiehdokkaisiin kuuluivat mm. Tampere-yliopisto, Koskiyliopisto ja Linna, Huhtikuussa nimeksi julkistettiin Tampereen uusi yliopisto. Syyskuussa taas kerrottiin, että nimeksi tulee sittenkin Tampereen yliopisto. Vaikka lopputulos on varsin neutraali ja ilmeinen, kuvatun prosessin jälkeen ja muihin kärkiehdokkaisiin verrattuna se tuntunee monista hyvältä nimivalinnalta.

Vekkula
Syksyllä 2017 tiedotettiin, että Linnanmäen huvipuiston perinteikäs Vekkula-talo suljetaan ja uudistetaan. Vielä ei ole tiedossa, mikä uusitun talon nimeksi tulee. Linnanmäen toimitusjohtaja kommentoi lehtihaastattelussa syyskuussa: ”Nimeä ei ole vielä päätetty, mutta hyvin todennäköisesti Vekkula säilyy ainakin nimen osana.” Nimeä ei ole syytä muuttaa. Se noudattaa perinteistä suomalaista talonnimimallia (-lA) sekä muistuttaa läheisesti sanaa vekkuli, joka kuvaa talon sisältöä hyvin.

Fasupala
Fazerin valmistama suklaavohvelikeksi tuli markkinoille vuonna 1997 nimellä Fasupala. Kun se siirtyi LU Suomen omistukseen, vaihtui sen nimeksi Fanipala. Fazer kuitenkin osti tuotemerkin hiljattain takaisin itselleen ja ilmoitti palauttavansa tuotteen alkuperäisen nimen käyttöön. Vaikka nimi Fanipala ehti olla käytössä varsin pitkään, kutsuttiin vohveleita arkipuheessa varsin usein yhä Fasupaloiksi. Taloustutkimuksen mukaan Fasupala on Suomen toiseksi arvokkain keksimerkki Dominon jälkeen.

Tulosruutu
MTV3:n päivittäinen urheilu-uutislähetys on tunnettu vuodesta 1991 lähtien nimellä Tulosruutu. Vuonna 2013 nimeksi vaihdettiin MTV Sport Uutiset, mutta tammikuussa 2017 vanhan nimen ilmoitettiin palaavan käyttöön. Suomen kielen asiantuntijat lienevät tyytyväisiä tähän muutokseen.

PoPo
Viimeisen parin vuoden aikana elintarvikemarkkinoille on tuotu uusia kasvisruokabrändejä, kuten Atrian Härkis ja Valion MiFu. Kasvispitoisen ruokavalion lisäämiseen kannustaa myös PoPo, elintarvikeyhtiö HK:n uusi jauhelihavalmiste, joka sisältää porsaanlihan lisäksi porkkanaa. Nimi paitsi viittaa pääraaka-aineisiinsa, on myös lyhyt ja yksinkertainen ja jäänee siten helposti mieleen. Nimeä tosin suositeltaneen kirjoitettavan esimerkiksi uutisissa siten, että vain ensimmäinen kirjain on iso.