The Pilot

Hyvästi TAKki, tervetuloa PAKki – ja mikään ei ole muuttunut.

Paikkatiedon hankinta, analyysi ja kartografia -kurssin ensimmäinen kurssikerta on nyt ohi. Aloitimme perinteisesti kurssi-infoilla, palauttelimme muistiin paikkatiedon perusteita ja etenimme MapInfoon tutustumiseen ja sen käytön alkeisiin ja loimme kurssin ensimmäiset karttamme. Tavoitteena oli oppia avaamaan aineistoja MapInfoon, liikuttelemaan niitä työpöydällä, käyttämään erilaisia työkaluja ja jopa erottamaan työpöydän osat. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ihan ollut. Jos Takissa joskus tuntui, että Corel on pahinta mitä meille voi koskaan tapahtua, olimme erittäin hyvin väärässä. MapInfo on.

Sirje Lappalaisen ensimmmäisen kurssikerran blogitekstissään (2016) kuvailemat vaikeudet ja tuska kuulostivat hyvin tutulta. Ei heitetä kuitenkaan niitä kuuluisia hanskoja vielä siihen tiskiin. Tässä vaiheessa on hyvä palauttaa mieleen, että me kuitenkin kaikki selvisimme Takista, ja Corelista. Emmekä nytkään voi muuta kuin selvitä Pakista, ja siitä MapInfosta.

Ohjeet esille ja korvat hörölle niin saimme kuin saimmekin kaikki (?) asioita tapahtumaan näytöillämme, enemmän ja vähemmän oikeassa järjestyksessä ja kohdassa. MapInfo toimii hyvin erilaisella periaatteella kuin aikaisemmat käyttämämme ohjelmat, joten hommaan sisään pääseminen vaatii “hieman” totuttelua. Minä ainakin yritin kovasti käyttää MapInfoa samalla periaatteella kuin Corelia, mikä tuottikin hyvin paljon ongelmia, kun tasot toimivat ohjelmissa erilailla (MapInfossa kun niitä ei oikeastaan ole) kuten myös itselleni henkilökohtaisesti hyvin tärkeä ”kumoa, peruuta” –näppäin toimi vain yhden askeleen taakspäin. Loimme kuitenkin koko ryhmä yhdessä (edelleen enemmän ja vähemmän) samaan tahtiin opettajan johdolla valmiista tietokannasta koropleettiteemakartat, jotka kuvasivat ruotsinkielisten osuutta Suomessa.

kuva3
Kuva 1. 0 – 14 vuotiaiden osuus väestöstä kunnittain Suomessa.

Tämän jälkeen meidän piti laatia itsenäisesti vapaavalintaisesta saman tietokannan aiheesta yksi koropleettiteemakartta. Valitsin aiheekseni 0-14 vuotiaiden osuuden väestöstä kunnittain ja uskokaa tai älkää, kartan luominen onnistui yllättävän hyvin (kuva 1).

Mitä tummempi punaisen väri, sitä suurempi osa väestöstä on 0-14 vuotiaita. En uskonut, että Suomessa olisi näin selkeät alueelliset erot, mutta toisaalta luokat eivät ole kovin suuret ja ero on vain muutamia prosentteja. Kartan perusteella nähdään että lapsia osuus on suurinta Pohjanmaan rannikolla ja Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun ympäristössä ja Suomen suurimmissa kaupungeissa kuten Turussa, Tampereella, Seinäjoella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa. Vaaleimmat alueet kartalta löytyy odotetusti Lapista ja Itärajalta, mutta myös järvi-Suomesta löytyy alueita, joilla lasten osuus väestöstä on selkeästi vähäisempi.

Kartalle lisättiin perinteisesti myös pohjoisnuoli ja mittakaava, esitettävän ilmiön suuruutta kuvaavan legendan lisäksi. Karttani värisävyt olisivat kuitenkin voineet olla hieman toisistaan paremmin erottuvat, nyt ei voi olla aivan täysin varma mihin luokkaan jotkin alueet kuuluvat.

Lähde:

Lappalainen, S. (2016) 1. kurssikerta – MapInfon käytön opettelua ja tuskailua <https://blogs.helsinki.fi/sirjelap/2016/01/25/1-kurssikerta-mapinfon-katon-opettelua-ja-tuskailua/> (25.2.2016)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *