The One with the Article

Anna Leonowiczin artikkeli “Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship” käsitteli yksi- ja kaksimuuttajaisten koropleettikarttojen eroja, vahvuuksia ja heikkouksia.

Artikkelissa kuvataan tutkimus, jossa on vertailtu yksi ja kaksimuuttajaisia koropleettikarttoja. Yksimuuttajaiset kartat ovat selkeitä ja käytännöllisiä käsitellessä jotain muuttujaa, mutta kun halutaan visualisoida useampia muuttujia tai niiden välisiä riippuvuussuhteita tai muunlaisia ilmiöitä, yksimuuttajaiset kartat eivät ole enää se kätevin keino. Useissa tutkimuksissa on myös todettu ihmisaivojen kykenemättömyys tai vaikeus ymmärtää ja yhdistää ilmiöitä kun ne on esitetty eri kartoilla, joten tälloin olisi usein fiksua esittää ilmiöt samalla teemakartalla päällekkäin.

Päällekkäiset teemakartat eivät sinänsä ole uusi tai ihmeellinen asia. Huomio kiinnittyy artikkelissa ensinäkin erikoisiiin legendoihin, jollaisiin emme ole aikasemmin tutustuneet. Päällekkäisten koropleettikarttojen legendat ovat laatikoita, jotka kuvaavat ikäänkuin y- ja x- akseleilla 2 eri muuttujaa ja niiden välinen mahdollinen yhteys näkyy laatikossa ja sen osissa. (hyvin huonosti selitetty, tiedän..noorasuomea)

Toisaalta päällekkäisten koropleettikarttojen käytössä pitää olla varovainen, luokkia ei saisi olla liikaa, jotta kartta pysyisi suhteellisen helposti ymmärrettävänä ja hallittavana. Eri ilmiöit on myös hyvä esittää huolellisesti valituilla ja erottuvilla väreillä/merkeillä. Olemme tottuneet enemmän yhdistämään värejä ja rastereita, monen eri värin sijaan. Esimerkiksi artikkelin kaavio 4:n B-kohdassa kolmas väri= keltainen, on minulle hieman liikaa. A-kohta sen sijaan on vielä hyvin helposti hallittavissa.

Artikkelin lopun karttaa (fig. 3) alkaa kyllä ymmärtämään hetken tuijottamisen jälkeen, mutta olen silti sitä mieltä että päällekäisissä koropleettikartoissa kannattaa pysyä mahdollisimman yksinkertaisissa ja kuvaavissa väreissä ja toisaalta myös ilmiöt kannattaa pitää yksinkertaisina. Toisaalta ei mielestäni ole huono asia, että lukija joutuu hetken pidempään pohtimaan näkemäänsä, kunhan sen malttaa vain tehdä, jotta vältytään väärinymmäryksiltä ja virhetulkinnoilta.

Lähde:

Leonowicz, A. (2006) Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship. Geografija  (s.33–37)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *