The One with All the Squares

Neljäs kurssikertamme jakautui kahteen osioon. Ensimmäiselä puoliskolla keskityimme ruutukarttojen luomiseen ja niiden koordinaatistoon yhdistämiseen MapInfon avulla. Toisessa puoliskossa pääsimme piirtämään MapInfolla rasterikartalta elementtejä.

Ensimmäinen kurssikerran tehtävä oli harjoitella yhdessä OpenStreetMap taustakartalle pääkaupunkiseudusta ruudukon luomista ja sen yhdistämisetä MapInfossa koordinaatistoon. Näin luomamme grid-tietokanta on samanlainen kuin mikä tahansa muu karttatietokanta, jonka taulukkomuotoiseen tietokantaan voimme lisätä tietoa muista tietokannoista. Ja näinhän me myös teimme. Lisäsimme taulukkoon pääkaupunkiseudun väestötietokannasta yksityiskohtaista tietoa väestöstä rakennuksen tarkkuudella. Päivittettyämme taulukon tiedot, loimme taas yhden teemakartan, ruutumuoisen väentiheyskartan. MapInfon ja OSM välillä oli kuitenkin kommunikaatio-onkelmia ruutujen koon kanssa, kun ruudun halkaisijaksi valitsi 500m, tuli siitä todellisuudessa 250m.

Väestikä
Kuva 1. Pääkaupunkiseudun asukkaiden iän keskiarvo

Tämän jälkeen pääsimme taas itse kunnolla töihin. Halusin jatkaa aikasemmissakin karttatehtävissämme käyttämääni ikä -teemaa, joten valitsin esitettäväksi tiedoksi kartalleni pääkaupunkiseudun asukkaiden iän keskiarvon (Kuva 1.).

Teemakarttaa luodessa, minun piti olla tarkkana jotta ohjelma laski oikein iän keskiarvot alueilla eikä esimerkiksi laskenut niitä yhteen, kuten harjoitustehtävässämme tehtiin. Tein kartasta kaksi versiota, pienempiruutuisen jossa ruudun halkaisija oli 250m ja suurempiruutuisen, jossa halkaisija oli 500m (toim. huom. otin huomioon sen että MapInfo puolitti ruudun koon). Isompiruutuinen kartta mielestäni yleisti tietoa liikaa, kun taas pienempiruutuiselta kartalta saa enemmän infoa alueellisista vaihteluista, joten siksi valtisin sen julkaistavaksi. Toisaalta näin pienien ruutujen väriaihtelua on hieman hankalampi hahmottaa, (toim. huom. etenkin kun vielä unohdin aluksi ottaa ruutujen mustat reunat pois, enkä jälkikäteen enää saanut tiedostoa auki ja muokattua sitä..). Mielestäni kartalta näkee yllättävän hyvin, että nuorempaa ja työikäistä väestöä asuu enemmän pääkaupunkiseudulla rannikolla ja sen tuntumassa, kun taas väri tummenee, eli asukkaiden keski-ikä kasvaa sisämaahanpäin mennessä. Myös Helsingin kantakaupunki ja erityisesti ydinkeskusta, Viikki, Otaniemi, Ransinranta, Leppävaaran alue ja Latokasken/Tillinmäen pientaloalueet erottuvat kartalta vaaleampana nuoremman väestön ja perheiden asuinalueina.

Hieman vastaavanlaisen kartan teki Anni Heilala blogiinsa (2016). Annin kartta kuvaa 20 vuotiaiden määrää pääkaupunkiseudulla, ja siitä erottuu samat alueet kuin minun karttani alueet, joissa asuu nuorin väestö. Anni oli toki ottanut vielä ruutujen reinat pois ja käytti toisistaan erottuvia värejä, joten se oli huomattavasti helpompi tulkita kuin minun karttani.

Teemakarttani taustalle valitsin maankäyttöä kuvaavan pohjakartan, suurimmat tiet ja luomani ruutuaineiston päälle laitoin kuntien rajat, jotta katsoja hahmottaa alueet paremmin. Lisäksi kartalle laitettiin perinteisesti pojoisnuoli ja mittakaava legendan lisäksi.

Kurssikerran toinen puolisko käytettiin rasterimuotoisen Pornaisten peruskarttalehden avaamiseen MapInfolla, se rekisteröitiin eli merkittiin koordinaatistoon karttalehden nurkkakoordinaattien avulla ja kartan kohteita digitointiin MapInfossa. Kartalta piirrettiin yksinkertaisten piirtotyökalujen avulla pisteinä kaikki asutut talot ja karttataso tallennetiin “omaksi tietokannaksi, tasoksi”. Myös alueen päätiet piirrettiin ja tallennettiin omaksi tasokseen. Karttaa tulemme käyttämään seuraavan kurssikerran harjoituksissa.

Lähde:

Heilala, A. (2016) Neljäs kurssikerta <https://blogs.helsinki.fi/heanni/2016/02/02/kolmas-kurssikerta/> (25.2.2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *