Symposiet Sagalitteraturen i genusperspektiv

Den 26 november arrangerades symposiet Sagalitteraturen i genusperspektiv vid Nordica, Helsingfors universitet.

(https://fb.me/e/1i3x4d8vx)

Symposiet arrangerades av universitetslektor Reynir Eggertson, Helsingfors universitet och professor emeritus Úlfar Bragason, Islands universitet.

Symposiet var relativt välbesökt med tanke på pandemin. Samtidigt som symposiet innehöll föredrag med olika perspektiv på de isländska sagorna utgjorde det ett avsked till professor Ebba Witt-Brattström, som nu går i pension.

Ebba Witt-Brattström höll en avskedsföreläsning med titeln ”Herstory & history: perspektiv på den glömda och gömda litteraturhistorien”, där hon gav glimtar från sin långa bana med att ge kvinnliga författare synlighet i litteraturhistorien. (Länk till sammanfattningen av föreläsningen längst ner)

Övriga föredrag var t.ex. ”Var Snorri Sturluson homofil?” av Úlfar Bragason och “Beardless men and women in trousers: (Origin) narratives of sexuality and gender transgression as a space of praxis for queer activism. Examples from Iceland and Iran” av professor Jón Ingvar Kjaran, Islands universitet.

Sammanfattningar av föredrag som hölls av oss vid Nordica kan ni läsa här:

Universitetslektor Reynir Eggertson: ”Når en kvinde mister sit navn. Boccaccios Gilletta af Narbon bliver til Bertrams saga greifa”

Professor Kristina Malmio: ”Från Sonja O. till Oneiron. Från Sonja O. till Oneiron. Spektakulära berättelser om genus i några finländska kvinnliga författares verk 1980-2020”

Från Sonja O. till Oneiron. Spektakulära berättelser om genus i några finländska kvinnliga författares verk 1980–2020

Professor emerita Ebba Witt-Brattström: ”Her-story & His-story: perspektiv på den glömda och gömda litteraturhistorien”

Her-story & His-story: perspektiv på den glömda och gömda litteraturhistorien

Ett svar på ”Symposiet Sagalitteraturen i genusperspektiv”

Kommentarer är stängda.